Šport
13123 ogledov

Novo: Novak Đoković premagal Avstralijo na sodišču! A to še ni vse ...

Novak Đoković navijači Epa
Na avstralskem sodišču je padla odločitev.

Novak Đoković je premagal Avstralijo na sodišču, še vedno pa mu, če se to odločijo, lahko prekličejo vizo in ga izženejo iz države za tri leta. 

Đoković je, kot poročajo avstralski mediji in obsežno povzemajo srbski, dobil prvo bitko. Preklicana je odločiltev mejne policije, da mu zavrnejo vizo; odločitev je prebral sodnik Anthony Kelly. Še več, vlada bo morala plačati vse njegove stroške. Đoković je med zaslišanjem lahko zapustil melbournski Hotel Park za azilante, ob koncu obravnave pa se je priključil svoji ekipi odvetnikov, ki jo je vodil Nick Wood.

Sodnik je poudaril, da je imel Đoković na letališču do 8.30 čas, da odgovori na odredbo, da se mu zavrne viza, kljub temu je bil to primoran storiti le do 7.42. 

Vladna stran je vendarle po odločitvi sporočila, da utegne v zadevo še vedno poseči tudi minister za imigracijske in državljanske zadeve Alex Hawke, ki bi lahko uporabil izvršna poblastila za izgon srbskega tenisača iz države še pred začetkom turnirja za grand slam.

Zaplet že na začetku

Đokovićeva stran je, kot je poročala STA, že od polnoči naprej po slovenskem času predstavila svoj pogled, medtem ko bo vladna stran s predstavitvijo svojih argumentov v primeru nadaljevala pozno popoldne, zaradi česar bi lahko končna odločitev padla tudi v torek, poroča novinarka avstralske tiskovne agencije (AAP) Karen Sweeney.

Ta je na Twitterju sporočila, da je sicer neobičajno, da sodišče zaseda tako pozno, a je sodnik Anthony Kelly večkrat zagotovil časovno fleksibilnost v tem odmevnem primeru. Kelly je medtem podaljšal zahtevo o prepovedi izgona srbskega tenisača iz države do 20. ure po lokalnem času (10. ure po slovenskem času) in dal več časa vladni strani, da pripravi svoj primer ter jo predloži sodišču, je še dodala Sweeneyjeva.

Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

Zrušil se je strežnik

Đoković je vmes lahko zapustil Hotel Park za azilante in je trenutno na lokaciji, ki so jo zahtevali njegovi odvetniki za čas ponedeljkovega zaslišanja, preden se bo moral vrniti v hotel, je dodala AAP.

Po svetu vlada izjemno zanimanje za Đokovićevo zaslišanje, večkrat se je zrušil tudi strežnik, s katerim sodišče zagotavlja neposredni prenos obravnave. Pred poslopjem se je zbralo tudi nekaj protestnikov, Đokovića pa na sodišču zastopa njegov odvetnik Nick Wood.

Ta je na zaslišanju dejal, da mejna policija ni pravočasno obvestila Srba, da bo vlada preklicala njegovo vizo, obenem pa spomnil na še na nekaj postopkovnih prekrškov na letališču, kjer so številko ena moškega tenisa sprva zadrževali in mu preprečili vstop v državo.

Ta je predložil vso potrebno dokumentacijo za vstop v državo, četudi ni cepljen, je dejala zagovorniška ekipa srbskega tenisača. Ob tem se je tudi sodnik v zaslišanju Anthony Kelly spraševal, kaj lahko bi Đoković sploh še naredil.

Vladna stran neomajna

V prid igralca naj bi bil pozitiven izvid testa na novi koronavirus, izdan 16. decembra. Njegovi odvetniki poudarjajo tudi, da mu je vodstvo zdravstvene službe turnirja v Melbournu na osnovi prebolelosti 30. decembra izdalo dovoljenje za vstop v državo, ki ga v povezavi z epidemijo covida-19 uvršča med izjeme. To sta po besedah odvetnikov potrdili dve ločeni zdravniški komisiji v Avstraliji.

Vladna stran, ki jo zastopa Chrisopher Tran, je v odgovoru na navedbe igralčevih zagovornikov povedal, da nedavna okužba z dne 16. decembra ne izpolnjuje pogojev za izjemo pri vstopu v državo, saj okužba z novim koronavirusom ne pomeni hkrati tudi prebolevnost covida-19. Ob tem je namignil, da gre v primeru Đokovića tudi za neskladnost pri datumih, do katerih bi moral Đoković predložiti ustrezne dokaze o izjemi.

Zahteval je, da naj sodnik zavrže Dokovićeve zahteve in da naj ta poravna vse pravne stroške postopka. Vladno stran je dodala, da želi tudi zagotovila, da lahko mejna policija znova pridrži srbskega tenisača, četudi sodišče odloči v korist najboljšega tenisača na svetu.

 

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 09:50 10.januar 2022.

    mene samo neki zanima, če bi dons prišel D. Tra(u)mp na obisk v avstralijo, a bi njega tud (upal ) takle gnajvit . verjetno bi po 24 urah prišli csi podporniki, ki so marširali na kapitol in podučil tiste down ...prikaži večn under, da prav hitrl se jim zgodi da bodo dejanko under.

  • popokatopetl 09:49 10.januar 2022.

    Hehe tud avstralska vlada ima probleme s krivosodjem

  • mihatirs 09:27 10.januar 2022.

    atomsko bombo na Avstralijo fuknt...itak jih ni škoda..sam bivši kaznjenci...odjemat to fašistično državo u mozag!!!