Šport
100 ogledov

Sakala: "Skoki slovenski nacionalni šport"

Jaroslav Sakala
1/8
Saša Despot
Naslov svetovnega prvaka iz Planice, ki ga je osvojil Jaroslav Sakala, letos praznuje polnoletnost. V pogovoru nam je med drugim zaupal, zakaj je namesto proslavljanja po uspehu kariere moral za celo noč za volan. Nekdanji češki skakalni zvezdnik zdaj kot trener deluje v Ljubljani pri SSK Ilirija.

Kakšen čar ima Planica za nekdanjega svetovnega prvaka na njej?
Planica je bila dolgo najboljša skakalnica na svetu. Mislim, da se je tam skočilo največje število svetovnih rekordov. Za Slovence so smučarski skoki nacionalni šport, tako kot na Češkem hokej. Tam je tudi vseskozi lepo vreme – tako za navijače kot za skakalce, če ne piha preveč.

Se vam je zdelo, da so navijači navijali tudi za druge oziroma vas?
Navijali so za tiste, ki so skakali daleč. Pa naj je skočil Slovenec, Avstrijec ali kdo drug … Tista sezona je bila zame zelo težka. Na olimpijskih igrah v Lillehammerju sem bil zgolj sedmi, kar je bilo na Češkem veliko razočaranje. Vsi so pričakovali kolajno in mi jo praktično že obešali na vrat mesec dni prej. Zato mi je bilo toliko bolj všeč, ker sem zmagal v Planici. To štejem za vrhunec svoje kariere.

Kako ste proslavili naslov?
Nisem mogel slaviti, ker sem bil po tekmi še tri ure na doping kontroli. Ko sem prišel v hotel, so bili vsi iz ekipe vinjeni in ni bilo nikogar, ki bi peljal avto domov. Zato sem ga vso noč vozil jaz. Razumljivo sem bil nekoliko jezen. Ob petih zjutraj sem prišel domov, nato pod tuš in spat.

Čemu pripisujete preporod slovenskih smučarskih skokov v letošnji sezoni?
Goran Janus je zelo v redu človek. Poznam ga že dolgo. Na njem mi je všeč, da ne komplicira preveč. Pri smučarskih skokih so pomembni prosti gib, timing, čista glava. Če ne gre, nič hudega, bo šlo naslednjič. Goran te stvari zelo dobro obvladuje. Goran je vnesel več sproščenosti. V sezoni je več kot 40 tekem, če ne gre enemu, gre pa drugemu. Fantje so boljši kot ekipa, ne gleda vsak le svojega rezultata. Goran je spet naredil ekipo, vsi so prijatelji, bolj sproščeni so. Vsi mediji in navijači se ne osredotočajo le na enega, ampak so v ekipi štirje dobri skakalci. Če je eden v težavah, lahko drugi sproščeno trenirajo, ker vedo, da lahko drugi skoči dobro.

Smo Slovenci k letenju še posebej nagnjeni zaradi Planice?
To je odvisno od fantov. Po mojem ni razlike med skakalnico K-90 in K-200. Gib mora biti isti. Gre za odvisnost od značaja skakalcev. Če bi mi nekdo pred časom, ko je padel v Planici, dejal, da bo Robert Kranjec svetovni prvak v poletih, bi mu odvrnil, da je to nemogoče. Ampak njegov značaj je tako močan … On je najboljši letalec od vseh. Ima neverjeten občutek za zrak. Skakalec mora imeti spoštovanje pred skakalnico, da bi napravil pravi gib, izbral ravno pravo smer na smučeh.

Menite, da lahko nekoč Robert Kranjec poleti do svetovnega rekorda?
Če bi imel vse prave pogoje, lahko Robert skoči prek 250 metrov. Ampak seveda je odvisno od vetra, koliko piha na odskočni mizi in drugje. To bi bilo možno le v Vikersundu in Planici.

Kakšna je perspektiva slovenskih skokov?
Všeč mi je, da trenerji sodelujemo med sabo. Na primer Goran Janus lahko pride sem, se pogovoriva, si ogleda moj trening. Sodelujem s trenerji ženske reprezentance, B-reprezentance, iz Kranja … To je povsem drugače od položaja na Češkem in mi je všeč. Takšne stvari so ključne za dobre rezultate, lahko pa bo še boljše. Obstaja nekaj dobrih mladince, tudi v mojem klubu, ki bodo lahko čez štiri ali pet let pti Goranu.

Komentarjev 1
  • timslum 22:51 16.marec 2012.

    Ja bili so zanimivi časi.Pohvale Jaroslavu za nekdanje dosežke in sedanje delo.