Šport
80 ogledov

Ob zadnjem slovesu 150 tisoč ljudi

Mohamed Ali, pogreb
1/6
EPA
V Louisvillu v zvezni državi Kentucky so se začele pogrebne slovesnosti za legendarnega boksarja, upornika in humanitarca Mohameda Alija, ki bo pokopan kasneje v rojstnem mestu na pokopališču Cave Hill. Pred tem se bo osrednje pogrebne slovesnosti v centru Mohameda Alija udeležilo več kot 15.000 ljudi.

Slovesnosti so se danes začele s povorko 17 vozil po 30 kilometrov dolgi vožnji okrog Louisvilla, od Alijeve domače hiše, soseske, mimo telovadnice, kjer je začel boksati, po bulevarju Mohameda Alija in okrog do centra Mohameda Alija, kjer bodo govori znanih in slavnih, kot je nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton.

Tiskovni predstavnik družine Bob Gunnell je napovedal, da bo med prisotnimi okrog 330 slavnih in znanih osebnosti, med katerimi pa ne bo Donalda Trumpa. Žalujoče je nekaj časa razburjala informacija, da bo prišel tudi republikanski predsedniški kandidat, ki ga zaradi njegovih izjav, med drugim o muslimanih, obtožujejo rasizma. Gunnell je dejal, da je Trump poklical vdovo Lonnie in se opravičil, da ne more priti zaradi številnih drugih obveznosti.

Mohamed Ali se je odzval na Trumpovo idejo lani decembra, da bi za nekaj časa prepovedali vstop vsem muslimanom v ZDA, dokler ne ugotovijo, kaj se dogaja. Najslavnejši musliman v ZDA Ali je sporočil, da se morajo ljudje postaviti po robu vsem tistim, ki islam izkoriščajo za osebno agendo. Torej terorističnim skrajnežem in tudi takim, kot je Trump.

Poleg Clintona bosta med govorniki tudi igralec Billy Crystal in športni voditelj Bryant Gumbel, Kksto pa bo nosil igralec Will Smith, ki je pokojnega boksarja uprizoril v filmu z naslovom Ali. Krsto bosta nosila tudi nekdanja boksarska šampiona Mike Tyson in Lennox Lewis.

Alijev grob na pokopališču Cave Hill bo označen z enostavnim nagrobnim kamnom, na katerem bo le njegovo ime, na istem pokopališču, ki bo postalo še večja turistična znamenitost, pa je pokopan tudi slavni ustanovitelj verige hitrih restavracij KFC Polkovnik Sanders.

Večkratni svetovni boksarski prvak Mohamed Ali je umrl v soboto v bolnišnici v Arizoni, bil je star 74 let, za posledicami Parkinsonove bolezni in drugih zdravstvenih težav, ki jih je dobil po dolgih letih boksanja in številnih udarcev v glavo ter po telesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.