Šport
9 ogledov

Obe zvezi se bosta pritožili

Balaj Agolli zračno plovilo dron velikoalbanska zastava stadion JNA Beograd Srbi EPA
Z odločitvijo Uefe so nezadovoljni tako Srbi kot Albanci. Obe nogometni zvezi sta napovedali pritožbo.

S salomonsko odločitvijo Evropske nogometne zveze, ki je zaradi incidentov ob in na igrišču prekinjeno kvalifikacijsko tekmo za Euro 2016 med Srbijo in Albanijo za zeleno mizo registrirala z izidom 3:0 v korist Srbije, a ji hkrati odvzela tri točke, obe zvezi pa tudi kaznovala, ni zadovoljen nihče.

Največ koristi bodo namreč imeli tretji Portugalci ter vodilni Danci. Na podlagi odločitve Uefe ima Albanija po treh tekmah tako kot Danska štiri točke, Srbija pa je po dveh tekmah iztržila le točko in je četrta, na zadnjem mestu je Armenija, ki ima tako kot Srbija eno točko. Srbija bo morala ob tem naslednji dve domači tekmi kvalifikacij igrati pred praznimi tribunami. Za nameček sta srbska in albanska zveza dobili še denarno kazen, obe bosta morali odšteti po 100.000 evrov.

"Tri točke nam pripadajo"

Srbi se sprašujejo, kako je mogoče, da so jim priznali zmago, a hkrati odvzeli tri točke kljub albanski politični provokaciji, ki je zanetila izgrede na tribunah. Nezadovoljni pa so tudi Albanci, ki se ne morejo sprijazniti z beograjskim porazom za zeleno mizo. Predsednik Albanske nogometne zveze Armand Duka je tako že napovedal pritožbo, podprl ga je tudi albanski premier Edi Rama. Njegovega brata Olsija Ramo so v Srbiji sprva obtoževali, da je prav on upravljal leteče plovilo, ki je zaokrožilo nad stadionom Partizana.

"Sem razočaran, Uefina odločitev je sicer pričakovana, a ni pravična. Nikakor si nismo zaslužili takšne obravnave. Takšna rešitev ne ustreza nobeni strani," je bil ogorčen Duka. "Disciplinska komisija Uefe ni prinesla pravice nikomur. Tri točke nam pripadajo, odvzeli so nam jih, saj smo si jih zaslužili," pa je prepričan albanski selektor Gianni De Biazi. Oglasil se je tudi predsednik kosovske nogometne zveze Fadil Vokrri, ki je Uefino odločitev označil za škandalozno in politično.

Vokrri: Neverjetna odločitev

"Navijači so na igrišče metali sedeže, albanske reprezentante pa so fizično napadli, Uefa pa se je odločila, da bo zmago kar tako dodelila Srbiji, kar je resnično neverjetno," je bil nezadovoljen Vokrri. V Albaniji in na Kosovu opozarjajo, da je Uefa prekinjeno tekmo oktobra 2010 v Genovi med Italijo in Srbijo, na kateri so se "izkazali" srbski navijači, priznala z izidom 3:0 za Italijo.

Prva moža albanske in kosovske zveze sicer niti z besedico nista omenila daljinsko vodenega miniaturnega helikopterja z zastavo tako imenovane Velike Albanije, ki obsega Albanijo, Kosovo, dele Srbije, Makedonije in Grčije, ki je zanetila incident.

Albanci trdijo, da so se nad reprezentanti ob umiku z igrišča znesli ob navijačih tudi varnostniki in policisti, navijači so jih zasuli s kamni in vžigalniki ter jim grozili s smrtjo, tekme pa niso želeli nadaljevati, ker so bili v smrtni nevarnosti, saj organizatorji v Beogradu niso bili sposobni jamčiti za njihovo varnost. Šlo je sicer za prvo tekmo med Albanijo in Srbijo po razpadu Jugoslavije.

Tudi Srbi s pritožbo

Tudi srbska nogometna zveza je potrdila, da se bo pritožila na izrečeno kazen odvzema treh točk. "Odločitev Uefe je zelo čudna," je dejal selektor srbske reprezentance Dick Advocaat. "Epilog, kot ga vidim jaz koz trener, je enostavno neverjeten: kaznovana je bila le ena stran in to je Srbija," meni Nizozemec.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.