Šport
69 ogledov

"To je bil edini način, da pokažemo zastavo"

zračno plovilo dron velikoalbanska zastava stadion JNA Beograd Srbija Albanija k EPA
Pri albanski nogometni zvezi so za incident na tekmi s Srbijo v Beogradu v popolnosti okrivili gostitelje tekme. Srbi trdijo prav nasprotno.

"Ob urezninah, modricah ter krvavih glavah je bila albanska reprezentanca čustveno in psihološko izčrpana. Zato ni mogla nadaljevati z igranjem v tako grdem položaju," je zapisano v izjavi, ki jo je podpisal direktor marketinga in odnosov z javnostjo pri albanski zvezi Gazmend Malo

zračno plovilo dron velikoalbanska zastava stadion JNA Beograd Srbija Albanija k | Avtor: EPA EPA
"Srbski mediji so prestavili v višjo prestavo, da bi za vse okrivili naše čudovite fante. Pri tem so si izmislili tudi nekaj naravnost fantastičnih zgodb, kot na primer tisto, da je z letečim objektom upravljal premierov brat. Nekateri srbski mediji so šli celo tako daleč, da so pisali o aretaciji Olsija Rame. To je popolnoma neresnično. A njihova negativna propaganda cveti ob takšnih lažeh," je še zapisano v izjavi.

Dvoboj je bil v Beogradu sicer prekinjen v 42. minuti ob rezultatu 0:0, potem ko je nad stadionom nekaj časa lebdela zastava Velike Albanije, ki jo je nato ujel srbski nogometaš Stefan Mitrović. Albanski igralci so želeli zaščititi zastavo in prišlo je do prerivanja, na teren pa so pritekli nekateri gledalci, med njimi je bil tudi voditelj srbskih huliganov Ivan Bogdanov.

To je bil edini način

Albanci so razočarani nad izjavami srbske nogometne zveze, ki po njihovem mnenju ni zmožna zbrati toliko poguma, da bi prevzela odgovornost ob popolnem neuspehu, da bi organizirala varen mednarodni športni dogodek: "Niso sposobni obsoditi nasilje, ekstremizem in rasizem, ki je bil viden v Beogradu, raje zdaj oblikujejo politične izjave, ki so namenjene le obrambi sramotnih dejanj rasizma s strani njihovih igralcev, navijačev in varnostnega osebja."

Mitrović zračno plovilo dron velikoalbanska zastava stadion JNA Beograd Srbija A | Avtor: EPA EPA
V izjavi za javnost so pri albanski nogometni zvezi še zapisali, da je bilo le z letečim predmetom mogoče pokazati nacionalna obeležja v agresivnem in sovražnem okolju. "Albanska zastava je bila označena za provokacijo. A to je edina zastava, ki jo imamo," je še zapisano.

Zadnji del je po pričakovanjih vzbudil ostro obsodbo v Srbiji. "Po izjavi, da je bilo le tako mogoče pokazati državne barve Albanije, se pojavlja vprašanje, ali je to priznanje, da je Nogometna zveza Albanije organizirala ves dogodek,"  se sprašujejo pri b92.net, kjer so še zapisali, da je bila pred in med tekmo na stadionu obešena albanska zastava. "Če je to edina zastava, ki jo imajo Albanci, ali to pomeni, da si leta 2014 lastijo dele srbske in grške države ter polovico Makedonije in Črne gore," so zaključili na srbski spletni strani.  

Srbi že prej obtožili Albance

Albanska izjava je sicer le odgovor na uradno izjavo srbske zveze, ki je dan prej Albance obtožila za del politične zarote "katere edini namen je bil prekinitev tekme"

Srbija, Albanija | Avtor: EPA EPA
"Sam incident in vedenje albanskih nogometašev, selektorja in strokovnega štaba ne puščajo nobenega dvoma, da so bili le del sinhroniziranega načrta za zaustavitev dvoboja. Zaradi resnice in pravice ne bomo dovolili, da se krivci, ki so oskrunili nogomet, prikažejo kot žrtve," so izjavili na srbski strani.

Uefa je sicer odprla preiskavo proti obema nogometnima zvezama. Srbska se je znašla pod drobnogledom zaradi navijaških izgredov z metanjem predmetov in pirotehnike na igrišče, zaradi neredov na tribunah, vdora navijačev na zelenico, slabe organizacije tekme ter uporabe laserja s tribun, albanska pa zaradi tega, ker njeni nogometaši niso želeli nadaljevati tekme, ter zaradi uporabe protizakonitih transparentov.

Zaslišanja bodo 23. oktobra. V tem trenutku kazni ni mogoče napovedati, prav tako ne, ali bo tekma dobila epilog za zeleno mizo. Srbi zahtevajo, da naj pozitiven izid 3:0 pripišejo njim, Albanci pa nasprotno trdijo, da so bili žrtev nasilja in da naj njim pripišejo zmago s 3:0.

Pri pretepanju so sodelovali tudi varnostniki

Predsednik Albanske nogometne zveze Armando Duka tako trdi, da so člane albanske nogometne reprezentance, ko so se po prekinitvi odstranili z zelenice, v hodniku napadli uradni predstavniki organizatorjev tekme, varnostno in policijsko osebje. 

"Košček betona je priletel celo v predsednika samega, že med umikom z zelenice pa je po igralcih in članih moštva padalo z vseh strani, navijači so jih obmetavali z različnimi predmeti, vžigalniki, kovanci, udarci in brce pa so padali tudi s strani tistih, ki bi jih morali varovati, torej varnostnega in drugega osebja na stadionu Partizana v Beogradu," je pritožbo albanske nogometne zveze povzel britanski Guardian.

Srbska zveza albanski očita, da albanski igralci niso želeli nadaljevati tekme, a Albanci trdijo, da niso mogli igrati zato, ker so se bali za svoja življenja.

Srbija, Albanija | Avtor: EPA EPA
"Že naš prihod na stadion so spremljali razjarjeni navijači, ki so v avtobus obmetavali kamenje. Vzdušje na stadionu je bilo zelo sovražno in napadalno že med ogrevanjem, po prekinitvi pa so igralce zasuli s pravo ploho kovancev, vžigalnikov in drugih predmetov. Med ogrevanjem je cel stadion v en glas skandiral ubij Albance in smrt Albancem. Pred začetkom tekme se je po razglasu zaslišal srbski nacionalističen marš, s čimer se je ustvarilo skrajno šovinistično ozračje na tribunah. Zaradi žvižgov se albanske himne ob njenem predvajanju sploh ni slišalo, niti na tribunah niti v televizijskem prenosu," dodajajo v albanski zvezi.

Srbski policisti so po nalogu državnega tožilca vse člane albanske odprave temeljito pregledali, pregledovali so torbe in osebno prtljago članov ekipe. "Na podlagi vseh teh okoliščin smo sprejeli odločitev, da ne nadaljujemo tekme," še navajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice