Šport
118 ogledov

Objavljen seznam risov za OI

Jan Muršak Belorusija Slovenija Profimedias
Na seznamu za Pyeongchang 25 slovenskih hokejistov.

Selektor slovenske izbrane vrste Kari Savolainen je izbral kandidate za olimpijski nastop v Južni Koreji. Seznam reprezentantov sta predstavila pomočnik Nik Zupančič in direktor hokejske zveze Dejan Kontrec, na njem pa je 25 igralcev. Savolainen in Zupančič sta na seznam uvrstila tudi nekaj rezerv, na katere bosta računala v primeru, če bi prišlo do kakšnih zapletov z izbranimi igralci.

Na seznamu potnikov za OI v Pyeongchangu so:

  • vratarji Luka Gračnar, Matija Pintarič in Gašper Krošelj
  • branilci Blaž Gregorc, Sabahudin Kovačevič, Aleš Kranjc, Žiga Pavlin, Matic Podlipnik, Jurij Repe, Mitja Robar, Luka Vidmar
  • napadalci Boštjan Goličič, Andrej Hebar, Žiga Jeglič, Anže Kuralt, Jan Muršak, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, David Rodman, Marcel Rodman, Robert Sabolič, Rok Tičar, Jan Urbas in Miha Verlič

Na seznamu rezerv so vratar Robert Kristan, branilca Miha Štebih, Andrej Tavželj ter napadalci Jan Drozg, Rok Pajič in Anže Ropret.

Eric Heiden ZOI Šport To je najuspešnejši olimpijec slovenske krvi

"Predstavljamo izbor igralcev, ki si po mnenju selektorja in celotnega štaba zaslužijo nastop na OI. Nisem jaz tisti, ki je odločal, to je najtežja naloga, tudi sam sem to že občutil. Izbor je bil narejen v dobri veri in sestavljen tako, da bomo dosegli čim boljše rezultate," je o seznamu dejal pomočnik selektorja Zupančič.

"Veliko je bilo 'scoutinga', Kari si je tudi sam ogledal veliko tekem, bila sva veliko v navezi. Je trener, ki hoče slišati mnenje in ni človek, ki bi sam odločal o vsem. Na koncu je odločitev takšna, kot je," je o tem, da vsi ne bodo zadovoljni z izborom, dejal Zupančič.

"Nehvaležno je napovedovati, kam bi uvrstil Slovenijo. Naši tekmeci počasi razkrivajo reprezentance. Za nas je dobro to, da so vsi fantje v tekmovalnem pogonu. To je bilo vedno dobro za naše igre, ker nas tepe majhna baza, po drugi strani pa je dobro to, da se fantje dobro poznajo in ne potrebujejo daljšega obdobja, da se spet uigrajo. Dobro je tudi to, da so vsi zdravi - če pri nas pride do poškodb pri igralcih, ki so najbolj pomembni, nas lahko to tepe na ledu. Vsi so zdravi, kam pa lahko sežemo, je težko reči," razmišlja Zupančič o možnostih na prihajajočem turnirju. Tudi glede ciljev je bil Zupančič še zadržano previden: "Seveda je četrtfinale lahko cilj, a do takrat je treba najprej odigrati tri dobre tekme."

Na seznamu je morda tudi nekaj presenečenj: med potniki je kot edini hokejist iz slovenskih klubov Andrej Hebar iz ljubljanske SŽ Olimpije, na njem pa ni nikogar iz moštva državnih prvakov z Jesenic, na seznamu rezerv je le Andrej Tavželj. Na seznamu ni niti Klemna Pretnarja, ki je sicer z Junostjo iz Minska pred kratkim osvojil celinski pokal. Povratnika sta Žiga Pavlin in Marcel Rodman, ki ju ni bilo na zadnji večji reprezentančni akciji lani na svetovnem prvenstvu v Parizu.

risi, Slovenija - Avstrija, hokej | Avtor: Drago Cvetanovič/HZS Drago Cvetanovič/HZS
"Glede Jeseničanov: niso bili daleč od tega, da bi kdo prišel v ekipo, a smo se odločili za nekoliko manjše število pri branilcih, kjer bi imeli več možnosti. To pa ne pomeni, da so slabi igralci. Nihče ni zadovoljen, če ni izbran, različni ljudje si različno razlagajo odločitve selektorja. Bolj pomembno za nas je, da se ukvarjamo s tistimi, ki so na seznamu, treba je oblikovati ekipo, da bo funkcionirala na ledu. Vsi fantje so si zelo prizadevali in nihče ni odpadel že kar na začetku."

Za zdaj pomočnik selektorja še ni želel razglabljati o tem, kdo bo imel kakšno vlogo, tudi kapetansko mesto je še odprto, prav tako, kako bodo razdeljene vratarske vloge.

O tehničnih podrobnostih oziroma logistiki je nekaj več povedal direktor HZS Kontrec, ki bo na OI tudi vodja ekipe. "Potovanje je kar velik zalogaj. Kari je tudi to dobro premislil, mi se bomo držali našega urnika in ritma. Zbrali se bomo na Brniku 6. februarja, radi bi šli na igre kot ekipa, z nekaterimi klubi se še pogajamo, ker bi klubi radi, da njihovi igralci pridejo pozneje. Naporen bo predvsem 9. februar, ko bomo morali v gorsko olimpijsko prizorišče na odprtje iger. Glede tega je bilo v Sočiju precej bolje, ker smo imeli vse na dosegu roke, tu pa bo precej več logistike in prevozov." Pred igrami bo Slovenija 8. februarja odigrala še prijateljsko tekmo z domačo reprezentanco v Seulu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.