Šport > Zimski športi
5488 ogledov

To je najuspešnejši olimpijec slovenske krvi

Eric Heiden
1/2
Pet zlatih olimpijskih kolajn je osvojil športnik slovenske krvi.

Do zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji nas loči še dober mesec, na korejskem polotoku pa bo slovenska odprava težko ponovila uspehe izpred štirih let, ko je v Sočiju prišla do kar osmih odličij. Tina Maze je bila zlata v smuku in veleslalomu, Peter Prevc v skokih in Žan Košir v deskanju sta osvojila srebrno in bronasto kolajno, Vesna Fabjan v sprintu smučarskega teka in Teja Gregorin v biatlonu pa sta stopili na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Eric Heiden | Avtor: Epa Epa
Mazejeva je z dvema zlatima medaljama iz Sočija in dvema srebrnima iz Vancouvra sicer najuspešnejša Slovenka na zimskih olimpijskih igrah, v moški konkurenci pa so doslej srebro in bron osvojili Prevc, Košir in skakalec Matjaž Debelak, slednji leta 1988 na igrah v Calgaryju še pod jugoslovansko zastavo.

Med slovenskimi športniki je bil doslej na olimpijskih igrah sicer najuspešnejši legendarni Leon Štukelj, ki je skupno osvojil šest odličij, tri zlate (Pariz 1924 in Amsterdam 1928), srebrno (Berlin 1936) in dve bronasti (Amsterdam 1928).

A sloviti telovadec vseeno ni najuspešnejši športnik slovenske krvi. Po žlahtnosti kolajn ga je premagal hitrostni drsalec, ki je na zimskih olimpijskih igrah v Lake Placidu osvojil kar pet zlatih odličij.

Gre za Erica Heidna, ki je ZDA leta 1980 priboril zlato v hitrostnem drsanju na 500, 1000, 1500, 5000 in 10000 metrov.

Eric, ki ima še sedem zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, in njegova sestra Beth, ta je v Lake Placidu osvojila bron na 3000 metrov, sta sicer slovenske krvi po materini strani družine, njun oče je bil nemške krvi.

Eric Heiden, ki so ga ob prelomu stoletja pri uglednem ESPN uvrstili na 46. mesto med najboljšimi športniki 20. stoletja, je kasneje uspešno presedlal v kolesarstvo, leta 1985 je postal ameriški prvak, v istem letu pa tudi dokončal dirko po Italiji. Leta 1986 je nastopil tudi na dirki po Franciji, a je Tour predčasno zaključil pet etap pred ciljem v Parizu zaradi padca na enem izmed spustov. Beth je leta 1980 osvojila kolesarsko zlato na svetovnem prvenstvu. 

V hitrostnem drsanju je bil sicer v osemdesetih letih prejšnjega stoletja uspešen še en ameriški Slovenec, Keith James "Nick" Thometz je 19. marca 1987 v nizozemskem Heerenveenu postavil svetovni rekord na 500 metrov.

Komentarjev 1
  • Snežinko 11:42 05.januar 2018.

    Hruške in fižol nista isti stvari, kajne? Prav tako ne človek, ki je celo življenje živel v Sloveniji, imel OBA starša slovenca ter nekdo, ki je sicer slovenec po materi (po očetu ne), živel pa nikoli ni pri nas. Ta ...prikaži več človek sploh ni "slovenske krvi" ampak slovensko-nemške, sam pa se po vsej verjetnosti smatra za američana. Leon Štukelj je legenda, ki mu tale Eric ne seže do kolen, predvsem po slovenstvu ne.

Sorodne novice