Šport
10 ogledov

Oblak bo začel proti Realu

jan oblak liga prvakov atletico madrid EPA
Jutri in v sredo bodo odigrane prve četrtfinalne tekme Lige prvakov. Pomerili se bodo Atletico Madrid Jana Oblaka in madridski Real ter Juventus in Monaco, v sredo pa še Porto in Bayern ter Paris St. Germain in Barcelona.

Juventus, ki je v polfinalu lige prvakov nazadnje igral leta 2003, ni imel ravno dobre generalke za obračun z Monacom, saj je v prvenstvu izgubil proti Parmi. V napadu je sicer manjkal Carlos Tevez, toda navijače skrbi dejstvo, da kljub nekaj lepim priložnostim stari dami ni uspelo doseči gola.

Trener Massimiliano Allegri bo na sredini igrišča pogrešal poškodovanega Francoza Paula Pogbaja, Andrea Pirlo, ki se vrača po poškodbi, pa bo bržčas začel na klopi. Nekaj težav z zdravjem je imel tudi prvi vratar Gianluigi Buffon, določene skrbi Allegriju povzroča tudi poškodba branilca Andree Barzaglija.

V Juventusov prid govori dejstvo, da na domačem igrišču še ni izgubil tekme proti tekmecu iz francoske lige, ob tem pa bo pri Monacu manjkal poškodovani kapetan Jeremy Toulalan. Monaco meri na prvi polfinalni nastop po sezoni 2003/04, takrat je tudi zaigral v finalu, a izgubil proti Portu.

Četrfinale tudi s slovensko udeležbo

V madridskem obračunu, ponovitvi finala iz lanskega maja, glede na tekme v tej sezoni bolje kaže Atleticu, saj je na dosedanjih šestih medsebojnih tekmah štirikrat zmagal in dvakrat igral neodločeno. Toda tokrat bo Real igral v polni postavi, tudi z Jamesom Rodriguezom, Tonijem Kroosom in Garethom Balom.

Tudi Atletico je dobil dobre novice, saj bo spet igral Mario Mandžukić, ki je izpustil dve tekmi zaradi težav z gležnjem, vrača pa se tudi Raul Garcia. Diega Simeoneja je dopoldne sicer čakalo še nekaj pomembnih odločitev, med drugimi, ali spet v vrata postaviti Jana Oblaka kljub znova zdravemu Miguelu Angelu Moyi in koga postaviti ob Diega Godina v osrčje obrambe. Jose Maria Gimenez in Miranda sta kandidata. Argentinski trener se je v popoldanskih urah odločil, da bo v začetno enajsterico uvrstil tudi slovenskega reprezentanta.

"Če povem po resnici, nas žreb ni potrl, a od veselja tudi nismo skakali. Če želiš postati prvak, je treba premagati najboljše ekipe in Atletico madrid zagotovo sodi med njih. Zasluženo so se prebili do četrfinala, v tej fazi tekmovanja moraš biti pripravljen na vsakega tekmeca. Razmišljamo le o  skupni zmagi in napredovanju, saj smo zelo blizu novemu finalu," o dvoboju z velikimi mestnimi tekmeci sicer razmišlja branilec belega baleta Sergio Ramos.

Za zdaj 1:1

V sredo se bosta že tretjič v četrfinalu pomerila PSG in Barcelona. V sezoni 2012/13 je po zaslugi več zadetkov v gosteh napredovala Barca, v sezoni 1994/95 pa so bili uspešnejši Parižani. Decembrska zmaga Barcelone, štirikratne evropske prvakinje, v skupinskem delu tekmovanja je bila šele njena druga v sedmih tekmah s pariškim klubom. So se pa Katalonci že osmič zaporedoma uvrstili v četrtfinale lige prvakov, lani pa jim je sedmi zaporedni polfinalni nastop preprečil Atletico.

Parižani, neporaženi na 33 domačih evropskih tekmah, so v zadnjih dveh sezonah obakrat izgubili v četrtfinalu. Bodo pa močno oslabljeni, saj sta kaznovana Marco Verratti in Zlatan Ibrahimović. Pri Barceloni bo zaradi kazni manjkal Dani Alves.

"Ibrahimović je izjemen nogometaš, večji kot je ptitisk, bolje igra. Razliko lahko naredi kadakoli. Toda imamo tudi izjemno ekipo, zmagamo lahko tudi brez njega," je prepričan Verratti, ki je PSG brez švedskega reprezentanta primerjal z Barcelono brez Lionela Messija in z Realom brez Cristiana Ronalda. O svojem izostanku pravi. "Težko bo spremljati tekmo s tribune. To bo odličen dvoboj, prepričan pa sem, da lahko napredujemo v polfinale."

Bayern je favorit

V dvoboju Porta in Bayerna je slednji izraziti favorit, toda tako je bilo tudi leta 1987. Takrat je Porto, ki se je tokrat med osmerico prebil prvič po šestih letih, v finalu že presenetil Bavarce. V četrtfinalih pso bili vseeno doslej uspešnejši Nemci, ki so dobili oba dvoboja s Portom, in sicer v sezonah 1990/91 in 1999/2000. 

Pri Bayernu imajo sicer veliko težav s poškodbami. "Res je škoda, a Bastian Schweinsteiger in Franck Ribéry nista odpotovala na Portugalsko. Trener Josep Guardiola se še odloča, ali bo v ekipo uvrstil nekaj mlajših igralcev," je potarnal športni direktor bavarcev Matthias Sammer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.