Šport
17 ogledov

Odločitev o suspenzu Rusije po četrtku

thomas bach EPA
Mednarodni olimpijski komite (Mok) še ni sprejel nobene odločitve o Rusiji, njenih športnikih in morebitni prepovedi sodelovanja te države na bližnjih olimpijskih igrah v Riu. Kot je krovno olimpijsko gibanje sporočilo danes, bodo v Moku najprej počakali na odločitev športnega razsodišča Cas v Lozani.

Mednarodno športno razsodišče bo v četrtek obravnavalo oziroma sporočilo odločitev o primeru ruskih atletov, ki so vložili pritožbo zoper prepoved nastopanja na igrah, to jim je izrekla Mednarodna atletska zveza Iaaf.

Mok je v sporočilu za javnost zapisal, da bo preučil pravne vidike morebitne prepovedi nastopanja vseh ruskih športnikov na igrah in možnost kršenja njihovih individualnih pravic. "Zaradi tega bo Mok pri odločitvi upošteval odločitev razsodišča Cas, upoštevali pa bomo tudi olimpijsko listino in svetovni protidopinški kodeks," so zapisali v Moku.

Za zdaj so v Moku sprejeli le nekaj manjših ukrepov. Začasno so prepovedali izvedbo mednarodnih športnih tekmovanj v Rusiji, pri čemer začasna prepoved velja tudi za projekt evropskih olimpijskih iger 2019.

Izvršni odbor Moka je še sklenil, da bodo opravili ponovne analize, tudi forenzične, vseh ruskih športnikov in njihovih spremljevalcev na igrah v Sočiju 2014. V ta namen so ustanovili posebno komisijo pod vodstvom Denisa Oswalda. Mok bo nato glede na ugotovitve komisije načrtovala nadaljnje ukrepe.

Poleg tega pa ruskim funkcionarjem, ki so jih kot sodelujoče v načrtnem dopinškem delovanju v Rusiji razkrili v poročilu svetovne protidopinške agencije Wada, Mok ne bo izdal akreditacij za igre v Riu, prav tako do njih ne bodo mogli priti člani ruskega ministrstva za šport.

V Rusiji štirje brez služb

V Rusiji so medtem štirje krovni športni uradniki ostali brez služb. Minister za šport Vitalij Mutko je suspendiral Natalijo Šelanovo, Irino Rodionovo, Abaka Abaljana in Alekseja Velikodnija. Mutko po odločitvi Kremlja ostaja na položaju ministra.

Mutko je s suspenzom uradnikov naredil prostor za še obsežnejšo preiskavo, čeprav ob tem za rusko tiskovno agencijo Interfax ni želel s prstom kazati na krivce. Ruski predsednik Vladimir Putin je suspenz funkcionarjev napovedal že pred dnevi.

Mutko je suspendiral Šelanovo, ki je bila njegova svetovalka, kot tudi pomočnico direktorja, odgovorno za pripravo športnikov v reprezentanci Rodionovo, pomočnika direktorja raziskovalnega oddelka Abaljana in sodelavca v športnem ministrstvu Velikodnija. Že v ponedeljek je predsednik vlade Dimitrij Medvedjev odpustil Mutkovega pomočnika Jurija Nagorniha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.