Šport
488 ogledov

Đoković: Razmere so bile brutalne

tamara zidanšek
V prvem krogu Odprtega prvenstva ZDA se je morala posloviti tudi Tamara Zidanšek.

Že po uvodnih dvobojih in po prvih dveh dnevih zadnjega teniškega turnirja za grand slam v sezoni so se v New Yorku končali slovenski nastopi med posamezniki in posameznicami. Po Poloni Hecog, Dalili Jakupović in Aljažu Bedenetu se je poslovila še Tamara Zidanšek, ki je naletela na razpoloženo Kristino Mladenović.

Nekdanja deseta igralka sveta, ki je trenutno sicer na 53. mestu lestvice WTA, je proti Zidanškovi, na 76. mestu najvišje uvrščeni slovenski igralki, izgubila le tri igre, in še to v drugem nizu. Dvajset mest višje uvrščena Francozinja, njeni starši prihajajo z območja držav nekdanje Jugoslavije, tako ni imela težjega dela in se je gladko po eni uri na igrišču uvrstila v drugi krog, v katerem se bo pomerila s Španko Carlo Suarez Navarro. Zidanškova je bila brez možnosti za uspeh. V prvem nizu sploh ni osvojila igre, v drugem pa je zaostajala s 3:0 in 5:1, nato pa vendarle vsaj omilila poraz.

OP ZDA Šport Črn slovenski dan v New Yorku

Po dveh dnevih turnirja v New Yorku od štirih Slovencev v glavnem žrebu nihče ni napredoval v drugi krog. Na igriščih Flushing Meadows pa ni konec slovenskih nastopov. V ženskih dvojicah bosta svojo priložnost iskali teniška veteranka Velenjčanka Katarina Srebotnik in Dalila Jakupović. Srebotnikova se je za US Open povezala z domačinko Vanio King, s katero sta 11. nosilki, v prvem krogu pa se bosta udarili s srbsko-madžarsko kombinacijo Stojanović/Stollar. Jakupovićeva pa se bo skušala v drugi krog prebiti z Rusinjo Irino Hromačevo. Proti jima bo v prvem krogu stal španski dvojec Medina Garrigues/Parra Santonja. Srebotnikova bo na OP ZDA nastopila tudi v konkurenci mešanih dvojic v paru z Novozelandcem Michaelom Venusom, s katerim sta sedma nosilca. V prvem krogu ju čaka nemško-indijska kombinacija Siegemund/Bopanna.

Po prvem dnevu turnirja v velikem jabolku, ki je prinesel največjo senzacijo v odprti eri prvenstva, saj se je prvič zgodilo, da se je že v uvodnem krogu poslovila prva nosilka, Simona Halep, je bil drugi dan bolj prizanesljiv do favoritov. Na ženskem delu lestvice se je v naslednji krog uvrstila nekdanja številka ena ženskega tenisa Danka Caroline Wozniacki, dvakratna finalistka US Opna (2009, 2014), ki je v dveh nizih odpravila avstralsko veteranko Samantho Stosur, ki je ta turnir dobila leta 2011.

Caroline Wozniacki | Avtor: Profimedia Profimedia

V drugi krog sta se gladko prebili tudi dvakratna zmagovalka Wimbledona Čehinja Petra Kvitova ter ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova, nekdanja številka 1, petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam, ki je na US Opnu slavila leta 2006. Tudi Šarapova je drugi niz proti Švicarki Patty Schnyder dobila šele po podaljšani igri 7:6 (6).

Nekoliko več težav, vsaj v prvem nizu, je imela nemška zvezdnica Angelique Kerber. Četrta nosilka je prvi niz proti Rusinji Margariti Gasparjan dobila šele po podaljšani igri s 7:6 (5), drugega pa je nato pripeljala skozi s 6:3 za napredovanje v drugi krog. Nemka, ki ima tri grand slam lovorike, je letos zmagala v Wimbledonu, v New Yorku pa je slavila pred dvema letoma.

V moški konkurenci sta bila uspešna Švicar Roger Federer, petkratni zmagovalec US Opna, in Novak Đoković, ki je v New Yorku slavil dvakrat. Uvodoma je sicer doživel manjši šok, ko je njegov madžarski tekmec Marton Fucsovics dobil drugi niz s 6:3, a se je nato Srb zbral ter četrti niz dobil s 6:0. Nekoliko lažje delo je imel Hrvat Marin Čilić, na US Opnu je slavil leta 2014, saj je Romun Marius Copil dvoboj predal v tretjem nizu po vodstvu Hrvata.

Igralcem so težave povzročale visoke temperature in še zlasti sopara, tako so se organizatorji odločili, da bodo igralcem ponudili deset minutni premor, da se ohladijo.

"Oba sva se spopadala z velikimi težavami. Nisva bila edina. Razmere so bile brutalne. Trpel sem, kot že dolgo ne, a sem nekako vendarle bil prisiljen poiskati način, kako se izkopati iz težav," je razpoloženje večine strnil Đoković, ki je nazadnje pred dvema letoma v New Yorku izgubil finale proti Stanu Wawrinki, lanski turnir je zaradi težav s poškodbami izpustil, letos pa je na US Open prišel kot še sveži zmagovalec Wimbledona. Leta 2015, ko je dobil travnati grand slam, je nato blestel tudi na trdi podlagi v New Yorku za drugi naslov na OP ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.