Šport
2974 ogledov

"Đoković trpi zaradi ortoreksije"

novak đoković Epa
Najden razlog za slabe predstave Novaka Đokovića.

Srbski teniški igralec Novak Đoković je v zadnjih dveh letih padel s teniškega prestola, že nekaj časa pa se po dolgotrajni poškodbi komolca neuspešno vrača med najboljše. Srb je v iskanju prave forme zamenjal trenerski štab, a se mu na zadnjih petih turnirjih  vseeno ni uspelo uvrstiti vsaj v osmino finala.

Veliko je ugibanj, kaj se dogaja z nekdanjim prvim igralcem sveta, svojo razlago pa je zdaj podal tudi priznani švicarski nutricionist Jürg Hösli. Ta je na Facebooku objavil daljši zapis v katerem meni, da srbski tenisač trpi za prehransko motnjo, ki mu lahko zelo oteži življenje. Gre za ortoreksijo - obsedenost s pravilno prehranoj, ke se pojavlja pri ljudeh, ki s prehrano želijo izboljšati zdravje.

"Občudoval sem ga na igrišču, užival v njegovem stilu in gibanje. Nato sem slišal, da bo zamenjal dieto in čakal, kdaj bo udarilo kladivo," je svoj pogled na srbskega teniškega zvezdnika začel Hösli.

Ortoreksija nervoza je motnja hranjenja, patološka obsedenost z zdravo in biološko »čisto« hrano, oziroma pretirano izogibanje hrani, ki naj bi bila nezdrava, kar vodi do izrazitih prehranskih omejevanj. Leta 1997 jo je prvi opisal psiholog Steven Bratman.

Za razliko od anoreksije so bolniki zadovoljni s svojo telesno podobo, toda hrane ne vnašajo v telo, ker omejujejo njeno sestavo ali vnos na splošno, saj pogosto ne vedo, kaj je v njej. 

"Đoković prakticira dieto s katero se v popolnosti izogiba sladkorju. To je dolgoročno zelo škodljivo za organizem. Športnik sčasoma čuti vse večjo utrujenost, razvijejo se vnetja, alergije. Vse bolj nanje vpliva stres, spijo manj in manj, na koncu lahko zaspijo le s pomočjo zdravil. Oseba je psihično vedno bolj izčrpana, na koncu so potrebna psihosomatska zdravila. Izgublja se povezanost z družino, pojavlja se občutek izoliranosti, tudi samomorilske misli," je še med drugim zapisal Hösli in dodal, da na Đokoviću opaža vse simptome omenjene bolezni.

Ko pri ortoreksiji pride do zunanjih znakov (hujšanje) in do omejitve socialnih stikov zaradi izogibanja druženja ob potencialno škodljivi hrani, nastopi čas za ambulantno ali, v težjih primerih, bolnišnično zdravljenje; zdravljenje lahko traja do več let. Zdravljenje vključuje tudi psihoterapevtsko pomoč.

Švicar je prepričan, da bi lahko Srb ozdravel, a le, če se bo vrnil k pravilni prehrani. "Nujno je, da začne v svoje telo znova vnašati ogljikove hidrate in sladkor, a postopoma, da bi se organizem na njih znova navadil. Ob prilagojenih treningih bi se v normalno stanje vrnil v obdobju od treh do šestih tednov," meni Hösli. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.