Šport
24 ogledov

Olimpija zmagala, Järvenpää (še) ostaja

Mušič Fraser Hotham Tilia Olimpija Acroni Jesenice Anže Petkovšek
35. kolo hokejske lige Ebel je slovenskima predstavnikoma prineslo spremenljiv uspeh. Tilia Olimpija je premagala Linz in tako podaljšala bivanje svojemu trenerju v Ljubljani. Jeseničani se z Dunaja vračajo s porazom 2:4.

Ljubljanski hokejisti so si pred koncem leta nekoliko otežili življenje. Po porazih v Gradcu in na derbiju z Jesenicami so sicer obdržali šesto mesto, ki še neposredno vodi v končnico, a se je prednost pred zasledovalci zmanjšala. Za nameček pa so za tri tekme ostali brez kapetana Žige Panceta, ki je po tekmi z Jeseničani dobil kazen igre. Prva priložnost za reševanje pa je bila današnja zadnja tekma v koledarskem letu 2011, ko je bil tekmec vodilni Linz z nekdanjim junakom ljubljanskega gola Alexom Westlundom na čelu.

V vratih zmajev je tokrat priložnost dobil Matija Pintarič. Ljubljančani so sicer začeli pogumno, a brez prave nevarnosti za vrata Westlunda. Prodor Johna Hughesa se je končal s slabo podajo Justinu Taylorju, nato pa so pobudo počasi prevzemali gostje. Sredi tretjine se je moral Pintarič ob nevarnih strelih že pošteno potruditi, da ni prejel zadetka. Zato pa je bil nemočen v 15. minuti, ko je od daleč meril Curtis Murphy. Ljubljančani so imeli ob koncu tretjine igralca več, vendar niso bili nevarni.

 

Nadaljevanje je bilo precej boljše. Zmaji so strnili vrste, se najprej ubranili številčne prednosti Linza, nato pa začeli nevarno ogrožati Westlunda. Hughes in Matej Hočevar sta bila blizu izenačenju, v 28. minuti pa so domači navijači prvič skočili v zrak. Po hitrem protinapadu je plošček dobil Hughes in ga rutinirano poslal mimo Westlunda v gol. Olimpija je prevladovala tudi po izenačenju; ko je imela sama na ledu igralca več, je Taylor le za nekaj centimetrov zgrešil vrata. Podobno je bilo v 35. minuti, ko je najprej imel priložnost Brock McBride, v nadaljevanju akcije pa še Eric Pance, drugega gola pa ni bilo, čeprav je nato dve minuti pred koncem Petr Šachl zadel še vratnico.

Začetek zadnjega dela je spet pripadel gostom, toda tudi Ljubljančani so si nato pripravili nekaj zrelih priložnosti, a je bil Westlund hitrejši od Taylorja, Boštjan Goličič pa je meril čez gol. Hughes je nato po protinapadu streljal točno v Westlunda, vratar Linza pa je ubranil še strel Davida Sefiča. Občasno je bilo vroče tudi pred vrati domačih, vendar je bil Pintarič zanesljiv. Zmaji so nato zapravili prednost 5-4, za Linz pa je dve minuti pred koncem z enega metra na pol prazna vrata zgrešil Justin Keller, Olimpija pa je le zdržala in izsilila podaljšek. V tem golov ni bilo, priložnosti so imeli sicer oboji, pri kazenskih strelih pa so bili boljši domači, saj so zadeli tako Goličič kot Hughes in Taylor in si zagotovili dragoceni točki.

Dunajska gospoda zabila štiri gole

Jeseničani so v zadnji tekmi leta 2011 gostovali pri Dunajčanih. Za spodbudo mlademu in zdesetkanemu jeseniškemu moštvu je bila zadnja tekma v Podmežakli, ko so državni prvaki dobili derbi z Ljubljančani. Tudi na Dunaju so manjkali Jaka Ankerst, Anže Kuralt, Klemen Pretnar, Andrej Židan in Nik Pem, gostitelji pa so igrali obremenjeni z bojem za šesto mesto, ki vodi neposredno v končnico.

Varovanci Heikija Mälkiäja so brez gola zdržali do 13. minute, ko so gostitelji z nekaj sreče premagali jeseniškega vratarja Gašperja Krošlja. Hokejisti Acroni Jesenic so svoje priložnosti iskali v protinapadih, najlepšo je v deveti minuti zamudil Tomi Hafner, ko se je ob igralcu manj sam znašel pred vratarjem Reinhardom Divisom.

V nadaljevanju so rdeči že po dobri minuti ostali brez kapetana Andreja Tavžlja, ki je dobil udarec s kolenom v stegno in moral zapustiti ledeno ploskev, tako da so železarji ostali z vsega štirimi branilci. A s pomočjo napadalcev in z zanesljivim Krošljem so se Jeseničani dobro upirali in tako kot v prvem delu svoje priložnosti iskali v protinapadih. V 35. minuti je jeseniškim hokejistom uspelo izenačiti, po grobi napaki v domači obrambi je podajo Matica Zajška izkoristil Jonathan Juliano. Ko je že kazalo, da bosta moštvi odšli na zadnji odmor izenačeni, pa je moral na kazensko klop Matevž Erman, igro z igralcem več pa so domači izkoristili za drugi gol.

V uvodu zadnjega dela so se gostje nekoliko bolj odločno podali v napad, toda njihov pritisk je bil kratek, saj so gostitelji hitro vzpostavili ravnotežje, vnovič prevzeli pobudo in bili večkrat nevarni pred vrati Krošlja. Ob izključitvi Urbana Sodje so Dunajčani potrebovali le 44 sekund za tretji zadetek, ki je že pomenil tudi končni uspeh. Železarji so slabi dve minuti pred koncem še zbrali moči za drugi zadetek, svojega prvega v ligi Ebel je dosegel Matic Zajšek.

Liga Ebel, 35. kolo:

Tilia Olimpija
: Liwest Linz 2:1* (0:1, 1:0, 0:0; 0:0, 1:0)
Hughes (28); Murphy (15)

Vienna Capitals : Acroni Jesenice 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Oraze (13), Bjornlie (40, 50), Gratton (55); Juliano (36), Zajšek (59)

Sapa Fehervar : Red Bull Salzburg 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Medveščak Zagreb : Orli Znojmo 6:4 (1:0, 2:3, 3:1)
Graz 99ers : VSV Beljak 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

KAC Celovec je bil prost.

*po kazenskih strelih

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.