Šport
885 ogledov

Olimpijska prvakinja šokirala športno javnost

Linoy Ashram Epa
Prekinila dvajsetletno rusko prevlado in nato sporočila nepričakovano vest.

Prva izraelska olimpijska prvakinja v ritmični gimnastiki Linoy Ashram, ki je na igrah Tokio 2020 slavila zmago in končala več kot 20-letno rusko prevlado, je pred dnevi pri komaj 22 letih končala kariero. Kot je dejala za agencijo Reuters, ji olimpijska zmaga pomeni kapital za vse življenje. Zdaj si želi postati trenerka.

Ashramova je do olimpijskega naslova prišla v velikem slogu, saj je že s prvo predstavo z obročem prevzela vodstvo pred favoriziranima ruskima tekmicama Dino in Arino Averina in ga ni več izpustila iz rok. Njen edini mnogobojski naslov do olimpijskega slavja je bila zmaga na evropskem prvenstvu 2020 v Kijevu, ki so ga Rusinje zaradi koronske pandemije izpustile.

Hitomi Hatakeda Gimnastika Šport Kariero sklenila pri rosnih enaindvajsetih

Po prvem rekvizitu, nastopih z obročem, je prevzela vodstvo in bila na prvem mestu tudi po predstavah z žogo in s kiji. O zmagovalki je odločal trak, v vlažnih razmerah v Tokiu še posebej zahteven za izvedbo. Če so do zadnjega orodja troboj za zmago bile Ashramova, večkratna svetovna in evropska prvakinja Dina Averina ter njena dvojčica Arina Averina, pa se je pri traku od sanj po kolajni poslovila Arina Averina. Potem ko se ji je trak zavozlal, je morala nadaljevati z nadomestnim in ostala brez kolajne.

Tekmovanje se je dodobra razplamtelo, ko je Ashramovi pri enem od metov palica traku padla iz rok. Medtem se je Belorusinja Alina Harnasko s solidno predstavo povzpela na zmagovalni oder. O naslovu je odločal prav zadnji nastop, predstava s trakom izkušene Dine Averina. Sestavo je dobro opravila, nato pa napeto čakala na oceno. Ko je videla, da ji je zgolj 15 desetink točke zmanjkalo za zmago, se je v obupu zgrudila na tla in padla v neutolažljiv jok. Ruski olimpijski komite se je pritožil na njeno oceno, a je sodniška komisija oceno potrdila in Izraelka se je lahko veselila zgodovinske zmage.

"To, da na moji poslovni vizitki piše olimpijska prvakinja, je kapital za vse življenje. To pomeni, da je bilo vredno garati, da je bila celotna pot vredna," je dejala Ashramova na novinarski konferenci. "Športnik mora vedeti, kdaj je čas za slovo. Jaz sem uresničila svoje sanje. Zdaj bom ostala v športu, vendar na drug strani, kot trenerka," je dejala izraelska športnica.

Ob olimpijski zmagi je Ashramova osvojila šest srebrnih in pet bronastih kolajn na svetovnih prvenstvih 2017, 2018 in 2019, v svetovnem pokalu je lansko sezono dvakrat zmagala. Na prvenstvih stare celine je postala prvakinja leta 2020.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.