Šport > Olimpijske igre
974 ogledov

Kristjan Čeh s tretjim izidom

Kristjan Čeh Anže Malovrh/STA
Čeh s tretjim mestom v kvalifikacijah zanesljivo v sobotni finale.

Atlet Kristjan Čeh je uspešno odprl slovenske nastope na olimpijskih igrah v Tokiu v kraljici športov. V kvalifikacijah meta diska je s 65,45 metra zasedel skupno tretje mesto in se zanesljivo uvrstil v finale.

Dlje kot Čeh sta disk v kvalifikacijah vrgla le Šved Daniel Stahl (66,12 metra) in Andrius Gudžius iz Litve (65,94 metra). Oba sta nastopila v kvalifikacijski skupini A, v kvalifikacijski skupini B se je Čehu najbolj približal Šved Simon Pettersson (64,18 metra).

Avtomatična kvalifikacijska norma za finale v metu diska, ki bo v soboto ob 13.15 po slovenskem času, je bila 66 metrov. Čeh je po svojem uvodnem metu na olimpijskih igrah, pred tem je na veliki članski tekmi nastopil le leta 2019 na svetovnem prvenstvu v Dohi, zmajeval z glavo. Želel si je namreč, da bi kvalifikacijsko mejo dosegel že po enem metu.

Kristjan Čeh | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Dva metra in šest centimetrov visoki slovenski in mlajši članski evropski rekorder je v drugem poskusu presegel 66 metrov, a je v obratu za las prestopil iz kroga za izmet. Vseeno je v skupini še vedno prepričljivo vodil, drugi je bil tedaj Jamajčan Chad Wright (62,93 m), tretji pa je bil drugi Jamajčan Fedrick Dacres, svetovni podprvak je vrgel 62,91 metra.

V tretji in zadnji kvalifikacijski seriji je slovenski favorit za najvišja mesta vrgel 63,34 metra in bil tudi s tem poskusom še vedno precej pred tekmeci v skupini. Najprej se mu je približal Norvežan Ola Stunes Isene (63,26 m). Na drugo mesto v skupini se je pozneje zavihtel še Pettersson.

"Imel sem povečan srčni utrip in bil nervozen, a sem si vseeno s prvim metom zagotovil finale s 65,45 metra. V drugem sem s prestopom vrgel prek 66 metrov, nato pa sem vedel, da sem v finalu in nisem se več prav potrudil, saj sem svoj cilj že dosegel," je po prvi polovici tekme dejal Čeh.

Kristjan Čeh | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Popoldan se bo zdaj le še zbral za sobotni finale. Ogledal si bo tehniko iz kvalifikacijskega dela, pri čemer mu je danes pomagal Rok Predanič, ki je prevzel vlogo snemalca. "Danes nisem pokazal vsega, kar zmorem, jutri pa bom dal vse od sebe in videli bomo, kam bom prišel. Ne bom govoril o mestih, moj cilj je le, da pokažem najboljšo tehniko in najboljši met," je še dejal Čeh, ki pravi, da ima v malenkostih še nekaj rezerv.

Kristjan Čeh Najuspešnejši atlet: Šport "Pričakujem odličje, Čeh lahko dominira še 15 let, a treba bo ukrepati"

V prvi kvalifikacijski skupini je normo za finale zmogel le svetovni prvak Stahl. Šved, tudi lastnik najboljšega izida sezone, je disk vrgel do 66,12 metra že v prvem poskusu.

Drugi skupno in drugi v prvi skupini je bil aktualni evropski in nekdanji svetovni prvak (2017) Gudžius. Tretji v skupini in četrti skupno je bil Avstralec Matthew Denny (65,13 m), četrti v skupini in peti skupno pa Avstrijec Lukas Weisshaidinger (64,77 m), bronast na svetovnem prvenstvu v Dohi in leto prej tretji tudi na evropskem prvenstvu v Berlinu.

Kristjan Čeh | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Izpadel je tudi Poljak Piotr Malachowski (62,68 m), deveti v skupini A in skupno 15. Slednji je bil leta 2015 svetovni prvak, poleg dveh evropskih naslovov pa je bil še dvakrat srebrn na olimpijskih igrah, leta 2008 in 2016.

Mihalinčeva brez napredovanja

Maja Mihalinec Zidar je obstala v kvalifikacijah teka na 100 metrov. V svoji kvalifikacijski skupini je s časom 11.54, to je njen najboljši dosežek v tej sezoni, osvojila peto mesto. V naslednji krog so sicer napredovale po tri najboljše iz vsake skupine, dodatno pa še tri najhitrejše 'poraženke'. 

V skupini Mihalinec Zidarjeve je z izenačenim afriškim rekordom zmagala Marie Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale (10,78). Svetovna podprvakinja na 100 in 200 metrov leta 2017 v Londonu ter bronasta na svetovnem prvenstvu na 100 metrov leta 2019 v Dohi je imela tudi skupno najboljši čas med vsemi tekačicami v kvalifikacijah. 

Slovenska predstavnica je dobro začela, nato pa v drugem delu izgubljala, a za stotinko popravila svoj dosežek leta. Njen osebni rekord je sicer precej boljši, znaša 11,27 sekunde, a vseeno ne bi zadoščal za napredovanje. Uvrstitev v polfinale je slovenska sprinterka zgrešila za 33 stotink. Zdaj kot edina v sedemčlanski slovenski atletski zasedbi v japonski prestolnici, ki bo nastopila v dveh disciplinah, več pričakuje v teku na 200 metrov.

Maja Mihalinec Zidar | Avtor: Profimedia Profimedia

Danesje na startni listi še Klara Lukan, ki jo ob 12.26 čakajo kvalifikacije v teku na 5000 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.