Šport
492 ogledov

Slovenka do srebrnega odličja na EP

Klara Lukan Peter Kastelic/ AZS
Nov uspeh slovenske odprave.

Klara Lukan je na evropskem atletskem prvenstvu do 23 let, ki se danes končuje v Tallinnu, v teku na 5000 m s časom 15:44,00 osvojila srebrno medaljo. Pred njo je bila le Italijanka Nadia Battocletti (15:37,40), tretja je bila Nizozemka Diane Van Es (15:48,40). 

Dvajsetletna študentka biotehnologije iz Šentjerneja bo nastopila tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, pred dvema letoma pa je v Borasu na 5000 m že postala mladinska evropska prvakinja. 

"S svojim tekom sem izjemo zadovoljna, saj sem ga taktično izpeljala tako, kot sem si ga zastavila. Naredila sem vse, kar je v moji moči, da sem bila uspešna. Prepričana sem bila pred tekmo, da ne bo hiter tek, da ne bo šla nobena tekmovalka naprej. Tekla sem zadržano na drugem mestu v prvih dveh kilometrih in pol in varčevala z močmi za zaključek. Po polovici proge sem zamenjala ritem, ki je bil v začetku počasen. V finišu sem zaostala le za Italijanko, ki je v tej sezoni res hitra v zaključkih. Sem pa bila pripravljena, da me ne bi iz ozadja katera prehitela in sem obdržala drugo mesto," je povedala Lukanova.

Na nastop je čakala skoraj pol ure. "Kar 24 minut smo čakale na start, ker je zmanjkalo elektrike na stadionu. To me ni zmotilo in sem sproščeno čakala na start. Še malo pošalila sem se na ta račun. Do olimpijskih iger v Tokiu ne bom imela nobene tekme več, da se bom v miru pripravila na največje športno tekmovanje. Današnji nastop pa je bil dobra priprava na OI," je dodala Lukanova.

Jan Vukovič je bil osmi v finalu na 800 m (1:48,26), moška štafeta 4 X 400 m pa je v dopoldanskih kvalifikacijah dosegla šesti izid in s 3:06,65 postavila slovenski rekord do 23 let. Za preboj v nocojšnji finale so tekli Mesec Košir, Grahovac, Grkman in Filip Jakob Demšar, sicer tekač na 110 m ovire, ki je bil dan prej v finalu sedmi. V finalu je nato namesto Demšarja nastopil Vukovič, ki je imel tako v dveh urah in pol dva teka, nastopil pa je v zadnji predaji. Slovenski tekači so osvojili peto mesto.

Slovenija je dve odličji osvojila že v soboto. Kristjan Čeh je ubranil naslov evropskega prvaka v metu diska. Slavil je z rekordom prvenstev, 67,48 m, in bil razred zase. Lia Apostolovski je bila bronasta in je v skoku v višino izenačila svoj izid sezone z 1,89 m.

Pred Čehom so na teh tekmovanjih doslej zlato osvojili le trije Slovenci. Rožle Prezelj, sedaj trener Apostolovske, v skoku v višino leta 2001, Robert Renner v skoku s palico leta 2015 in Luka Janežič na 400 m, slednji na prvenstvu leta 2017.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice