Šport > Olimpijske igre
6691 ogledov

Dončić ni s tega planeta: Slovenci razbili svetovne podprvake!

luka dončić Profimedia
Slovenska košarkarska reprezentanca je v krstnem nastopu na olimpijskih igrah nadigrala eno največjih košarkarskih velesil na svetu - Argentino (118:100).

Slovenija je na krilih razpoloženega Luke Dončića prikazala izjemno predstavo na prvi tekmi olimpijskega turnirja v Tokiu. Zvezdnik košarkarskega moštva Dallas Mavericks je k prepričljivi zmagi prispeval 48 točk, 11 skokov in pet podaj ob 62-odstotnem metu iz igre (18/29), 43-odstotnem metu za tri točke (6/14) in 86-odstotnem izvajanju prostih metov (6/7).

Klemen Prepelič je dodal 22 točk, 12 jih je dosegel Vlatko Čančar, Mike Tobey pa se je izkazal z 11 točkami in 14 skoki. Pri Argentincih, aktualnih svetovnih podprvakih (2019) in nekdanjih olimpijskih prvakih (2004), so blesteli Luis Scola (23 točk), Facundo Campazzo (21 točk) in Gabriel Deck (17 točk).

slovenija košarka olimpijske igre tokio | Avtor: Profimedia Profimedia

Reprezentačni selektor Aleksander Sekulić je premierne minute na OI namenil Luki Dončiću, Vlatku Čančarju, Zoranu DragićuJaki Blažiču in Mike Tobeyju.

Po zgrešenih metih na obeh straneh je za prve olimpijske točke s trojko poskrbel Dragić. Za pokrivanje Dončića je bil sprva zadolžen več kot 20 cm nižji Facundo Campazzo, a ga je po udarnem uvodu NBA zvezdnika hitro prevzel Patricio Garino.

Prvi zveznik slovenske reprezentance je bil uvodoma nezgrešljiv. Zadel je tri zaporedne trojke za prvo občutljivejšo prednost na srečanju (12:5), dosegel pa je tudi 15 od prvih 21 točk slovenske reprezentance. Po še eni uspešni akciji mu je selektor namenil nekaj počitka, pobudo pa sta za nekaj časa prevzela Blažič in Edo Murić.

Šibki točki Slovenije v prvi četrtini sta bili občasna pasivnost v obrambi in nekaj nespametno zapravljenih žog.

S trojko Prepeliča so Slovenci na začetku druge četrtine povedli s 35:24, po delnem izidu 5:0 v korist nasprotne ekipe pa je nalet Argentincev z minuto odmora prekinil Sekulić. Po kratkem premoru so Slovenci s koši Dončića, Čančarja in Tobeyja povedli s 47:34, temu je sledil alley-oop v navezi Dončić/Tobey in nato še dva zaporedna koša Dončića za najvišjo prednosti na srečanju (+17). 

Po znižanju Juana Pabla Vauleta na 40:53 je bil pod košem spet natančen Dončić, ki je pri tem izsilil in uspešno izvedel še dodaten prosti met. Ob 56 točkah Slovenije jih je imel košarkar Dallasa na računu že 28, po še eni zadeti trojki pa je bero doseženih točk povišal na 31. Pred njim je bil z razdalje natančen še Aleksej Nikolić.

Dončić je v prvem polčasu dosegel polovico točk slovenske reprezentance (31/62), osem skokov in dve podaji, izsilil pa je še štiri osebne napake. Pri Argentincih so bili najbolj učinkoviti Scola (12 točk), Campazzo (11 točk) in Deck (10 točk).

"V napadu nimamo nobenih problemov, mogoče smo imeli nekaj trenutkov ležernosti in nismo odgovorili na njihovo agresivnost. Bilo je nekaj nepotrebno izgubljenih žog, a še vedno mislim, da imamo rezerve glede Campazza in Scolaja. Scola je bil nekajkrat prost pri prodoru in metu. Če popravimo še to ležernost, mislim, da ne bomo imeli nobenih težav."

pomočnik selektorja Dalibor Damjanović ob polčasu za RTV Slovenijo

Sekulić je tudi na začetku drugega polčasa v ogenj poslal Dončića, Dragića, Blažiča, Čančarja in Tobeyja. Slovenci so že v prvih minutah drugega dela izpolnili bonus, a so kljub temu še naprej igrali čvrsto obrambo.

slovenija košarka olimpijske igre tokio | Avtor: Profimedia Profimedia
Dončić je navduševal s podajami, zadeval je Tobey, razigral pa se je tudi Čančar, manjši "dolžnik" prvega polčasa. Prav košarkar Denver Nuggets je dobre tri minute pred koncem četrtine dosegel trojko za najvišjo prednost Slovenije na tekmi (82:52).

Od odsotnosti Tobeyja je pod košem zablestel Žiga Dimec, ki pa se ni proslavil pri izvajanju prostih metov. Argentinci so ob koncu četrtine izkoristili nezbranost Slovencev in se približali na 22 točk.

Zadnjo četrtino je s trojko odprl Prepelič, sledila pa je nova mini serija Dončića, ki je dopolnil dvojnega dvojčka in spotoma postavil še nov slovenski rekord po doseženih točkah na eni tekmi. V zadnjih minutah je stekel met Prepeliču (devet zaporednih točk Slovenije), medtem ko sta Argentino "pri življenju" držala Campazzo in Scola.

Čeprav je bila tekma že davno odločena, so igralci obeh reprezentanc v zasledovanju čim ugodnejše koš razlike igrali vse do zvoka sirene. Končni rezultat je s polaganjem v zadnjih sekundah postavil Deck, ki je s tem poskrbel, da sta obe moštvi dosegli tromestno število točk.

"Pripravili smo se maksimalno na Argentino. Vedeli smo, kje pretijo največje nevarnosti. Začeli smo zelo dobro. Kaj naj rečem, imamo Luko Dončića. Tako kot sem že rekel, fant je najboljši na svetu in res smo lahko veseli, da je Slovenec. Zelo dobro smo odprli tekmo, vedeli smo, zakaj smo tukaj. Igrali smo dobro obrambo. Imeli smo veliko prednost. Točke so tukaj zelo pomembne. Lahko smo veseli za prvo zmago na olimpijskih igrah. To tekmo moramo pozabiti, čakata nas še dve težki."

Zoran Dragić za RTV Slovenijo

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija nastopa v skupini C. Naslednja tekma jo čaka v četrtek ob 6.40 proti Japonski, zadnja v predtekmovanju pa 1. avgusta ob 10.20 s Španijo. V četrtfinale se bosta uvrstili dve najboljši ekipi iz treh predtekmovalnih skupin ter dve tretjeuvrščeni. Četrtfinala so na sporedu 3. avgusta.

Olimpijske igre, skupina C, 1. krog:

Argentina - Slovenija 100:118 (24:32, 42:62, 66:88)

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 09:34 26.julij 2021.

    prejeti 100 košev.. to ni dobro...kar poglejte USA, se ti ustavi met, pa si v dreku.. bo treba tud v obrambi kaj naredit..jest nisem čisto nič navdušen. bolj zaskrbljen.

  • lada 08:56 26.julij 2021.

    argentina = crknala - hvala večnemu B O G U ! ! !