Šport > Olimpijske igre
14962 ogledov

Kakšen balvan, dajte ji Fuji! Garnbretova dominira!

Janja Garnbret Tokio 2020 Anže Malovrh/STA
Slovenska favoritinja za zlato medaljo je pokazala svoje mojstrstvo.

Janja Garnbret je v vodstvu po dveh disciplinah kombinacije športnega plezanja na olimpijski tekmi v Tokiu. Slovenka je po uvodnem, hitrostnem delu zasedala peto mesto. Nato pa je na balvanih povsem dominirala in pred zadnjim, težavnostnim delom, suvereno prevzela primat.

Janja Garnbret Tokio 2020 Janja Garnbret Šport "Zajokala sem, morala sem se spraviti k sebi"

Športne plezalke so se najprej merile v hitrosti. Garnbret se je v četrtfinalu srečala s Francozinjo Anouck Jaubert in proti specialistki za hitrostno plezanje pričakovano doživela poraz. Jaubertova je na vrh prišla v času 7.40, Slovenka pa v času 8.49.

Slovenka je boje od petega do osmega mesta nadaljevala proti Američanki Brooke Raboutou. Slednjo je, kljub napaki, uspela premagati za desetinko sekunde in si zagotovila boj za peto mesto.

Za peto pozicijo se je Slovenka srečala z Avstrijko Jessico Pilz. Z državnim rekordom 7,81 je slavila Garnbretova in si zagotovila dobro izhodišče pred nadaljevanjem. V hitrosti je bila sicer najboljša Poljakinja Aleksandra Miroslaw z novim svetovnim rekordom - 6,84. Miroslawova je popravila rekord Rusinje Julije Kapline z lanskega svetovnega prvenstva v Moskvi (6,96 sekunde).

Garnbretova v prvih dveh poskusih ni uspela premagati prvega balvana. V četrto pa je vendarle našla odgovor in kot edina med osmerico finalistk prišla povsem do vrha. Prevzela je vodstvo na tekmi.

Drugi balvan je še potrdil dominacijo Korošice. Potem ko nobena tekmovalka ni prišla do vrha, je Garnbretova že v prvem poskusu dosegla cilj in še dodatno utrdila naskok pred ostalimi plezalkami.

Tudi tretji balvan je minil v znamenju Slovenke. Hitro je prišla do bonus oprimka, a v prvem poskusu ji preboj na vrh vendarle ni uspel. tjudi drugi in tretji poskus nista bila dovolj, tako da zadnjega balvana ni pokorila nobena olimpijka. Garnbretova je po dveh delih tekme zanesljivo držala vodstvo. 

Drugo mesto je po balvanskem delu tekmovanja zasedala Raboutoujeva, tretje mesto je držala domačinka Miho Nonaka, četrto pa njena rojakinja Akiyo Noguchi.

Zadnji, težavnostni del kombinacije športnega plezanja, se bo začel ob 14.10 po našem času.

Več sledi!

Komentarjev 3
  • Avatar MS
    MS 12:07 06.avgust 2021.

    skeptik, re: ==> Garnbretova je carica in resna kandidatka za zlato, vsi navijamo za njo, a dejstvo je da je Anouck Jambert bila hitrejša! Ko z nekom tekmuješ in te ta prehiti je to vsekakor ni zmaga, temu se reče ...prikaži veče pač PORAZ! Tako preprosto je to!