Šport > Olimpijske igre
7507 ogledov

Novinarja odvlekli med javljanjem v živo

Sjoerd den Daas Print Screen
Kitajski varnostniki so med prenosom otvoritvene slovesnosti odvlekli nizozemskega novinarja.

Varnostniki na olimpijskih igrah v Pekingu so med prenosom odprtja iger v petek z reporterskega mesta odvlekli novinarja nizozemske televizije NOS Sjoerda den Daasa. Prireditelji iger so že zagotovili, da je varnostna služba v svojem početju pretiravala in da gre za enkraten primer, ki se ne bo ponovil, poročajo agencije.

Kitajski varnostniki so med prenosom odprtja iger obkolili delovno mesto novinarja in ga na silo odvlekli. Prenos na Nizozemskem je bil seveda prekinjen. Kasneje pa so den Daasu dovolili, da se vrne na svoje delovno mesto in dokonča prenos.

Kitajska OI Peking 2022 | Avtor: Epa Epa
V novinarskih krogih pa so se zaradi dogodka vnovič pojavili pomisleki, koliko svobode ima sedma sila pri svobodnem poročanju s Kitajske, saj primer kaže, da ni popuščanja pri postavljenih pravilih.

"Mislim, da gre za nesrečne okoliščine in da je nekdo pretiraval. S pomočjo drugih sodelavcev se je zadeva umirila in den Daas je lahko opravil svoje delo pred kamero," pa je pokomentiral tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Mark Adams, ki dodaja, da Mok zaradi dogodka ne vidi nevarnosti za delo novinarjev v olimpijskem mehurčku med igrami.

Novinar, ki poroča za televizijo s Kitajske in vzhodne Azije, se je v petek pripravil na delo v bližini stadiona Ptičje gnezdo. Posnetki nato jasno kažejo, da so uniformiranci zrinili den Daasa z njegovega mesta in mu z roko prekrili kamero.

To je na Nizozemskem seveda sprožilo zaskrbljenost in ogorčenje. Kasneje pa se je den Daas javil nazaj v program. Glavni urednik Nosa Marcel Gelauff pa je v pogovoru za časnik Algemeen Dagblad ocenil, da slike na boleč način kažejo, kako je s svobodo medijev na Kitajskem.

Organizacija Novinarji brez meja je svobodo tiska na Kitajskem med 180 ocenjenimi državami postavila na 177. mesto.

Komentarjev 5
  • matermila 06:41 07.februar 2022.

    O vzroku niti besede. Čestitke žurnal.

  • Avatar Leon
    Leon 14:29 05.februar 2022.

    Napačnega ste odpeljali ! Preverite alkohol pri slovenskih komentarjih ?

  • Gandi123 14:05 05.februar 2022.

    Olimpijske igre v nacistični Nemčiji in te na Kitajskem bodo zgleda na istem nivoju!

Sorodne novice