Šport > Olimpijske igre
41293 ogledov

Slovensko čast rešila smučarka, ki tekmuje s pomočjo donacij

Maruša Ferk Saioni Profimedia
Maruša Ferk Saioni ima po koncu zadnjega olimpijskega nastopa v karieri veliko razlogov za zadovoljstvo.

Za Marušo Ferk Saioni, ki tekmuje s pomočjo donacij, je še šestnajsti nastop na četrtih zimskih olimpijskih igrah. Na svojem zadnjem olimpijskem nastopu v karieri je Slovenka vpisala svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev. Alpsko kombinacijo je sklenila na devetem mestu. Po prvem delu preizkušnje jo je 0,51 sekunde ločilo od odličja.

Maruša Ferk Lep dosežek Šport Velik dan za Marušo Ferk: "Dokazala sem se sama sebi"

Gorenjka, doma v Blejski Dobravi, je bila pri svojih 33 letih najstarejša tekmovalka na startu današnje zadnje posamične preizkušnje v alpskem smučanju na ZOI na Kitajskem. Tako kot Ilka Štuhec pred njo je Ferk Saionijeva nastopila na svojih zadnjih olimpijskih igrah. V Cortini d'Ampezzo leta 2026 ne bo nastopila.

"Že pred to sezono sem vedela, do kam grem, kakšni so moji cilji. Ta je bil, da se kvalificiram na OI v Pekingu. Zdaj sem tukaj, danes sem odpeljala svojo zadnjo olimpijsko tekmo, to poglavje je zaključeno. Do konca sezone in kariere me čaka še nekaj tekem in mislim, da moram samo še uživati v tem, saj na silo ne gre. Res moraš uživati na smučeh, v zavojih ter biti miren," je dejala.

Maruša Ferk | Avtor: Profimedia Profimedia

Ferk Saionijeva je na Kitajsko pripotovala kot članica slovenske olimpijske odprave, tekmuje pod slovensko zastavo in nosi opremo slovenske olimpijske reprezentance, čeprav že dve sezoni ni del reprezentanc v okviru Smučarske zveze Slovenije. Je članica mednarodne smučarske akademije ISRA (International Ski Racing Academy).

"V sezoni 2019/20 sem še bila članica reprezentance, ampak že takrat je bilo tako, da sem imela zagotovljenih za 10.000 evrov stroškov, kar sem presegla, pa sem morala sama financirati. Že takrat je šlo bolj na pol-pol. Zadnji dve sezoni sme popolnoma na svojem," je svojo samostojno pot ločeno od reprezentančnega ustroja pojasnila Ferk Saionijeva.

Maruša Ferk Kombinacija (Ž) Šport Ferkova do uvrstitve kariere, spet polom Shiffrinove

Samostojna pot pomeni, da od nacionalne organizacije ne prejema finančnih sredstev. "Je kar težko. Ni enostavno, saj sem tudi tukaj zelo omejena s sponzorji, saj je vse povezano s sponzorji Smučarske zveze Slovenije. Lahko sem si pridobila samo dva sponzorja, pa že to je bilo zelo težko."

Tekmuje tudi s pomočjo donacij. "Večinoma pa so mi na pomoč priskočili družinski člani, nekaj pa sem pridobila tudi z donacijami od ljudi, ki jih ne poznam, ampak so mi nesebično pomagali. Tudi njim posvečam ta rezultat ter vse, kar sem letos prestala, da sem prišla na olimpijske igre, da mi je uspelo doseči najboljši rezultat," je dejala in povedala, da je prejela okoli 7000 evrov v donacijah, 55.000 evrov pa je investirala sama.

maruša ferk Odprla dušo Šport Kot pravijo na SZS: Maruša Ferk naj se znajde po svoje!

Tudi pri servisu smuči se mora znajti po svoje. "Skupaj (z bosansko smučarko Elvedino Muzaferija, op. a) si deliva serviserja. On je tukaj preko bosanske reprezentance. Še dobro, da smo tako zorganizirali skozi celotno sezono."

Njene vožnje spremlja mož Christophe Saioni, ki je vključen v delo pri francoski smučarski reprezentanci. "V bistvu se on noče kaj preveč vtikati v žensko smučanje. Pravi, da je drugačno kot moško, da moški drugače sprejmejo kritiko kot ženske. S tega vidika nima potrpljenja, da bi poslušal jokanje ali kaj podobnega. Zelo sem bila vesela, da so tukaj z ekipo za hitre discipline osvojili medaljo in to s tekmovalcem, ki ima 41 let (Johan Clarey, op. a), kar si nihče ne bi mislil."

"Moj mož je tak, da ko vidi, da nekaj ni v redu, me takoj pokliče ali pošlje sporočilo, da nekaj ni bilo dobro, da to ni za nikamor, s tem da sem zdaj zelo olepšala njegove besede. Sama kar sprejmem njegovo kritiko, saj ima prav. Ampak vseeno mislim, da je danes ponosen name," pravi Gorenjka.

Pred odhodom v Peking je prebolela covid-19. "Ta olimpijska izkušnja je malce drugačna, veliko je bilo protokolov že pred prihodom, tukaj vsak dan testiranja," je še dejala.

Mikaela Shiffrin Kaj se dogaja? Šport Shiffrinova v šoku: "Tudi to ni delovalo"
Komentarjev 4
  • hudini 19:21 17.februar 2022.

    Hmm,pozabli so napisat kakšen je bil zaostanek po obeh vožnjah

  • Friderik1950 17:52 17.februar 2022.

    V zares dolgi karieri velika borka z veliko smole. Na koncu dokazuje, da bi se lahko s strokovnejšim delom pred leti odlepila od večnega povprečja in posegla do velikih rezultatov. Škoda. Želimo vse dobro.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:36 17.februar 2022.

    Žalostno. Če bi osvojila medaljo bi si zasluge pripisali funkcionarji . Narobe svet.