Šport
12169 ogledov

Olimpijski prvak pokazal grozljive posledice

alex gregory Reševalni pas/Twitter To so posledice mokrih rokavic. Veslač je zapisal, da žulji niso problem, večjo težavo predstavljata voda in vlaga.
Britanski veslač Alex Gregory je na družbenem omrežju delil grozljive posledice desetdnevnega veslanja po Arktičnem oceanu.

Dvakratni olimpijski prvak Alex Gregory (na sliki skrajno levo) je svoje sledilce šokiral s fotografijo zgubanih, nabreklih in ožuljenih rok, ki so posledica zahtevnega in smrtno nevarnega arktičnega izziva.

Devetčlanska mednarodna odprava veslačev iz Velike Britanije, Indije, ZDA, z Islandije in Norveške se je julija odpravila na ekstremno veslaško preizkušnjo v Arktičnem oceanu, ki so jo poimenovali The Polar Row.

 | Avtor: EPA EPA
Raziskovali so nekatere najhladnejše vode na planetu in poskušali podreti 12 svetovnih rekordov, povezanih z razdaljami in lokacijami v Arktičnem oceanu.

Podrli so 11 od predvidenih 12 rekordov, nato pa so zaradi težkih vremenskih pogojev in tehničnih težav obtičali na vulkanskem otoku med Grenlandijo in Norveško (Jan Mayen), kjer so jim pomoč ponudili člani norveškega meteorološkega inštituta. "Gostoljubje je neverjetno. Rešili so nam življenja," je sporočil Gregory, petkratni svetovni prvak in oče treh otrok.

Zaradi pomanjkanja sonca so se izpraznile baterije na sončno energijo, posledično so ostali brez elektrike. Veslanje brez navigacijske pomoči je bilo preveč tvegano, zato so odpravo predčasno prekinili.

"Odprava je uspešna, če se vsi zdravi vrnejo domov k družinam in prijateljem," se je odzval eden od veslačev Carlo Facchini.

Namen odprave je bilo zbiranje finančnih sredstev za gradnjo šol v Himalaji.

 

90 minutes on...90 minutes off. We have been doing this now for over 60 hours but we have weeks ahead of us still! The feeling of reaching the ice shelf was surreal...a wall of ice as far as the eye could see which was emitting its own deep humming sound. We noticed pebbles of ice drifting past which before long became mini icebergs. A totally different world and a privilege to experience. But there wasn't much time to stop and take it in before we turned @thepolarrow round to head south-west and row into the strong southerly wind towards Iceland. • #polarrow #lifeatsea #iceshelf #arctic #arcticadventures #adventure #iceberg #instatravel #travel #instadaily #instadad #row #rowing #rowinglife #endurance #tinycabin #crewlife #shiftwork #waves #wind

A post shared by Alex Gregory (@alexgregorygb) on

Komentarjev 1