Šport
68 ogledov

Olimpijsko zlato za rokometaše

mladinske OI Slovenija Egipt finale Peter Kastelic
Slovenija je na mladinskih olimpijskih igrah osvojila zlato kolajno. Zanjo so poskrbeli rokometaši, ki so v finalu z 31:25 (13:11) premagali branilce naslova Egipčane.

V velikem finalu v Nanjingu sta si nasproti stali še neporaženi ekipi, zmagovalka zadnjega poletnega olimpijskega festivala v Utrechtu Slovenija in zmagovalec prvih poletnih MOI v Singapurju Egipt.

Mladi Slovenci so v 20. minuti povedli z 8:5 in vse je kazalo, da so Egipčane zlomili. Vendar se slednji niso vdali, vrnili so se z dvema hitrima goloma. V 24. minuti je Slovenija znova pobegnila na + 3 (10:7), a na odmor odšla s 13:11. Uvod drugega polčasa je bil enak prvemu, Egipt pa je izid zadnjič poravnal na 17:17. Nato je slovenska vrsta zadela trikrat zapored, v 50. minuti pa je njena prednost že znašal 26:19. Zmagovalec je bil odločen, Slovenija pa je do konca tekma izpeljala še nekaj atraktivnih akcij za gledalce, ki so jih glasno podpirali.

Najboljša strelca Slovenije sta bila tokrat Celjana Blaž Janc in Gal Marguč, oba sta se ustavila pri osmih golih. Zlato odličje so si okrog vratu poleg njiju nadeli še Jakob Beđeti, Aleks Kavčič, Urh Kastelic, Matic Kotar, Jan Prevolnik, Rok Cvetko, Žiga Urbič, Jaka Malus, Luka Kikanović, Tilen Sokolič, Darko Stojnić in Leon Rašo.

Blaž Janc mladinske OI Slovenija Egipt finale  | Avtor: Xinhua News Agency Xinhua News Agency
"Tekmo smo imeli v rokah"

"Ekipa je bila od začetka odločena, da bo zmagala. To se je videlo. Tekmo smo imeli v rokah. V drugem polčasu smo stisnili, ko to storimo, nam nobena ekipa ne konkurira," je nasmejano razlagal kapetan reprezentance Malus, Janc pa je dodal: "Najprej se moramo zahvaliti navijačem iz Slovenije, ki so nas prišli podpret. Mislim, da bomo šele jutri dojeli, kaj smo dosegli za slovenski rokomet. Presrečni smo."

"Vedel sem, da smo dosti boljši od njih. Tekma z Norvežani je odločala o medalji. Danes mi ni šlo najbolje, malo sem poškodovan. Ekipa je zato toliko bolje igrala v obrambi, v napadu nam je šlo. Zasluženo smo dobili tekmo," je razložil eden do junakov, vratar Kastelic, ki se je znova izkazal z obrambami.

V obračunu za bron je Norveška s 33:25 premagala Katar.

Komplet kolajn

Slovenija ima zdaj v nekdanji kitajski prestolnici odličja vseh barv. Zlati rokometaši so se pridružili srebrnima košarkarjema Eli Mičunović in Žigi Lahu ter bronastim plavalki Nastji Govejšek, atletinji Ledi Krošelj in judoistki Maruši Štangar, ki je bila dvakrat tretja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.