Šport
19 ogledov

Prva kolajna za Slovenijo

Maruša Štangar Peter Kastelic
Judoistka Maruša Štangar je na olimpijskih igrah mladih v Nanjingu drugi tekmovalni dan priborila prvo odličje. V kategoriji do 52 kilogramov je 16-letna članica Judo kluba Olimpija osvojila bronasto medaljo.

Štangarjeva je v prvem krogu brez težav premagala Belorusinjo Uljano Minenkovo, nato je na ippon vrgla Portugalko Mario Siderot, v tretji borbi pa je bila prav tako z ipponom boljša od Argentinke Aylen Elizeche. V polfinalu je Slovenko z dvema jukama premagala Bolgarka Betina Temelkova.

V borbi za tretje mesto ji je nato nasproti stala domača ovira - Xiaoyu Liu. Vendar Slovenke to ni oviralo, po 36 sekundah je Liujeva padla na ippon. In to kljub temu, da 16-letnica sicer v tej kategoriji ne nastopa, ampak do 48 kg.

Maruša Štangar | Avtor: OKS Maruša Štangar OKS
Najpomembnejši rezultat v karieri

"Občutki so super, enkratno je. Zelo sem vesela. Borbe je bilo hitro konec. Imela sem veliko navijačev, dobro se je bilo boriti. Ni me oviralo dejstvo, da je bila moja tekmica domačinka," je sprva z nasmeškom na obrazu razlagala Štangarjeva, ki je bila z današnjimi borbami zadovoljna, čeprav je eno izgubila: "Sem izjemno vesela, danes sem zmagala vse dvoboje, le enega sem izgubila. Gre za moj najpomembnejši rezultat v karieri. V boju za tretje mesto proti Kitajki je bilo težko, a tudi jaz sem imela svoje navijače, ki se jim zahvaljujem.”

Maruša Štangar | Avtor: Peter Kastelic Peter Kastelic
"Bolgarko iz polfinala sem poznala, vendar se še nikoli nisva borili. Ona je v višji kategoriji, do 52 kg, jaz pa do 48 kg. Tudi na pripravah sva bili, vendar se niti na treningu nisva borili. Višja kategorija se pozna. Ampak vse se da," je nadaljevala judoistka, ki je na mladinskem evropskem prvenstvu in kadetskem svetovnem prvenstvu že osvojila dve bronasti kolajni.

"Medalja bo poleg tistih s svetovnega in evropska prvenstva visela na steni v hiši," je na vprašanje, kam bo dala še tretji bron z velikih tekmovanj, dejala Ljubljančanka. Štangarjevo na vzhodu Kitajske čaka še en nastop, 21. avgusta se bo borila na ekipni tekmi.

Slovenija ima zdaj na mladinskih igrah šest odličij. Pred štirimi leti, na prvih igrah v Singapurju, so zlato osvojili kajakaš Simon Brus in veslača Gregor Domanjko ter Marko Grace, srebro si je pristreljal lokostrelec Gregor Rajh, bron, tako kot Štangarjeva, pa judoistka Urška Potočnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.