Šport
11 ogledov

Optimistično v prvi dvoboj z Belorusi

hokej Slovenija Saša Despot
Le še dan loči slovenske hokejiste od uradnega začetka svetovnega prvenstva elitne skupine. Medtem ko bodo nekatere ekipe že danes tekmovalno preizkusile areni v Pragi in Ostravi, bodo Slovenci SP začeli proti Belorusiji v soboto ob 16.15.

Slovenija je v Ostravi že drugi dan v polnem pogonu treningov, prav zato pa bo selektor Matjaž Kopitar svojim izbrancem v soboto dopoldne namenil prosto. Ker so že tako dolgo v napornem ritmu treningov in ker je kakovost ledene ploskve po njegovem prepričanju enaka tako na glavnem prizorišču v Ostravi kot v manjši dvorani za trening, pa meni, da Sloveniji sobota brez razdrsavanja ne bo škodila.

"To je zato, ker je manj kot kot 24 ur med dvema tekmama. Morali bi zgodaj vstati, hiteti na trening, brez počitka ... mi smo pripravljeni, fantje morajo vedeti, kaj je treba narediti in razdrsavanja ne bo," je po današnjem treningu dejal slovenski strateg, ki še ni želel izdati, kdo od 25 igralcev bo spremljal tekmo s tribun, je pa razkril, da bo na prvi tekmi v vratih Robert Kristan. Hujših težav s poškodbami Slovenci nimajo, selektor je zadovoljen tudi zato, ker so se nastanili v hotelu, ki ni povsem v bližini dvorane, s čimer so si zagotovili potreben mir.

Kopitar je imel po zadnjem treningu tudi precej medijskih obveznosti, ne le za številno slovensko zastopstvo sedme sile, pač pa tudi za tuje poročevalce, za katere je bil nato razumljivo najbolj zanimiv sogovornik tudi njegov sin Anže, eden od zvezdnikov NHL v Ostravi.

"Optimistično naprej"

"Počutje je dobro, tako moje osebno kot v ekipi. Nekateri imajo že kar dovolj priprav, komaj smo čakali, da pride prva tekma in prepričan sem, da gremo lahko optimistično vanjo," je o pričakovanjih pred prvo tekmo dejal Anže Kopitar. "Ni nobenih skrivnosti, mogoče sem z Urbasom še najmanj igral, ampak kakšnega posebnega sistema nimamo in hitro smo se ujeli, mislim, da bo vse v najlepšem redu. Vemo, kakšni so cilji, vzdušje je vrhunsko in gremo optimistično naprej," pravi mlajši Kopitar.

Belorusi so že odigrali nekaj tekem s Slovenci na najvišji ravni, jih na SP vse dobili, doživeli pa boleč udarec na olimpijskih kvalifikacijah za Soči. A zdaj ekipa ni več v povsem enaki postavi, za izbrance novega selektorja Dava Lewisa je bil največji kadrovski udarec neprihod največjega aduta iz NHL Mihaila Grabovskega, ki ga v Ostravi ne bo, poškodoval pa se je Aleksej Kaljužni. "Mi smo se nanje pripravljali, malo smo jih preučili. Smo opozorjeni, vemo, kako naj bi igrali in to je to," pravi selektor Kopitar.

Priprav je bilo dovolj

A s težavami tekmecev se v slovenskem taboru nočejo ukvarjati. Igralci so po napornih treningih napovedali, da se že veselijo tudi tekmovalnih izzivov. "Komaj čakamo, da se začne, jaz imam že dovolj priprav," pravi Robert Sabolič. "Vse je dobro usklajeno. Smo težko trenirali, a tako mora biti, to je sestavni del, upam, da smo naredili dovolj in upam, da nam bo steklo. Kar se tiče dvorane, mislim, da bo veliko naših navijačev, nekateri jo tudi že poznamo ... ne bo prevelikih ovir, mislim, da bi nam moralo steči," se uvoda ne boji Sabolič.

"Komaj čakamo, da se začne zares po teh dolgih pripravah. Zdaj smo že ves čas v istem ritmu, danes smo preizkusili nekaj stvari, ki jih Belorusi zelo radi delajo, ampak kaj več bomo videli še na videoanalizi. Jaz ne razmišljam, kdo je nasprotnik. Mi moramo biti pravi jutri in vsi dati maksimum od sebe, vse mora slediti taktičnim zamislim trenerja. Na ta način se nimamo česa bati, vse ostalo bo prineslo težave, ker so tehnično in drsalno zelo dobri," pa je pred začetkom v soboto razmišljal izkušeni branilec Mitja Robar.

Slovenija bo v soboto tako SP začela s tekmo ob 16.15, ko bo njena tekmica Belorusija, že manj kot 24 ur pozneje pa jo čaka še večji izziv: Slovenci se bodo pomerili, že v nedeljo ob 12.15, še s svetovnimi prvaki Rusi, ki bodo svojo letošnjo uverturo na SP opravili že danes zvečer na tekmi z Norveško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.