Šport
56 ogledov

Osem Slovencev že prvi dan

Martina Ratej London olimpijske igre 2012 Stanko Gruden/STA
Na evropskem prvenstvu bo jutri nastopilo osem slovenskih atletov in atletinj.

Na evropskem prvenstvu, ki bo med 12. in 17. avgustom v Zürichu, bo že prvi dan nastopila osmerica izmed petnajstih slovenskih tekmovalcev na čelu z Martino Ratej, ki je v ožjem krogu favoritinj za medalje. Kot prva bo v kvalifikacijah ob 10.30 v skoku s palico nastopila Tina Šutej, ob 10.34 pa se bo začel prvi krog teka na 1500 m s Sonjo Roman.

Ob 12.16 bo na slovitem Letzigrundu v drugi skupini kvalifikacij meta kopja tekmovala Ratejeva, ki je za Čehinjo Barboro Špotakovo, svetovno rekorderko in olimpijsko zmagovalko, druga v seštevku diamantne lige. Ob 11.40 se bo začel prvi krog teka na 100 m s Kristino Žumer (11.56) in Majo Mihalinec (12.03), ob 13.32 bo prvi krog na 100 m ovire, kjer si bo skušala polfinale izboriti Marina Tomič (13.46). Žan Rudolf bo ob 19.29 tekel v zadnji skupini prvega kroga na 800 m, ob 20.07 pa bo slovenske nastope zaokrožila Nina Djordjevič v kvalifikacijah skoka v daljino.

Na programu bosta tudi prvi končni odločitvi prvenstva; ob 19.34 v suvanju krogle za moške in ob 20.20 v teku na 10.000 m za ženske.

Čim prej v finale

Kvalifikacijska norma za finale meta kopja je 57,50 m, kar je več kot osem metrov manj od letošnjih najboljših izidov slovenske rekorderke. "Pogledala sem stadion in upam, da jutri ne bo deževalo. Čaka me začetek EP, kvalifikacijsko normo bom skušala čim prej doseči. Če bo le mogoče že v prvem metu. Pripravljena sem dobro in se že veselim tekme," je dejala Ratejeva, ki doslej na velikih tekmovanjih še ni osvojila medalje, že nekajkrat pa je bila med osmerico. T

Tina Šutej skok s palico dvoransko SP Sopot | Avtor: Reuters Reuters
Nastop v finalu načrtuje tudi Tina Šutej, ki bo nastopila v drugi kvalifikacijski skupini, kvalifikacijsko višino za finale (4,50 metra), pa je Ljubljančanka letos zmogla že nekajkrat. "Počutim se dobro, današnji trening je bil kratek, ker me že jutri zjutraj čaka tekma. Tartan je trd in zelo drugačen, kot na ostalih stadionih. Prizorišče je dobro, stadion je lep. Mislim, da bo tudi vzdušje dobro in da me čaka čeka lepa tekma," je po treningu, ki je večino časa potekal v dežju, povedala Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (2005).

Po polfinale

žan rudolf | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Danes sem bil prvič na tem stadionu in je zelo dober, zelo mi je všeč. Tartan je trd in proga bo hitra. Imam pa težko skupino s tekmovalci z hitrejšimi časi glede na ostale skupine. Edina prednost bo, da bom v zadnji skupini in bom videl, kako bodo tekli v ostalih treh skupinah. Že v kvalifikacijah bom moral teči na vso moč od starta do cilja. Mislim, da bom moral teči blizu svojemu osebnemu in državnemu rekordu, da bom prišel v polfinale. Na letošnjem EP se le 16 tekmovalcev uvrsti naprej, pred dvema letoma se nas je 24. Bo težje, vendar sem bolje pripravljen, kot pred dvema letoma. Forma je dobra in če bom imel v glavi vse 'porihtano' tako, kot je treba, bo tudi rezultat dober," je dejal Rudolf. Na EP pred dvema letoma je prišel v polfinale in izpadel z 12. izidom, kar je bila druga najboljša slovenska uvrstitev prvenstva v Helsinkih.

"Steza je zelo dobra in starter, s katerim smo danes na treningu preizkušali starte, mi je zelo ustrezal. Proga je trda in bo zelo hitra, Slabše vreme, kot je bilo na evropskem pokalu v Talinu, ko smo dobesedno zmrzovali, ne bo, dežja smo navajeni pri nas na tekmah. Po tri najhitrejše iz skupin in še tri po času se bodo uvrstile v finale. V moji skupini izstopa Nemka Nadine Hildbrand. Upam, da mi ne bo ponovno usode krojila Rusinja Julija Kondakova, ki me je dvakrat premagala. Ona je naslednja po izidih, za tretje mesto pa bo potekal hud boj. Upam, da bom Rusinjo v tretje premagala in se po mestih zanesljivo uvrstila v polfinale," upa Tomičeva.

Kondakova jo je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 ugnala po fotofinišu in ji za tisočinko sekunde preprečila nastop v polfinalu. Marca letos je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v poljskem Sopotu v polfinalu na 60 m ovire Tomičeva z 8,05 sekunde izenačila osebni rekord, zasedla peto mesto v skupini in le za dve stotinki zaostala za Kondakovo, ki so je na četrtem mestu izborila finale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.