Šport
233 ogledov

Osvojil Giro z majhno zvezdico zaradi dopinškega prekrška

Chris Froome
Britanec Chris Froome, kolesar ekipe Sky, je zmagovalec 101. dirke po Italiji, ki se je danes končala z 21. etapo po ulicah Rima.

Chris Froome si je rožnato majico vodilnega nadel po petkovi izjemni zmagi v 19. etapi, ko je napadel 80 kilometrov pred ciljem in s samostojno vožnjo nadoknadil zaostanek, ki si ga je pridelal v prejšnjih etapah. Čeprav nad njim visi domnevni dopinški prekršek, ki ga še ni pojasnil, se je na italijanskih cestah letos vpisal med nesmrtne kolesarje, postal pa je prvi Britanec s skupno zmago na Giru d'Italii.

Triintridesetletni Froome je ob tem postal prvi kolesar po Francozu Bernardu Hinaultu, ki je pred 35 leti zadnji osvojil vse tri tritedenske dirke po vrsti. To je pred tem uspelo še Belgijcu Eddyju Merckxu. Vse tri tritedenske dirke je doslej uspelo dobiti še Francozu Jacquesu Anquetilu, Italijanoma Feliceju Gimondiju ter Vincenzu Nibaliju ter Špancu Albertu Contadorju.

Froome je skupno slavil šesto zmago na tritedenskih dirkah, prvo na Giru, eno ima še na španskih cestah, to mu je uspelo lani, ko se je pojavil tudi sumljivi vzorec, vse ostale pa na dirki po Franciji.

Čeprav je bila današnja etapa predvidena kot parada šampionov, je na koncu prinesla nekaj razburjenja. Po treh od 11 krogov so se komisarji iz varnostnih razlogov odločili, da bodo nevtralizirali boj za skupni seštevek, tako so štele le etapne uvrstitve. Sky s Froomom je ostal zadaj in se ni več naprezal, sprint glavnine pa je dobil Irec Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) pred Italijanom Elio Vivianijem. Tretji je bil Luksemburžan Jean-Pierre Drucker. S sedmim mestom se je moral zadovoljiti Italijan Niccolo Bonifazio iz Bahrain-Meride, ki ga je v zaključnih metrih proti čelu skupine pripeljal Matej Mohorič, slovenski junak letošnjega Gira z etapno zmago.

Sam Bennett | Avtor: Profimedia Profimedia
Najboljši Slovenec na cilju zadnje etape je bil Jan Polanc (UAE Emirates) na 11. mestu, Mohorič je bil 27., Domen Novak (Bahrain-Merida) pa 86. Vsi so zabeležili čas zmagovalca.

V skupnem seštevku je Froome za 46 sekund premagal branilca zmage Nizozemca Toma Dumoulina. Tretje mesto je osvojil Kolumbijec Miguel Angel Lopez. Najboljši Slovenec po 21. etapah v skupnem seštevku je bil Mohorič na 31. mestu, Polanc je osvojil 33., Novak pa 103. mesto.

Froome je osvojil še majico za najboljšega na gorskih ciljih. Viviani je bil najboljši po točkah. Prvo mesto med mladimi kolesarji je osvojil Lopez - Mohorič je bil sedmi -, med ekipami je slavil Sky.

"Lepo je bilo uživati v vzdušju in spomenikih Rima. Nisem bil razočaran," je uvodoma dejal Froome, ki si je na koncu res lahko vzel nekaj več časa za premagovanje zadnjih kilometrov italijanske pentlje. "Ne dojemam še, kaj sem dosegel, potreboval bom nekaj dni, da o vsem skupaj premislim. Sanjal sem, da bi kdaj imel vse tri majice s tritedenskih dirk po vrsti. Če sem povsem iskren, malo sem se bal priti na Giro, ker je tako zahteven. Je drugačen v primerjavi z ostalimi dirkami. Komaj verjamem, da sem zmagovalec."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice