Šport
56 ogledov

Padli še domačini

Rio 2016, Slovenija - Brazilija
1/7
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je v drugem krogu skupine B olimpijskega turnirja premagala Brazilijo z 31:28 (16:13). V tretjem krogu bo Slovenija v četrtek ob 19.50 uri igrala s Švedsko.

Brazilski rokometaši so v uvodni tekmi skupine B olimpijskega turnirja z zmago proti Poljski, tretjeuvrščeni reprezentanci zadnjega svetovnega prvenstva, pripravili veliko presenečenje, medtem ko je bila zmaga Slovencev proti Egiptu pričakovana, vendar so do nje prišli šele 15 sekund pred koncem tekme, ko je bil uspešen najmlajši v reprezentanci Blaž Janc.

Proti domačinom olimpijskih iger so izbranci Veselina Vujovića prikazali boljšo igro, bili ves čas v vodstvu, Brazilci pa so le dvakrat izenačili izid. Prvič pri izidu 1:1, drugi in zadnjič pri 4:4, kar je lep dokaz slovenske premoči.

Če so slovenski rokometaši svojo prvo tekmo na olimpijskih igrah začeli nervozno in se nikakor niso mogli razigrati, je bila njihova igra proti Brazilcem v prvih dvajsetih minutah na precej višji ravni. Na mestu organizatorja igre je tokrat pred kapetanom Urošem Zormanom prednost dobil Dean Bombač, z golom Darka Cingesarja pa je Slovenija v 6. minuti prvič povedla z dvema goloma prednosti (3:1). Domačini so štiri minute pozneje izid izenačili na 4:4, toda v naslednjih desetih minutah so Vujovićevi izbranci z odlično igro v obrambi ter domiselno igro v napadu prišli do petih golov prednosti. Za vodstvo z 10:5 je poskrbel Jure Dolenec.

Čeprav sta danska sodnika po visokem vodstvu slovenske reprezentance izključila dva njena igralca, Blaža Blagotinška in Bombača, Brazilci tega niso izkoristili. Še več, v 22. minuti so po dveh zaporednih golih razpoloženega Bombača, ki se je vrnil v igro, zaostajali že za sedem golov (6:13). Po visokem vodstvu je slovenskim rokometašem nekoliko popustila zbranost, obramba ni bila več tako čvrsta, v napadu pa niso bili več tako učinkoviti. Z golom Thiagusa Dos Santosa so se jim Brazilci v 28. minuti približali na tri gole zaostanke (12:15), takšen pa je bil njihov zaostanek tudi ob odhodu na odmor.

Drugi polčas so slovenski rokometaši začeli z goloma Zormana in Janca, kar jim je spet prineslo pet golov naskoka, hitronogi Janc pa je v 38. minuti zadel za 22:16. V vratih je bil zelo razpoložen Gorazd Škof, ki je ubranil nekaj močnih strelov brazilskih rokometašev (do konca tekme je zbral 12 obramb), tako ga je Jose Guilherme De Toledo, s sedmimi goli proti Poljski najboljši strelec svoje ekipe, premagal le enkrat. Podobno kot v prvem polčasu so se ob novem igralcu manj, izključen je bil Simon Razgor, domačini Slovencem spet približali na tri gole zaostanka. Gol za 23:26 je dosegel brazilski vratar Maik Dos Santos, ki je izkoristil dejstvo, da je Slovenija igrala brez čuvaja mreže.

V novih težavah se je slovenska izbrana vrsta znašla ob izključitvi Janca, v brazilskih vratih se je "razbranil" 35-letni Dos Santos, ki je imel največ zaslug, da je Leonardo Santos v protinapadu zadel prazna slovenska vrata in izid znižal na 26:28. Do konca tekme je bilo še osem minut, Vujović je vzel minuto odmora, po kateri so se njegovi izbranci le zbrali. Ko je tri minute pred koncem tekme po podaji Zormana s črte gol dosegel Matej Gaber, je bila tekma praktično odločena, saj je Slovenija povedla z 31:27. Do konca so Brazilci sicer za gol omilili poraz, Slovenci pa so vknjižili še drugo zmago na olimpijskem turnirju in so vse bliže uvrstitvi v četrtfinale.

"Videti je bilo, da smo celo tekmo imeli zmago v svojih rokah, ampak Brazilci se niso predali. Z globoko obrambo so nam delali veliko težav, nas silili v tehnične napake. Zato je bilo težko, borili smo se od začetka do konca, na koncu pa se veselimo zmage. Vsi smo uživali pred polnimi tribunami in v vzdušju. Vsi živimo za take tekme, ko je dvorana polna, ne uživamo pa takrat, ko je v njej 50, 60 gledalcev. Upam, da bo tudi na naslednjih tekmah gledalcev veliko," je po dvoboju dejal krožni napadalec Gaber.

Najboljši strelca v slovenski izbrani vrsti sta bila Janc s šestimi goli in Dolenec, ki je dosegel pet zadetkov. Slovenija ima po dveh odigranih tekmah v skupini B štiri točke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.