Šport
66 ogledov

Slovenci v zadnjih sekundah strli Egipčane

slovenska rokometna reprezentanca Slovenija Egipt Rio 2016 rokomet
1/7
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je na uvodni tekmi skupinskega dela v napeti tekmi premagala Egipt (27:26).

Prva tekma slovenske reprezentance na tretjih olimpijskih igrah je bila zelo težka in šele v zadnjem napadu je 19-letni Janc zagotovil zmago in s tem kot najmlajši v reprezentanci kronal svojo zrelo igro, saj je do naziva najboljšega strelca prišel brez zgrešenega poskusa. Lani je osvojil naslov svetovnih podprvakov, leta 2014 pa je bil član zlate reprezentance na olimpijskih igrah mladih na Kitajskem. Tokrat je Sloveniji zagotovil deveto medsebojno zmago z Egiptom, ki je slavil šestkrat; na OI leta 2000 v Sydneyju je zmagal v tekmi za 7. mesto, na OI v Atenah pa je na tekmi za 11. mesto izgubil.

Slovenija je prek Darka Cingesarja sicer povedla z 1:0 in po golu Marka Bezjaka drugič in zadnjič v prvem polčasu vodila z 10:9, a na koncu reševala neodločen izid pred odhodom na odmor. To ji je po petih izenačenjih v prve pol ure sicer uspelo, toda njen zadnji napad je pokazal, da je bilo preveč napak, da bi bil lahko izid boljši. Jure Dolenc je namreč dobil žogo v protinapadu v zadnji minuti, vendar je napravil osebno napako v napadu in Egipčani so imeli celo priložnost, da bi odšli na odmor s prednostjo.

Tudi vratarja se nista izkazala, Gorazda Škofa je v 24. minuti zamenjal Matevž Skok. Skupaj sta ustavila 12 odstotkov strelov, skupaj dva, egipčanska vratarja pa četrtino poskusov slovenskih napadalcev. Tekmeci so bili uspešnejši tudi v strelih iz sedmih metrov, bili pa so tudi bolj agresivni v obrambi. Tako so sodniki morali celo pri izidu 15:13 za Egipčane izključiti Mohameda Ibrahima Ramadana, ki je v 27. minuti Simona Razgorja grobo potisnil v Dolenca.

Egipčani so v drugem polčasu prvi zadeli in po slovenskih tehničnih napakah v 37. minuti drugič na tekmi povedli s tremi goli razlike (19:16). Afriški prvaki so tudi v nadaljevanju pritiskali, Slovenci so imeli težave na njihovo postavljeno obrambo, ki so jo najbolj učinkovito prebijali s številnimi polprotinapadi, tehtnico pa so na svojo stran prevesili tudi z garanjem v obrambi in boljšimi vratarskimi posredovanji. Poleg tega je imela Slovenija več sedemmetrovk, iz katerih je štirikrat svoje edine zadetke dosegel Vid Kavtičnik.

Janc je v 45. minuti, takoj po tretji izključitvi Cingesarja, Slovenjo prvič popeljal v vodstvo z dvema zadetkoma prednosti, dve minuti pozneje pa je bilo 23:20, ko je Kavtičnik zadel kazenski strel. Toda Egipt se ni predal, štiri minute pred koncem je znižal na gol zaostanka (23:24). Ko je Matej Gaber poslal žogo prek gola v predzadnji minuti, je Egipt z igralcem več izenačil (26:26). Slovenija je imela nato minuto in tri sekunde za zadnji napad, ki ga je s krila zaključil Janc, v zadnjih petih sekundah pa afriški tekmeci niso uspeli znova
izenačiti.

Rokomet, predtekmovanje, 1. kolo:

SKUPINA A:
Hrvaška - Katar 23:30 (8:15)
Štrlek 5; Marković 10.

Danska - Argentina 25:19 (10:10)
Hansen, Svan po 6; Simonet 7.

Francija - Tunizija 25:23 (16:11)
Mahe 5; Tej 6.




 

 

 

 

SKUPINA B:
Slovenija - Egipt 27:26 (15:15)
Janc 8; Elahmar 8.

Švedska - Nemčija 29:32 (15:18)
Tollbring 8; Reichmann 6.

Poljska - Brazilija 32:34 (13:16)
Bielecki 7; Toledo 7.

Komentarjev 1
  • CharlySheen 07:46 08.avgust 2016.

    Posledice premajhnih razmakov med sedeži na letalu?