Šport
25 ogledov

Pegan: Najbolj bom pogrešal prijatelje

Petkovo bero kolajn na sredozemskih igrah je s srebrom zvečer zaokrožil Aljaž Pe Žurnal24 main
Potem ko se je telovadni šampion Aljaž Pegan od gimnastike najprej poslovil na minulem svetovnem pokalu v ljubljanski Hali Tivoli, so mu v matičnem društvu ŠD Trnovo pripravili še druženje ob koncu kariere. Včeraj je na pokalu Slovenije še zadnjič v karieri nastopil na drogu, na katerem je skoraj dve desetletji krojil svetovni in evropski vrh.

Eden najboljših slovenskih športnikov, ki je včeraj dopolnil 39 let, je za zadnji nastop kariere pripravil izjemno atraktivno sestavo, vključno z dvema tveganima spustoma, ki sta navdušila nabito polno dvorano Gib. "Morda današnja vaja na drogu res ni bila takšna, kot sem si vedno želel za konec kariere, je bila pa precej boljša, kot sem mislil še pred mesecem dni, ko sem bil prepričan, da bom le skočil na orodje in bo to - to. Mislim, da ste bili vsi kar malo presenečeni nad tem, kaj vse sem prikazal. Tako da ste bili lahko tudi vi, ki sicer spremljate gimnastiko, zadovoljni. Če že ne po težini, pa je bila vsaj izvedba kar lepa. Jaz sem zadovoljen," je svoj zadnji nastop kariere na drogu s tekmovalnega vidika ocenil Pegan.

Na svojem paradnem orodju je leta 2005 osvojil naslov svetovnega prvaka, kar trikrat je bil svetovni podprvak (2002, 2006, 2007), dvakrat se je povzpel na evropski prestol (1994, 2004), ob tem pa na EP osvojil še eno srebro (2007) in dva brona (2000, 2008). Preden so mu poškodbe preprečile vadbo na vseh orodjih in se je specializiral le za drog, je zmage na svetovnih pokalih osvajal tudi na bradlji. Skupno je na obeh orodjih zbral neverjetnih 32 zmag ter več kot 50 uvrstitev na zmagovalni oder. Kljub temu, da je kar dvajset let krojil svetovni in evropski vrh, zaradi okorelih pravil Mednarodne gimnastične zveze FIG nastopa na olimpijskih igrah ni dočakal.

''Priznam, da sem se kar 'matral'''

Po koncu dolge in uspešne kariere vrhunskega športnika, v kateri je imel zlasti zadnja leta velike težave z resno poškodbo hrbta, se zaveda, da bo moral tudi v bodoče še naprej veliko časa posvetiti ohranjanju dobre kondicije. "Za zadnji nastop sem se kar resno pripravljal in šele zdaj uvidel, da je že osnovne prvine na drogu težko dobro izpeljati. Ker sem imel vmes kar dolg premor, sem spoznal, da so tudi te prvine, ki sem jih prikazal, zelo zahtevne. Priznam, da sem se kar 'matral'. Če bi imel malo več časa, bi verjetno natreniral še kaj, a v tem trenutku je bil to moj maksimum," je pojasnil Pegan in dodal: "Vem, da bom moral še naprej migati in z veseljem bom še naprej obiskoval telovadnico. Nedvomno lahko zdaj iz prve roke potrdim, da greš še toliko rajši v telovadnico, če ni nujno, da si tam. Težave s hrbtom imam in jih bom verjetno vedno imel, tako da bom moral vse življenje ohranjati mišični tonus."

''Nikoli nisem hrepenel po ležanju na kavču''

Pegan bo torej tudi po koncu izjemne 33-letne kariere še naprej športno dejaven. "Nikoli v življenju nisem hrepenel po ležanju na plaži ali pa doma na kavču. Bolj pomembno je, da v življenju delaš stvari, ki te veselijo in za katere ni nujno obvezno, da jih delaš. Tiste so še slajše, takšne, ki lahko morda kdaj celo počakajo na jutri. To mi je najbolj v veselje in tudi moj cilj je, da bi kaj takšnega lahko še naprej počel," se je z mislimi proti prihodnosti ozrl novi ambasador slovenske gimnastike.

Razkril je, da ga ob pogledu na letošnjo sezono kar malo mika, da bi se spet resneje posvetil treningom, saj je na drogu konkurenca kar nekako počivala: "Res me mika, a zdaj vem, da tudi takšne sestave, kot sem jo prikazal ob slovesu, ni enostavno izvesti. Če bi bilo to leto dni nazaj, bi se pa verjetno malo bolj sekiral, da mi je poškodba ustavila kariero. A res je, da je letos poolimpijska sezona, ko je zatišje. Prepričan sem, da bodo že na jesenskem svetovnem prvenstvu vaje na drogu spet precej težje. Te so bile zdaj spomladi, roko na srce, res žalostne."

''V domačo telovadnico bom redno zahajal''

Po koncu kariere je prepričan, da bo od vsega najbolj pogrešal prijatelje. Ti so ob njegovem slovesu do zadnjega kotička napolnili športno dvorano Gib. "Res je bilo super in vesel sem, da je prišlo toliko ljudi. Zagotovo bom zdaj po koncu kariere najbolj pogrešal prijatelje, saj jih imam največ v telovadnici. Pa tudi samo telovadnico in trenerje. V domačo telovadnico bom redno zahajal, a menim, da mi bo uspelo obdržati stik tudi s prijatelji iz drugih telovadnic. Mislim, da so mi vrata povsod odprta, tako da jih bom z veseljem obiskoval in se še naprej družil z njimi," je o prijateljstvih za vse življenje, ki jih je stkal prek športa, povedal Pegan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.