Šport
190 ogledov

Pet novih olimpijskih športov

športno plezanje Anže Petkovšek
Predvidena širitev družine olimpijskih športov čez štiri leta je danes prestala predzadnjo stopnico. Na zasedanju v Lozani je predlog o petih novih panogah podprl tudi izvršni odbor Moka, o dokončni usodi pa bo odločala skupščina olimpijske organizacije.

Pobudo o širitvi programa oziroma o uvrstitvi petih novih panog na spored iger v Tokiu 2020 so podali japonski organizatorji teh iger septembra lani. Zdaj je širitev v rokah delegatov Moka, ki bodo odločali na zasedanju skupščine avgusta v Riu.

Ti novi športi so baseball/softball, karate, rolkanje, športno plezanje in deskanje na valovih. Mok je pri njihovem pridruževanju olimpijski družini upošteval razširjenost panog po svetu, pa tudi njihovo priljubljenost na Japonskem, ni pa bil nezanemarljiv niti vidik privlačnosti za mlado populacijo, prav tako pa so poudarili enakost spolov, saj so nove panoge namenjene tako ženskam kot moškim.

Kljub morebitni uvedbi novih panog naj bi dosedanji športi, na poletnih OI jih je 28, ostali v programu. O morebitnih spremembah pri dosedanjih športih bo Mok odločal šele naslednje leto. Če bo pet novih športov sprejetih, bodo na igrah gostili 18 disciplin več s približno 500 udeleženci. Ti številki pa naj ne bi ogrozili udeležencev v katerem od drugih olimpijskih športov.

Kot je sporočil Mok, je predlagana širitev programa na OI 2020 del projekta Olimpijska agenda 2020, ki naj bi prinesla več prilagodljivosti pri izvedbi iger in programu. V tem dokumentu je prirediteljem omogočeno, da predlagajo nove športe za svoje igre, vendar njihova izbira za Mok ni zavezujoča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.