Šport
14 ogledov

Bach: Ducati prepovedi nastopov v Riu

thomas bach EPA
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach napoveduje na ducate prepovedi nastopov športnikov in športnic na olimpijskih igrah avgusta letos v Riu de Janeiru po ponovnem pregledu odvzetih vzorcev s prejšnjih OI.

"Z najnovejšimi metodami bomo pregledali vzorce z olimpijskih iger 2008 in 2012," je dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach za francoski časnik Le Monde.

"Odločitev, da spet pregledamo vzorce z iger v Pekingu pred osmimi leti in Londonu pred štirimi, bo verjetno onemogočila ducatom športnikom, da bi nastopili na OI v Riu," je bil jasen Bach in ponovno izpostavil ničelno toleranco do vseh, ki posegajo po prepovedanih substancah za izboljšanje svojih športnih dosežkov.

Mok je ocenil, da bodo z novimi metodami odkrili 31 športnikov iz 12 držav po ponovnem pregledu vzorcev iz Pekinga, testiranje 250 vzorcev za OI leta 2012 v Londonu pa še ni zaključeno. Na obeh omenjenih OI, leta 2008 in pred štirimi leti, so skupaj opravili okrog 4000 testiranj.

Vodstvo Moka je že pred časom pozvalo Svetovno protidopinško organizacijo Wado, da opravi preiskavo o sistematičnih zlorabah dopinga med ruskimi športniki v času pred in med OI leta 2014 v Sočiju; vzorci s teh iger se po pravilih 10 let hranijo v Lozani.

"Obtožbe proti laboratoriju v Sočiju so zelo podrobne in zato zelo zaskrbljujoče. Če bo preiskava potrdila sume in omenjene trditve, bo to šokantno odkritje o povsem novi ravni dopinga in izjemni stopnji kriminalnih aktivnosti," je dejal Bach. Wada je medtem že sporočila, da bo uvedla preiskavo.

Ruski minister za šport Vitalij Mutko se je 15. maja v zapisu v britanskem Sunday Timesu opravičil zaradi vpletenosti ruskih atletov v doping, s čimer so osramotili ruski šport. Hkrati je pozval, naj ruskih atletov ne izključijo z letošnjih olimpijskih iger v Riu. Takšna odločitev bi bila po njegovem mnenju nepoštena in nesorazmerna.

Minister v opravičilu ni priznal sistematičnega državnega dopinga v ruskem športu, takšni očitki letijo na Rusijo in rusko vlado s strani Zahoda, ampak je krivdo v celoti pripisal osramočenim športnikom, "ki so nas skušali zavesti". Ruske atletinje in atleti zaradi sistematične zlorabe dopinga niso smeli nastopiti na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Portlandu, ta kazen pa bi kaj lahko obveljala tudi za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

The Times je v minulem tednu objavil izsledke iz pogovora s prebeglim žvižgačem, nekdanjim vodjo ruskega protidopinškega laboratorija, Grigorijem Rodčenkovom, ki je navedel, da je na ducate ruskih športnikov, med drugim 15 dobitnikov medalj, sodelovalo pri izogibanju dopinškim kontrolam in sistematičnem dopingu med zimskimi OI leta 2012 v Sočiju. Podrobno je opisal, kako so jemali prave koktajle s prepovedanimi substancami, ki pomagajo pri izboljšanju dosežkov, pri tem pa so si zaradi hitrejšega učinka pomagali še z alkoholom. Več kot 100 urinskih testov so zamenjali med kontrolami s "čistimi", ki so jih vzeli več mesecev pred testiranji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.