Šport
67 ogledov

Rusi 'osramočeni', zelo jim je žal

Ruska lepotica Darija Klišina Žurnal24 main
Ruski športni minister Vitalij Mutko pravi, da je Ruse sram, a nastop na olimpijskih igrah ne bi smel biti vprašljiv.

Ruskim atletom zaradi kaotičnih razmer v njihovi protidopinški zvezi in številnih športnikov, ki so v zadnjem času padli na testih, še vedno grozi prepoved nastopa na bližajočih se olimpijskih igrah v Riu. Pri Wadi so zapisali, da je pri dopingu ruskih športnikov pomagala tudi država, v vse skupaj so bili vpletena tudi ruski varnostni organi.

Športni minister Vitalij Mutko je vseeno prepričan, da bi bil suspenz za Rio 'nepošten in nesorazmeren' ter da bi 'čisti' atleti morali nastopiti na olimpijskih igrah. Ti bi bili pod strogim dopinškim nadzorom v Braziliji. "Ne zanikamo, da imamo v Rusiji velike težave, na ravni državi pa zdaj počnemo prav vse, da bi izbrisali doping, vključno s kaznovanjem športnikov in trenerjev, ki so kršili pravila," je dejal Mutko in dodal: "Vendar je doping globalni problem in ne samo ruski."

 

Pred avgustovskimi olimpijskimi igrami bodo vsi ruski atleti minimalno vsaj trikrat testirani, teste pa bodo morali prestati tudi med tekmovanji. "Obstajajo možje in ženske, ki so žrtvovali leta in leta svojih življenj za tekmovanje na najvišji ravni, ki so sanjali o sodelovanju na olimpijskih igrah. Zdaj jim grozi, da bo njihovo žrtvovanje zaman, njihove sanje pa bodo uničene," je še sporočil Mutko.

"Razlogi za suspenz so dobro dokumentirani, veliko reči je dokazanih. Narejene so bile resne napake s strani ruske atletske zveze, tekmovalcev in trenerjev, ki so kršili antidopinška pravila in zanemarili načela fair playja. Bom povsem jasen, sram nas je zaradi teh dejanj," je še povedal ruski politik, ki pa je zanikal vpletenost države pri jemanju nedovoljenih poživil: "Zelo nam je žal, da atleti, ki so poskušali prevarati nas in celoten svet, niso bili ujeti že prej. Žal nam je, ker v Rusiji podpiramo najvišje standarde v športu in smo proti vsem rečem, ki ogrožajo olimpijske vrednote."

Meni, da so bili sprejeti ukrepi po suspenzu (Rusija mora vse vzorce izročati britanskim protidopinškim laboratorijem dokler ne bo znova vzpostavljen ruski antidopinški program, prišlo je do zamenjav na čelu ruske atletike, o dopinških prekrških odločajo na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani) uspešni in da so testiranja v Rusiji zdaj 'ekstra transparentna'.

"Športniki iz drugih držav ne bodo pod takšnim drobnogledom. Takšna pozornost ne dovoljuje, da bi se goljufi izvlekli iz težav. Naredili smo prav vse, kar je od nas zahtevala IAAF (Mednarodna atletska zveza) za prekinitev suspenza. Bilo bi nepošteno zahtevati spremembe, nato opazovati, kako so uresničene, a še vedno vztrajati pri kazni za ruske atlete," je zaključil Mutko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.