Šport
11 ogledov

''Peter in Domen sposobna za vrh''

Peter Prevc Innsbruck EPA
Slovenska skakalna odprava je imela po odličnem nastopu na ekipni tekmi visoke ambicije za posamično tekmo v Zakopanah, ki pa v rezultatskem smislu ni upravičila pričakovanj.

Smučarski skakalci so konec tedna v poljskih Zakopanah začeli s tretjim mestom na ekipni tekmi, najbolj pa je navdušil Peter Prevc, ki je s 137,5 in 134 metri dokazal, da je med premorom spet našel prave občutke.

Najboljši posameznik ekipne preizkušnje je imel za nedeljsko tekmo visoka pričakovanja, a je podlegel psihološkemu pritisku. Kljub temu je dosegel spodbuden rezultat (13. mesto) in čeprav še ni 'tisti pravi', so bili skoki v Zakopanah dober pokazatelj, da v letošnji sezoni še ni rekel zadnje besede.

''Za razliko od novoletne turneje vsaj vem, kje je bila napaka in kako se je lotiti,'' je napovedal branilec velikega kristalnega globusa. Ob tem velja omeniti, da Prevcu ob strani še naprej stojijo številni slovenski ljubitelji smučarskih skokov, ki ga zavzeto spodbujajo tako v dobrih kot nekoliko manj dobrih časih.

Najboljši slovenski orel na tekmi je bil Domen Prevc na devetem mestu. Dolenje vaščan, ki v skupnem seštevku zaseda visoko tretje mesto, je bil z izidom zadovoljen, še posebej zato, ker je bila tekma zelo poštena, kar zadeva vremenske pogoje na skakalnici. Z njegovo oceno se je strinjal tudi Jani Grilc, pomočnik trenerja Gorana Janusa.

''Poštena tekma je bila tudi v soboto in v petek, ker je bil vpliv vetra zelo majhen. Tekma je bila kar izenačena, razlike so bile zelo majhne,'' je povedal Grilc in dodal: ''Glede na to, da so fantje v prvi seriji delali manjše napake, smo izgubili stik z vrhom. To velja predvsem za Petra in Domna, ki sta bila tega sposobna, tudi Jernej ni skakal tako kot včeraj. Skratka, prva serija nas je malo oddaljila od vrhunskih rezultatov. Imamo zadovoljive rezultate, kot ekipa je solidno, a glede na potek v teh dneh smo pričakovali več." 

''Napake so majhne''

Grilc je potrdil to, kar je bilo očitno že na sobotni ekipni tekmi, in sicer da so slovenski skakalci pripravljeni za napad na najvišja mesta, vendar jim tega na tekmi za zdaj ni uspelo potrditi. "Ostajamo pri ustaljeni praksi. Napake so majhne, potrebno je biti bolj dosleden in izhajati iz dobrih skokov, ki so jih delali na treningu in na ekipni tekmi. Ni kaj drugega, vzdrževati se v tem ritmu naprej in to je to,'' je pristavil.

Karavana svetovnega pokala se s Poljske seli v Nemčijo, kjer se bo prihodnji konec tedna najprej ustavila v Willingenu, nato pa sledijo še prvi poleti sezone na letalnici v Oberstdorfu. Branilec naslova najboljšega letalca je Peter Prevc, ki je v skupnem seštevku poletov slavil v letih 2014, 2015, in 2016.

V Willingenu bo prišlo do dveh menjav v naši ekipi. Vračata se Anže Lanišek in Anže Semenič, v ZDA pa na mladinsko svetovno prvenstvo potujeta Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič, skupaj z Rokom Tarmanom, Žigom Jelarjem in Tilnom Bartolom.

Komentarjev 2
  • Avatar skeptik
    skeptik 10:44 23.januar 2017.

    ODLIČNO NAPISANO!!!Novinarji oz. pisuni ste ene navadne pijavke, ki človeku izsesate še zadnji atom moči. In nas posiljujete z eno in isto temo, vsak dan, cel teden..... Pustite fanta, da se sestavi in nas, da preberemo še kaj ...prikaži več drugega. Dovolj je teh variacija na isto temo.No, zdaj pa me spet blokirajte za 24 ur.

  • res.no 09:56 23.januar 2017.

    Peter je car! Tudi on je samo človek in se mu lahko kdaj kaj ponesreči, mu kdaj kaj ne gre. Nič hudega. navijači smo še vedno z njim.VI novinarji pa nehajte nanj izvajat psihološki pritisk, da takoj ko ...prikaži več dobro skoči, že začnete s temi prvimi mesti. To je dodatna obremenitev za športnika, ta vaš pritisk non stop po prvih mestih. Že v soboto, kakor hitro je dobro skočil, so že začeli novinarji, "a ste vedeli, da bi bili danes prvi, če bi bila posamična tekma"... nehajte - to je posreden pritisk na športnika, aha zdaj jutri od tebe to pričakujemo... Umirite se tudi vi novinarji - pohvalite športnika za dobre dosežke, dober rezultat, skoke... povejte,da navijamo zanj v vsakem primeru... in to je to! Nehajte non stop s temi pričakovanji po zmagah. Zmage bodo, če ne boste non stop viseli športnikom s pričakovanji za vratom.