Šport
72 ogledov

Pinotu zmaga, Yatesu povečanje vodstva

Pinot Epa
15. etapa Dirke po Španiji je zadnja izmed treh zaporednih gorskih etap. Zaključi se z vzponom na legendarno Cavadongo. Na njej se za najmočnejšega izkaže Thibaut Pinot (FDJ), ki slavi pred Miguelom Angelom Lopezom (Astana) in Simonom Yatesom (Mitchelton Scott), ki še poveča svoje skupno vodstvo.

Michal Kwiatkowski, Lukas Pöstlberger in Rafal Majka napadejo na prvem današnjem vzponu, Altu de Santo Emiliano. V vodstvu se jim pridruži Thomas De Gendt, ki na gorskem cilju pobere največ točk.

Na spustu glavnina ulovi ubežnike. Kmalu sledi nov napad, ki ga tvori sedmerica tekmovalcev, toda Mitchleton Scott, ki predvodi peloton, jih kmalu ujame, kar pa je kvečjemu izhodišče za nov napad. Tokrat se v ospredje poda dvanajsterica kolesarjev, ki jo tvorijo Bauke Mollema, Ben King, George Bennett, Danny Van poppel, Tao Geoghegan Hart, Ivan Garcia Cortina, Imanol Erviti, Pierre Rolland, Fabio Felline, Valerio Conti, Nick Schultz in Nicolas Roche. Vzpon prve kategorije Mirador del Fito prečkajo s 4 minutami prednosti. Mollema pred Kingom pobere največ točk na gorskem cilju.

Vuelta | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Kmalu pa morajo omenjeni vzpon prečkati še z druge strani. Na vrhu ubežniki držijo še 3 minute prednosti. 30 km do cilja napadeta Garcia Cortina in Mollema, sledi jima Bennet, toda kmalu so ujeti. Garcia Cortina poizkusi ponovno. Vzpon na  klanec dneva, Cavadongo, prične z minutno prednostjo pred ostalimi ubežniki. Glavnina zaostaja za 2 minuti in pol.

Kmalu se izmed favoritov v težavah znajdeta Wilco Kelderman in Tony Gallopin. Garcia Cortina je ujet 8 km pred ciljem.

Prvi napade Miguel Angel Lopez. Nairo Quintana ga na čelu skupine favoritov kmalu ujame, v težavah pa se najprej znajde Emanuel Buchmann, kmalu pa tudi Rigoberto Uran.

Pinot | Avtor: Epa Epa

Thibaut Pinot se pogumno odloči za pad 6 km pred ciljem. Simon Yates se poda za njim, a Francozu ne uspe slediti. Tudi napad Enrica Masa se izkaže za neuspešnega. V krizi se znajdeta Steven Kruijswijk ter Alejandro Valverde, ki pa se uporno, s kolesarjenjem na tempo, uspeta vrniti.

Lopez se znova odloči za napad 2 km pred ciljem, preostalim favoritom sicer pobegne, toda zaostanka za Pinotom mu ne uspe zmanjševati. Francoz se tako prvi povzpne na Cavadongo, 28 sekund pred Lopezom. Izmed ostalih se za najmočnejšega izkaže Yates, ki na koncu zaostane le dve sekundi za Kolumbijcem. Še dodatne dve sekundi pa zaostaneta Kruijswijk in Valverde, pred katerim Yates poveča skupno vodstvo za dodatnih 6 sekund. Valverde tako zaostaja 26 sekund, Quintana na tretjem pa 33.

Pinot | Avtor: Epa Epa

Slovenca sta tudi tokrat končala v ozadju. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je skozi cilj prišle na 97. mestu in z 29:06 minute zaostanka. Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je bil 140., 37:31 minute za Pinotom. Skupno sta Slovenca na 146. oziroma 147. mestu.

Kolesarje v ponedeljek čaka dan premora, v torek pa je na sporedu 32-kilometrska vožnja na čas v Torrelavegi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice