Šport
485 ogledov

Plavalcem prekipelo, s tožbo nad Mednarodno plavalno zvezo

plavalec EPA
Plavalcem je dovolj pritiska, ki ga na njih vrši krovna plavalna organizacija, zato bodo pravico iskali na sodišču.

Neposredno pred začetkom 14. plavalnega svetovnega prvenstva v 25-metrskih bazenih v Hangzhouju na Kitajskem so plavalci v ZDA sprožili dve tožbi proti Mednarodni plavalni zvezi (Fina) in njenemu monopolnemu položaju v plavanju. V ozadju so tožbe za nastope na tekmah, ki jih Fina ne podpira.

Madžarski plavalci so se odločili za tožbo proti Fini, ker je ta grozila plavalcem z izključitvijo z olimpijskih iger in s svetovnih prvenstev, če bodo nastopali na profesionalnih tekmovanjih, ki jih Fina ni odobrila.

Plavalci so mnenja, da Fina izkorišča monopol na trgu in mastno služi s plavanjem, zato je prepovedala plavalcem nastop v načrtovani novi seriji tekmovanj ISL, ki naj bi se začela decembra v Torinu, organizatorji pa so bili po grožnjah Fine prisiljeni tekmovanja odpovedati. V ozadju je bila grožnja plavalcem z izključitvijo z OI. Plavalci so bili s tem ob startnine in visoke denarne nagrade.

Po drugi strani so plavalci mnenja, da bi bila nova liga z najboljšimi športniki odlična promocija plavanja, saj ta šport v zadnjem desetletju izgublja na priljubljenosti. Prav liga naj bi odprla nove možnosti tudi pri trženju.

Madžarom z zvezdnico Katinko Hosszu so se v tožbi pridružili tudi drugi na čelu z Američanoma, olimpijskim prvakom Tomom Shieldsom in svetovnim prvakom Michaelom Andrewom. Shields je za ameriške medije povedal, da so plavalci desetletja sanjali o profesionalni ligi, zdaj pa jim uresničitev sanj preprečuje Fina.

Zaradi izkoriščanja monopolnega položaja so se za tožbo odločili tudi organizatorji tekmovanja International Swimming League (ISL). Združenje ISL je namreč koordiniralo dogodek v Torinu, ki je zaradi groženj Fine odpadel. S tožbo želijo pri ISL v prihodnjem letu le izvesti tekmovanje, ki bo v širšem smislu vključevalo 300 najboljših plavalcev na svetu.

"Mednarodne zveze in komercialna podjetja v drugih športih sodelujejo, da bi izboljšali položaj športa. Žal pa prioritete Fine niso usklajene z željami plavalcev in šport se ne razvija v skladu z zahtevami časa," je dejal izvršni direktor ISL Ali Khan in dodal, da si ISL zasluži priložnost, da plavalcem ponudi novo tekmovanje z visokimi nagradami. "Zakonodaja v ZDA in Evropi zahteva, da se ISL ponudi ta priložnost."

Pri ISL dodajajo, da je imela Fina v letih 2016 in 2017 prihodke v višini 118 milijonov dolarjev, le dobrih 12 odstotkov od tega pa je bilo namenjenih športnikom. "Zelo malo plavalcev živi od plavanja, saj Fina zavira razvoj. Ne zanimajo je plavalci," pa pravi Andrew, ki je mnenja, da je uspešno sodelovanje ISL in Fine možno.

Zatika se seveda pri denarju. Fina je od ISL zahtevala 50 milijonov dolarjev pristojbine, da odobri tekmovanje. Ker so pri ISL zahtevo zavrnili, je Fina sprejela ukrepe, s katerimi bi plavalcem ob udeležbi v seriji ISL lahko prepovedala nastopiti na OI.

Pri Fini so za zdaj odgovorili le, da bodo branili svoja stališča tudi na sodišču, sicer pa so trenutno osredotočeni na SP na Kitajskem, kjer se bodo o nastalem položaju posvetovali tudi s plavalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.