Šport
172 ogledov

Po infuziji slovenski adut brez želenega uspeha

Luka Janežič
Slovenski rekorder Luka Janežič se ni uvrstil v polfinale 16. svetovnega prvenstva v atletiki v Londonu.

V prvem krogu kvalifikacij teka na 400 m je bil Luka Janežič v drugi od šestih kvalifikacijskih skupin šesti in je s 46,06 sekunde dosegel skupno 36. čas; v polfinale so vodila prva tri mesta iz skupin in še šest najhitrejših časov, kot zadnji s 45,70.

Slovenski rekorder in evropski prvak v konkurenci do 23 let se je sicer šele včeraj odločil za nastop, saj je tik pred prvenstvom zbolel. "Treninge sem dobro opravil, počutim se veliko bolje, jasno, da ne optimalno, in bom nastopil. Cilj ostaja polfinale, finalni nastop bi bil presenečenje, ki pa je možno," je bil pred tekmo optimističen slovenski atlet, a nato na najbolj notranji progi ni uspel priti do zastavljenega cilja.

Imel je trinajsti izid med prijavljenimi tekači na SP na 400 m. Lani je bil peti na EP ter nato polfinalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Nastopil je tudi na prejšnjem SP v Pekingu 2015. Po izjemni sezoni, v kateri je premagoval številne vrhunske tekače ter rekord države postavil pod magično mejo 45 sekund (44,84), je zbolel na zaključnih pripravah na SP v Londonu na Rogli. Imel je visoko vročino, glavobol in prebavne težave, bil pa je tudi na infuziji.
 
"Bilo je tako, kot sem mislil, da bi bilo lahko bilo. V zadnjih 100 m ni bilo moči, prej sem še držal tekmece, v zadnjem delu, kot sem računal, da bi me lahko pobralo, pa se je na žalost to tudi zgodilo. Nisem imel energije, iztržil pa sem največ, kar je bilo mogoče. Žal mi je, ker sem zaključil s takim tekom po izjemni sezoni. Mogoče bi bilo celo bolje, če ne bi nastopil. Škoda, bolje bi bilo, če bi končal sezono s časom iz Monaka," je ocenil 21-letni tekmovalec iz Vodic, ki je prav v Monaku na diamantni ligi 21. julija popravil svoj slovenski rekord in se prvič spustil pod magično mejo 45 sekund (44,84).
Glava je bila na pravem mestu, pozabil sem na to, da sem bil bolan. Počutil sem se dobro, prišel na tekmovanje, toda očitno je bolezen pustila posledice. Tako bom s tem tekom v Londonu končal sezono, pozabil ta tek ter dobre teke in odlično sezono skušal peljati naprej. Postavil sem državni rekord, zmagal na EP do 23 let, imel odlične tekme in ugnal številne vrhunske tekmece. Najprej pa se moram spočiti.
 
Luka Janežič

To je bil edini slovenski nastop drugega dne prvenstva, ko so na programu štiri končne odločitve. Dan se bo na olimpijskem stadionu ob 22.45 zaključil s težko pričakovanim finalom na 100 m, kar bo zadnji posamični nastop jamajškega superzvezdnika Usaina Bolta, najuspešnejšega atleta v zgodovini.

Pred tem se bodo ob za 20.25 za odličja pomerili atleti v metu diska, ob 21.05 v skoku v daljino, atletinje pa bodo ob 21.10 startale v teku na 10.000 m.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice