Šport
1487 ogledov

Po 18 mesecih suspenza spoznana za nedolžno: "Vrnila se bom še močnejša!"

Tara Moore Profimedia
Ena najboljših britanskih teniških igralk je bila oprana suma dopinga.

Teniška igralka Tara Moore, nekdanja britanska številka 1 v igri dvojic, je bila danes oproščena kršitve protidopinških pravil. Moore je bila junija 2022 začasno suspendirana zaradi prisotnosti prepovedane snovi v vzorcu s turnirja WTA 250 v Bogoti, zdaj pa po 18-mesečni preiskavi lahko nadaljuje kariero.

Zdaj 31-letno igralko je Mednarodna agencija za teniško integriteto (Itia) začasno suspendirala, potem ko je s turnirja v Bogoti, kjer je maja 2022 izgubila v finalu, oddala vzorec, pozitiven na anabolna steroida boledanon in nandrolon.

Tara Moore | Avtor: Profimedia Profimedia

Moore je zanikala kakršno koli neprimerno ravnanje in zatrjevala, da je nedolžna, kar je neodvisno sodišče zdaj potrdilo in ugotovilo, da je bilo vir prepovedanih snovi v njenem telesu okuženo meso ter da ni bila kriva ali malomarna.

"19 mesecev. 19 mesecev izgubljenega časa. 19 mesecev mojega ugleda, mojega rankinga, mojih osnov za preživetje, ki so počasi odtekali stran. 19 mesecev čustvene stiske. 19 mesecev in moja ekipa in jaz smo končno dobili odgovor, ki smo ga vedeli že od samega začetka. Potrebovali bomo več kot 19 mesecev, da vse skupaj obnovimo, popravimo in si opomoremo od tega, kar smo preživeli. Vendar se bomo vrnili močnejši kot kdajkoli prej. Hvala vsem za sporočila in podporo. Upam, da se leta 2024 ponovno vidimo na teniških igriščih!" je ob tem na socialnih omrežjih zapisala igralka, ki je po krivem izgubila več kot leto in pol kariere.

Moorova sicer ni prva igralka, ki je padla na dopinškem testu v Južni Ameriki, ker je jedla okuženo meso. Pri agenciji Itia so v izjavi za javnost še zapisali: "Itia je opozorila in bo še naprej izdajala opozorila v zvezi s tveganjem kontaminacije mesa v določenih delih sveta vsem igralcem."

Moorova je bila v času suspenza na 83. mestu svetovne lestvice dvojic in je bila najvišje uvrščena britanska igralka dvojic, vendar je zdaj brez uvrstitve, saj od takrat ni igrala. Na omenjenem turnirju v Bogoti je dosegla svoj drugi finale WTA. Pred tem je leta 2016 nastopila še v finalu Ria de Janeira.

Med posameznicami je bila njena najvišja uvrstitev 145. mesto na WTA lestvici, medtem ko je med dvojicami zasedala že 77. mesto. Tekom svoje kariere je dobila 9 ITF turnirjev med posameznicami in 17 ITF turnirjev med dvojicami. Z nagradami je v svoji karieri zaslužila 587.440 ameriških dolarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.