Šport
18 ogledov

Po levkemiji do prve lovorike

Petrov Aston Villa intervju klubska televizija Villa Park stadion tribuna Reševalni pas/Twitter
Stilijan Petrov, nekdanji vezist Celtica ter Aston Ville, se je po težavnem boju z levkemijo vrnil na nogometna igrišča. S svojo amatersko ekipo se je tudi dokopal do prve lovorike po dobljeni bitki z zahrbtno boleznijo.

Marca leta 2012 so takratnemu kapetanu Aston Ville zdravniki sporočili zastrašujočo novico. Zbolel naj bi za akutno levkemijo. Zvezdnik ekipe iz Birminghama se je zavedal, da je na 
vrsti borba za življenje ter da verjetno nikoli več ne bo zaigral nogometa.

Da bi se lahko popolnoma posvetil zdravljenju, se je uradno upokojil marca 2013. Prestal je kemoterapijo ter zdravljenje s steroidi. Ta del svojega življenja je opisal kot "pekel". Nato pa so prišli testi kostnega mozga, ki so potrdili, da je Bolgar ozdravel. Zdravniki so mu nato tudi dovolili ponovno obuti nogometne čevlje. Tako je za svojo amatersko ekipo lahko zaigral ravno v finalu pokala Central Warwickshire za starejše od 35 let. Dosegel je celo prvi zadetek na tekmi, ki jo je njegova ekipa Wychall Wanderers dobila s 6:0.

Stilijan Petrov | Avtor: EPA EPA
Petrov je v karieri že osvajal lovorike. S CSKA Sofio je osvojil bolgarsko prvenstvo in pokal, s Celticom je šestkrat osvojil škotski pokal ter štirikrat prvenstvo, z njim je sodeloval v finalu Lige UEFA, z Aston Villo pa je nastopil v finalu angleškega ligaškega pokala. A nobena lovorika Bolgaru ne pomeni toliko kot najnovejša.

"Ta kolajna gre v vitrino zraven k tisti iz finala Lige Uefa. Vsaka lovorika je pomembna, a ta je še bolj od vseh ostalih. Je neprecenljiva. Po zdravljenju so mi ljudje namreč govorili, da ne bom več mogel brcniti žoge. Ne le da spet brcam žogo, lahko tudi igram nogomet na tej ravni in osvajam lovorike. Nisem si predstavljal, da bom še kdaj lahko zaigral vseh 90 minut, kaj šele, da bom kdaj še kaj osvojil," je dejal Stilijan Petrov.

"To je tudi prva lovorika, ki sem jo osvojil ter da me je pri tem spodbujal moj najmlajši sin Kristijan. Prej je bil namreč še premajhen in ni razumel, kaj se dogaja. Povedal mi je, kako je vesel, ker se po zelo dolgem času spet smejim," je še dejal nekdanji bolgarski reprezentant. Ta je kar naenkrat postal glavna tarča amaterskih klubov. Mnogi si ga želijo, a Bolgar ostaja zvest trenutnemu klubu. "Ko sem oktobra ponovno začel brcati žogo, sem obljubil dečkom, da bom prišel v formo, da se bomo uvrstili v finale ter da bomo začeli nabirati lovorike. Uživam v druženju z njimi."

Petrov pa tudi ostaja v tesnih stikih s svojimi nekdanjimi soigralci ter klubom. Novi menedžer Ville, Tim Sherwood, ga je celo povabil, da bi postal pomočnik trenerja prve ekipe. Postal je redni obiskovalec treningov kluba iz Birminghama, prav tako pa je dostikrat skrbel za vzdušje v slačilnici pred domačimi tekmami. Sherwood je celo predlagal naj popelje moštvo na zelenico Wembleya v polfinalni tekmi FA pokala proti Liverpoolu.

Bolgar je tudi ustanovil svojo dobrodelno organizacijo, ki zbira denar za boj proti levkemiji. Je tudi ambasador Evropskega prvenstva do 17 let, ki se bo odvilo v Bolgariji. Na njem bo nastopila tudi slovenska izbrana vrsta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.