Šport
321 ogledov

Pogačar le še korak do slavja na prvi veliki preizkušnji sezone

Tadej Pogačar Profimedia Na domači dirki bo nastopil tudi drugi kolesar sveta Tadej Pogačar.
Bennettu 6. etapa Dirke po Združenih arabskih emiratih, Tadej Pogačar še naprej v suverenem vodstvu.

Irec Sam Bennett (Deceuninck Quick Step) se je izkazal za najhitrejšega kolesarja letošnje Dirke po Združenih arabskih emiratih, saj je v družbi najboljših sprinterjev sveta dobil še drugo etapo, ki se je zaključila s ciljnim sprintom.

Bennett je tudi v drugo slavil zelo prepričljivo, za kar nekaj dolžin kolesa, še najbolj pa se mu je tokrat približal prerojeni Italijan Elia Viviani (Cofidis), ki se je po težavah s srcem in operaciji vrnil v zelo dobri formi. Na tretjem mestu je končal Bennettov nekdanji sotekmovalec, Nemec Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe).

Sam Bennett | Avtor: Profimedia Profimedia

Etapa od otokov Deira do Palm Džumeiraha pa ni prinesla večjih pretresov v skupnem seštevku. Slovenec Tadej Pogačar je cilj prečkal na 24. mestu s časom zmagovalca, tako da njegova prednost pred Angležem Adamom Yatesom ( Ineos Grenadiers) še naprej ostaja 45 sekund, medtem ko Joao Almeida (Deceuninck Quick Step) zaostaja minuto in 12 sekund.

Pogačar je tako le še en korak oddaljen od tako težko pričakovanega skupnega slavja. Jutrišnjo ravninsko 147 kilometrov dolgo etapo od otoka Yas do Abu Dabija, na kateri vsi pričakujejo skupinski sprint,  mora le varno končati v glavnini, pa se bo lahko ekipe UAE Team Emirates prvič v zgodovini veselila skupne zmage na svoji domači dirki.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Smo dan bližje zaključku dirke in zadovoljen sem, kako se je končala današnja, saj je bilo sredi etape nekaj nestrpnosti zaradi bočnega vetra. Na srečo smo ostali skupaj in šlo je za običajno sprintersko etapo. Upamo na podoben razplet tudi v zadnji etapi," je sprva dejal 22-letnik s Klanca pri Komendi.

"Dobro sem se počutil po četrtkovih naporih v gorah. Ne skrbi me pripravljenost, le izogniti se želim stresu in težavam v zadnji etapi," je pričakovanja pred zadnjim dnem razkril lanski zmagovalec dirke po Franciji.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Današnjo etapo, za katero se je praktično ves čas vedelo, da jo bo odločil sprint glavnine, so sicer nekoliko popestrili Tony Gallopin, Matthieu Ladagnous, Alexey Lutsenko in Iñigo Elosegui, katerim sta se malce kasneje v begu pridružila še Luis Leon Sánchez in Attila Valter.

A sprinterske ekipe so imele ves čas beg pod kontrolo, ubežnikom so dovolile največjo prednost dobrih treh minut, 25 kilometrov pa so jih tudi zanesljivo ulovile, kar je spodbudilo Dmitrija Gruzdjeva, da sam poizkusi z napadom. A tudi Kazahstanec je bil neuspešen, saj so ga ujeli tik pred zadnjimi desetimi kilometri, in ekipe so se lahko začele pripravljati na sprint.

Moštvo Deceuninck Quick Step je tako svojega sprinterja pripeljalo do idealne pozicije, Bennett pa je dobro delo ekipe okronal s suvereno zmago.

"Zares smo si želeli dobiti sprint in slaviti etapno zmago. Znova sem moral le slediti svojim moštvenim kolegom. V hitrem zaključku z bočnim vetrom vse ni šlo ravno gladko, saj so mnogi kolesarji spreminjali smeri in iskali boljše linije. Vseeno mi je moj moštveni kolega Michael Moerkoev pripravil odlično izhodišče za zadnjih 150 metrov. V zadnji etapi gremo po novo zmago," je po 51. zmagi v karieri in drugi letos na dirki po ZAE odločno dejal 30-letnik.

Sam Bennett | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadnja etapa bo v soboto potekala od otoka Yas do Abu Dabija, kjer bo okronan tretji zmagovalec dirke po ZAE po njeni združitvi. Prvo leta 2019 je dobil slovenski zvezdnik Primož Roglič, lansko pa Adam Yates pred Pogačarjem, ki bo bržčas nasledil svojega rojaka in Britanca po sobotni etapi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice