Šport
132 ogledov

Poljak slavil v Španiji, Slovak na Poljskem

Michal Kwiatkowski EPA
Poljak Michal Kwiatkowski je zmagovalec enodnevne kolesarske dirke za točke svetovne serije v San Sebastianu.

Drugo mesto za Michalom Kwiatkowskim je po 231 kilometrih tako kot lani osvojil Francoz Tony Gallopin, s tretjim mestom se je moral zadovoljiti lanski zmagovalec Nizozemec Bauke Mollema.

Kmalu po prevoženih 200 kilometrih se je na čelu dirke znašel Italijan Gianni Moscon, sotekmovalec Kwiatkowskega pri ekipi Sky. Odločitev je nato padla na zadnjem vzponu dneva na Igeldo, ko se je izoblikoval krog favoritov za končno zmago. Kwiatkowski je v njem imel še Španca Mikela Lando, ki je tako kot na nedavno končani dirki po Franciji opravil dobro delo, v sprintu skupinice pa je bil najhitrejši Poljak.

V sprint se je sicer vmešal še zmagovalec majske dirke po Italiji Nizozemec Tom Dumoulin, ki je bil na koncu četrti, peti Landa je zaostal dve sekundi.

V času skupine, ki je prišla na cilj z 38 sekundami zaostanka za Kwiatkowskim, je bil tudi slovenski junak dirke po Franciji Primož Roglič. Član nizozemske ekipe LottoNl-Jumbo, ki je v tednu po koncu Toura vozil na nekaj kriterijih, je bil 21. Med petdeseterico je od Slovencev končal še Janez Brajkovič (Bahrain-Merida), ki je bil 42. z zaostankom 2:57 minute.

Sagan po Touru začel z zmago

Slovaški kolesar Peter Sagan je zmagovalec prve etape dirke po Poljski, ki se je po 130 kilometrih končala v Krakovu, kjer je bil tudi start. Svetovni prvak je bil v sprintu močnejši od Avstralca Caleba Ewana, tretji je bil Nizozemec Danny van Poppel. Sagan je tudi prvi vodilni na dirki.

Peter Sagan | Avtor: EPA EPA

Navkljub razgibanemu terenu na uvodu etape sprinterske ekipe niso dovolile presenečenj. V Krakov je glavnina prišla skupaj in v krogih po mestu se je začel boj za čim boljši položaj. Nekateri kolesarji so v zaključku poskušali z napadi, ki so bili dolgi le nekaj sekund. Nato je prišlo še do padca v zadnjem kilometru, ki je glavnino zaustavil, tisti, ki so ostali spredaj, pa so se udarili za etapno zmago. Sagan je z izjemnim pospeševanjem vse tekmece hitro pustil za sabo, še najbližje mu je bil Ewan, a je vseeno zaostal za pol kolesa.

Od Slovencev je bil prvi na cilju Matej Mohorič (UAE Emirates) na 55. mestu, Simon Špilak (Katjuša) je bil 61., Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) 69., Domen Novak (Bahrain Merida) 107., Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) 120., vsi so v cilj prišli v času zmagovalca. Luka Mezgec (Orica-Scott), ki na Poljskem prvič nastopa v dresu slovenskega državnega prvaka, je bil 131. z zaostankom 1:09 minute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice