Šport
43 ogledov

Pokljuka kljubuje visokim temperaturam

Fak Pokljuka zasledovanje skupinski start svetovni pokal EPA
S tekmo mešanih štafet se bo v nedeljo v švedskem Östersundu začela nova sezona svetovnega pokala v biatlonu.

V nasprotju s preteklimi leti bo Pokljuka tokrat že druga postaja svetovnega pokala, preizkušnje bo gostila med 8. in 11. decembrom, toplo vreme pa zaenkrat še ne ogroža biatlonskih preizkušenj.

Zaradi nizkih temperatur v prvi polovici novembra so na Rudnem polju zrasli kupi narejenega snega, skupaj okoli 10.000 kubičnih metrov, a proge so štirinajst dni pred tekmovanjem še zelene, saj zaradi visokih temperatur v zadnjih dneh in obilnega dežja snega še niso razvozili po progah. 

"Temperature so res visoke, k sreči so bile pred štirinajstimi, desetimi dnevi dovolj nizke, da smo naredili dovolj kompaktnega snega. In tudi na snežnih deponijah ga imamo še dobrih 10.000 kubičnih metrov, tako da tekmovanje, razen ob ekstremnih temperaturah, ko bo sneg že na progah, ni ogroženo," je trenutne razmere razkril vodja tekmovanja Matej Kordež, ki načrtuje, da bi sneg po progah začeli razvažati v začetku prihodnjega tedna, vse pa je odvisno od vremenske napovedi, ki vendarle spet napoveduje izdatnejšo ohladitev.

V sredo zadnje prijave

Ostale priprave na biatlonski konec tedna na Pokljuki potekajo po ustaljenem urniku, začela se je postavitev mobilne infrastrukture, vasica za tekmovalne ekipe pa bo postavljena prihodnji teden. V sredo se je zaključila imenska prijava tekmovalk in tekmovalcev. 

"Prijavljenih je 35 ekip, od tega 33, ki bodo nastopile s tekmovalci, skupaj bo na Pokljuki skoraj 300 biatlonk in biatloncev ter še približno toliko njihovega spremljevalnega osebja. Prišli bodo tako rekoč vsi biatlonski zvezdniki, tudi lanska zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala, Francoz Martin Fourcade in Čehinja Gabriela Koukalova, ki je osvojitev globusa slavila še z dekliškim priimkom Soukalova. Prve ekipe na Bledu pričakujemo 5. decembra, ko bo z dvema čarterskima poletoma s Švedske prišla glavnina tekmovalcev in tekmovalk, že naslednji dan pa tudi na prvih treningih na Rudnem polju," je povedal generalni sekretar organizacijskega odbora Pokljuka, Tomaž Šušteršič.

V preteklih letih so biatlonske tekme na Rudnem polju zaznamovali tudi številni gledalci in odličnega vzdušja, ki ga naredijo ljubitelji biatlona na stadionu in ob progah, si tekmovalci želijo tudi letos. 

Akreditacije do petka

"Zanimanje za biatlonski konec tedna na Pokljuki je veliko, predvsem med tujimi obiskovalci, blejski in delno tudi bohinjski hoteli so praktično zapolnjeni z biatlonskimi gosti. Dnevne vstopnice so še na voljo, prodaja poteka na vseh prodajnih mestih, ki so v sistemu Eventim, še posebej pa priporočamo nakup na bencinskih servisih Petrola, kjer jih lahko kupite s popustom. V tekmovalnih dneh bodo vstopnice na voljo tudi ob vstopu na prizorišče," je še dodal Šušteršič.

Za tekme na Pokljuki pa ni veliko zanimanja le med navijači in ljubitelji biatlona, ampak tudi med predstavniki sedme sile.

"Trenutno je akreditiranih že 99 novinarjev, fotografov in ostalega osebja, vsi tisti, ki bi še radi oddali prošnjo za akreditacijo, pa to še lahko naredijo do 25. novembra preko spletne strani Pokljuke ali Mednarodne biatlonske zveze," je opomnila vodja medijskega središča pokljuškega tekmovanja, Antonija Ražen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.