Šport
1600 ogledov

Najboljši na svetu o slovenskem pritisku: "To je dobro za šov"

Dawid Kubacki Profimedia
Nosilec rumene majice je pred domačimi gledalci zabeležil sanjski uvod v novo sezono svetovnega pokala.

Dawid Kubacki je dobil obe uvodni tekmi nove sezone svetovnega pokala v poljski Wisli. Dvaintridesetletni poljski skakalec se je s tem najavil kot eden izmed favoritov za osvojitev velikega kristalnega globusa, čeprav sam pravi, da tako dominantnega uvoda niti v sanjah ni pričakoval.

Anže Lanišek Svetovni pokal Šport Prve stopničke za slovenski tabor v tej zimi

Slovenci se na sobotni tekmi niso proslavili, bled vtis z uvodne preizkušnje pa so popravili v nedeljo z drugim mestom Anžeta Laniška oziroma desetim Timija Zajca.

V soboto je bil najboljši orel Peter Prevc na 17. mestu, kamor je nazadoval s petega mesta po prvi seriji.

Dawid Kubacki Svetovni pokal Šport Slovenci razočarali na prvi tekmi sezone, zmaga domačinu

"V športu je težko karkoli pričakovati, preden se tekmovanje konča," je svoja razmišljanja pred uvodnim testom v Wisli, kjer so se tekmovalci merili na ledeni smučini in plastičnem doskočišču, opisal Kubacki.

"Marsikaj se lahko zgodi. Vedel sem, da sem v dobri formi in da sem sposoben dolgih skokov. Pričakoval sem tudi, da bi se s kančkom sreče lahko vmešal v boj zmago. Zadovoljen bi bil že z uvrstitvijo med najboljših deset. To, da Wislo zapuščam z dvema zmagama, je zares neverjetno. Tega res nisem pričakoval," je dodal.

Dawid Kubacki | Avtor: Epa Epa

Kubackega je pred finalnim nastopom na nedeljski tekmi izzval drugi po prvi seriji Lanišek, ki je s 131 metri storil dovolj za prevzem vodstva, ne pa tudi za končno zmago. "To je dobro za šov. Zato si navijači pridejo ogledat tekme v smučarskih skokih, ker se nekaj dogaja," je razburljiv zaključek komenitral Poljak. "Vzdušje je bilo zelo dobro. Navijači nam vlivajo dodatno energijo in pripomorejo k temu, da noge delujejo še bolj kot sicer."

Dawid Kubacki | Avtor: Profimedia Profimedia
K dobremu razpoloženju v izteku skakalnice je pripomogel tudi uspeh Piotra Žyle, ki je v nedeljo osvojil osmo mesto. "Vedno je lepo, ko moštveni kolega doseže dober rezultat. Veselimo se uspehov drug drugega. Skupaj držimo tako v dobrih kot malo slabših časih."

Kar zadeva hibridne tekmovalne pogoje, je Kubacki dejal: "Všeč mi je bilo. Druga možnost je bila, da tekme sploh ne bi imeli ali pa bi poskusili z umetnim snegom, kar bi bilo v teh pogojih misija nemogoče. Mislim, da smo našli najboljšo rešitev v krizni situaciji. Bolje je pristajati na plastiki, kot da tekme sploh ne bi imeli."

Skakalci bodo imeli zdaj tri tedne premora pred naslednjo preizkušnjo v Ruki (26. november). "Nič posebnega ne bomo počeli. En teden bomo preživeli v telovadnici, en teden bomo posvetili tehniki, nato pa bomo nogam namenili tudi nekaj počitka. Veselim se nadaljevanja sezone," je sklenil vodilni v skupnem seštevku.

Anže Lanišek in Davic Kubacki | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.