Šport
39 ogledov

Poslavlja se še en teniški dinozaver

juan carlos ferrero EPA
Španski tenisač Juan Carlos Ferrero je sporočil, da bo končal svojo kariero. Nekdanja številka ena svetovnega tenisa in zmagovalec turnirja za grand slam je po Ivanu Ljubičiću in Andyju Roddicku že tretji igralec v letošnji sezoni, ki se poslavlja od teniških igrišč.

juan carlos ferrero roland garros 2003 | Avtor: EPA EPA
Eden najboljših španskih tenisačev, Juan Carlos Ferrero, bo po nastopu na turnirju v Valencii končal svojo profesionalno kariero. Dvaintridesetletnik je imel v zadnjih dveh sezonah veliko težav s poškodbami, teniški lopar pa bo zadnjič vihtel na turnirju, ki ga ima v lasti skupaj z Davidom Ferrerjem. "Valencia Open bo moj zadnji turnir v karieri. Boljšega prizorišča si ne bi mogel želeti. V zadnjem času so mi poškodbe preprečile, da bi igral na želeni ravni in opazil sem, da po štirinajstih letih moje ambijcije niso več tako visoke. Veselim se novega življenja in projektov. Še vedno bom povezan s tenisem preko turnirja v Valencii in moje fundacije,'' je povedal nekdanji prvi igralec sveta.

Med profesionalce pri osemnajstih

Juan Carlos Ferrero se je rodil 12. februarja 1980, za teniški lopar pa je prvič poprijel pri rosnih sedmih letih. Med profesionalce se je zavihtel že davnega leta 1998, svoj debitantski nastop na turnirju ATP pa je zabeležil leto kasneje v Casablanci. Slast zmage je prvič okusil leta 1999, ko je v finalu turnirja na Majorki premagal rojaka Àlex Corretjo. Odlične predstave je kazal že v sezoni 2002, ko je zaigral v finalu Roland Garrosa, kjer ga je ugnal Albert Costa. Istega leta je na zaključnem turnirju najboljše osmerice v polfinalu premagal Carlosa Moyo, na zadnji stopnici pa po petih nizih ogorčenega boja klonil proti Lleytonu Hewittu.

Veliki met mu je uspel leta 2003, ko je na Roland Garrosu osvojil svoj edini grand slam v karieri. Odlično formo je nadgradil na US Opnu, kjer je na poti do finala premagal Hewitta in Andreja Agassija, v boju za prestižno srebrnino pa ga je ugnal ameriški zvezdnik Andy Roddick. S tem dosežkom je Ferrero za osem tednov sedel na svetovni teniški prestol, sezono 2003 pa je zaključil na tretjem mestu. Za svoje uspehe je iz rok španskega kralja prejel nagrado za najboljšega španskega športnika.

Strm padec

V sezoni 2004 je Ferrero utrpel več poškodb, v drugem kolu Roland Garrosa, kjer je branil naslov, pa ga je premagal Igor Andreev. Ferrero je sezono končal izven prve trideseterice. V naslednjih letih je njegova uvrstitev na lestvici ATP večkrat zanihala, ves čas pa se je zadrževal nekje okoli dvajsetega mesta. V letošnji sezoni je Španec močno nazadoval, trenutno se nahaja na 170. mestu.

Najbolj domače se počuti na pesku

juan carlos ferrero us open 2003 | Avtor: EPA EPA
Ferrero velja za peščenega specialista, saj je imel na tej podlagi največ uspeha. Skupno je v karieri osvojil 16 turnirjev, med vrhunce pa prištevamo zmago na Roland Garrosu, štiri turnirje serije masters, prav tako pa je bil del španske reprezentance, ki je Davisov pokal osvojila leta 2000, 2004, 2008 in 2009. ''Moj najljubši spomin je Davisov pokal leta 2000, ker sem se zavedel, kako pomembno je to za državo. Res pa je, da tenisaču največ pomeni zmaga na grand slamu in prvo mesto na lestvici ATP. Tekmovanje bom močno pogrešal. Ostala bo praznina, ki jo bo težko zapolniti,'' je povedal Ferrero. Pogrešali ga bodo tudi vsi teniški navdušenci. Srečno, Juan Carlos Ferrero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.