Šport
18 ogledov

Potočnik novi trener Olimpije

aba krka cedevita gašper potočnik ABA
Union Olimpija ima od danes dalje novega glavnega trenerja članske ekipe. Funkcijo prevzema slovenski strokovnjak Gašper Potočnik.

Gašper Potočnik je že med leti 2007 in 2010 v članski ekipi Uniona Olimpije deloval kot pomočnik, v različnih vlogah se je preizkusil tudi v drugih slovenskih klubih in reprezentancah.

Potočnik je s Krko osvojil naslov državnega prvaka, zadnji dve sezoni pa je uspešno vodil mladinski pogon Uniona Olimpije. Hkrati je pomočnik trenerja Jureta Zdovca v slovenski članski reprezentanci, s klubom pa je danes sklenil dveletno sodelovanje.

"Najprej bi se rad zahvalil vodstvu kluba in pokroviteljem za ponujeno priložnost in izkazano zaupanje. Zavedam se, je pred klubom zahtevno obdobje, pred nami pa odgovorna naloga, za katero pa verjamem, da jo skupaj s sodelavci ob pravi strategiji in veliki meri potrpljenja lahko v doglednem času dobro izpolnimo. Naredil bom vse, kar bo v moji moči, da v okviru finančnih zmožnosti sestavimo kar se le da dober igralski in strokovni mozaik in tako postavimo dobre temelje, ki bodo osnova za trdo delo in dokazovanja željno ekipo. Želim si, da bi z delom in zvrhano mero borbenosti prepričali čim večje število navijačev, saj košarko igramo prav zaradi njih," je ob podpisu pogodbe dejal Potočnik.

potočnik union olimpija krka dvorana stožice finale | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"V danem položaju se je Gašper Potočnik ponujal kot najboljša rešitev za prevzem funkcije članskega trenerja ekipe, ki želi imeti mlado in domače jedro. Odlični rezultati dela v mladinskih selekcijah, izkušnje v članskih kolektivih slovenskih klubov in članski reprezentanci ter predanost Unionu Olimpiji je le nekaj najbolj bistvenih elementov. Ob jasni podpori projektu s strani naših pokroviteljev, smo kolektiv za prihodnjo sezono začeli graditi pri članskem trenerju. V prihodnjem obdobju bo znan tudi preostali del strokovnega štaba tako članske kot tudi mladinskih selekcij, nato pa se bomo lotili igralskega kadra. Gradili bomo na podlagi stroke, ki bo lahko sledila razvojnim ciljem in delovala strogo v okvirih finančnih zmožnosti," pa je ob podpisu sodelovanja dejal direktor Olimpije Matevž Zupančič.

Že dolga kariera

Potočnik je svojo trenersko kariero začel leta 1999 v Škofji Loki kot pomočnik trenerju Ranku Mandiću pri selekciji kadetov in mladincev. Od leta 2000 do 2003 je bil glavni trener ženske ekipe Odeje Marmor Škofja Loka, kjer je poleg članske zasedbe vodil še selekciji U16 in U18. Pred sezono 2003/2004 se je vrnil v moško košarko, saj je naslednje štiri leta ponovno vodil člansko ekipo Loka Kave. V dveh sezonah je Škofjeločane popeljal v prvo slovensko ligo.

Pred sezono 2007/2008 se je za tri leta preselil k Unionu Olimpiji, kjer je opravljal delo pomočnika trenerja pri Memiju Bečiroviću, Aleksandru Džikiću inZdovcu. Pred sezono 2010/2011 se je vrnil v Škofjo Loko kot glavni trener prvoligaša. V sezoni 2011/2012 je vodil ekipo Elektre iz Šoštanja in bil z njo vseskozi blizu uvrstitve v končnico lige Telemach, na koncu pa osvojil peto mesto.

Pred sezono 2012/2013 se je pridružil novomeški Krki kot pomočnik trenerja, v drugem delu iste sezone pa ekipo prevzel kot glavni trener in novomeško zgodbo zaključil z naslovom državnega prvaka. S strani stroke je bil izbran za najboljšega slovenskega trenerja v sezoni 2012/2013. V sezoni 2013/2014 se je vrnil v Union Olimpijo kot vodja mladinskega pogona. V pretekli sezoni je bil vodja mladinskega pogona Uniona Olimpije, hkrati pa je bil glavni trener Škofje Loke s katero je osvojil drugo ligo in škofjeloškemu klubu zopet priboril mesto v 1. državni ligi.

potočnik union olimpija krka dvorana stožice finale | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Mladinsko ekipo Uniona Olimpije je v prvem letu popeljal do finala DP do 19 let, v sezoni 2014/2015 pa do naslova prvaka. Njegova mladinska ekipa je dvakrat osvojila 3. mesto na turnirju Evrolige za mlade, Potočnik pa je bil enkrat izbran za najboljšega trenerja turnirja v L'Hospitaletu. Že dolga leta sodeluje tudi v slovenskih reprezentancah. Od leta 2002 do 2003 je delal v ženski U18, U20 in članski reprezentanci Slovenije.

Od leta 2007 dalje pa dela v moških košarkarskih izbranih vrstah. Leta 2007 je pomagal trenerju reprezentance U18 na EP v Madridu, od 2011 dalje pa je del članske ekipe. Kot pomočnik trenerja Božidarju Maljkoviću je sodeloval na dveh EP (Litva 2011 in Slovenija 2013). Od SP 2014 v Španiji pa v slovenski reprezentanci asistira selektorju Zdovcu. Potočnik bo tudi pomočnik trenerja v slovenski reprezentanci na letošnjem EP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.