Šport
24 ogledov

"Potrebujem premor, tako ali drugače"

Andrea Massi Saša Despot
Andrea Massi se še ni odločil, na kakšen način se bo vključil v slovensko smučanje potem, ko je Tina Maze, katere ekipo je vodil, za eno leto prekinila tekmovalno kariero.

Andrea Massi je trenutno na ogledu treningov slovenske reprezentance na avstrijskem ledeniku Mölltal, kamor ga je povabil Rasto Ažnoh, glavni trener ženskih reprezentanc.

"Trenutno sem opazovalec, kot katerikoli Slovenec, ki ima smuči na nogah. Ali pa kot Italijan, kar sem po narodnosti. Prav v tem trenutku grem iz superveleslaloma na veleslalom. Nekateri imajo danes dvojni program in je kar precej pestro. Znam voditi ekipo na 360 obratih. Toda moja želja je, da bi imel sedaj, prvo leto, malo manj konkretno funkcijo. To je moj edini dvom. Odločam se o tem, ali bi imel vidnejšo ali bolj obstransko vlogo. V teh dnevih so me že klicali športniki, kar je največje veselje, ki ti ga lahko da ta trenerska služba. To je povsem drugače, kot če se zate zanimajo le funkcionarji," je povedal Massi.

Andrea Massi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Potrebna bo motivacija, da se vidim v eni od funkcij, ki mi jih je predlagala zveza. Ne mislim pokvariti vtisa, ki sem ga pustil doslej z izidi in jih pokazal ne le Sloveniji, ampak mislim da tudi celotnemu svetu. Osrednja stvar je, da se lotim dela, ki sem ga sposoben. To bom ocenil in se potem odločil. Predvsem pa me zanima, kako so slovenski fantje in dekleta pripravljeni sprejeti mojo filozofijo. Ne bom nikogar silil, zato sem prišel na Mölltal. Toda tu bivam v drugem hotelu in z nobeno našo ekipo, ker nočem na nikogar vplivati. Kot sem imel veliko spoštovanje do Mazejeve ga imam tudi do slovenskih športnikov, ki so trenutno v ekipi," je pojasnil Massi.

"V teh treh dnevih si bom naredil določeno mnenje in pretehtal potencial, ki ga ima sicer vsak. Niso vsi Tine Maze, teh v tem trenutku ne vidim na ledeniku. So pa mlajši tekmovalci, ki dobro delajo in imajo določeno lastnosti ter tudi kvaliteto. So pa tudi tekmovalci, ki so na zadnjem vlaku, da tako rečem. Ne bi bilo pošteno, da bi navajal imena, dokler nisem akter programa. Pri ženski reprezentanci sem videl korak naprej, ko je prišel Ažnoh. Nočem ga hvaliti, ker je bil moj šef. Je pa dosleden in v ekipi dobro funkcionirajo. Vidim pa, da Ilke Štuhec ni na treningu. To morajo rešiti na zvezi, preden se odločim. Vzdušje v ženski ekipi je dobro, napredek je bil narejen, tudi kar se izidov tiče, predvsem pa v resnosti pristopov in programov."

Massi ne skriva, da so sezone na vrhu svetovnega pokala in velikih tekmovanj pustile posledice tudi pri njemu. "Nimam nobenih težav to priznati. Toda tudi svet priznava, da nihče v svetovnem pokalu na tej ravni ni opravljal hkrati treh ali štirih funkcij, ki sem jih imel sam. To je pustilo posledice. Prva stvar je vedno zdravje, saj nobena medalja ne vrne zdravja. Dal sem vse od sebe in več ne bi mogel dati. Potrebujem premor, tako ali drugače."

Tini bo stal ob strani 

Massi je sicer od leta 2008 vodil ekipo Tine Maze, ki je že v svoji prvi samostojni zimski sezoni leta 2009 osvojila srebro na svetovnem prvenstvu v Val D'Iseru, kar je bila njena prva od trinajstih medalj z velikih tekmovanj, od katerih so po dve zlati in srebrnih iz olimpijskih iger, ter po štiri zlate in pet srebrnih s svetovnih prvenstev. 

Andrea Massi, Tina Maze | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Kljub temu, da sem v osmih letih od a do ž vodil vse programe ekipe Tine Maze, sem jo pustil, da odloča s svojo glavo, ker je to prva stvar, potrebna športnikom. Videl sem, kakšno sporočilo bo poslala v javnost. Vprašala me je za mnenje in sem se do tega opredelil pozitivno," je v pogovoru za STA povedal Massi.

"Tina Maze ima še 15 do 20 odstotkov rezerve. Tudi v rekordni sezoni je imela še 10 do 15 odstotkov rezerve. To je noro slišati, a tako je. Nadaljevanje ali konec kariere, to so Tinine odločitve. Mislim, sicer, kot sem že rekel na OI v Sočiju, da je naša zgodba zaključena. Za minilo zimo sem naredil izjemo, ker nisem našel druge rešitve, in sem še naprej vodil ekipo. Bilo je zelo stresno, nisem bil stoodstoten šef, sem pa moral reči na finalu svetovnega pokala popolno prevzeti v svoje roke. To je bilo nujno. Mogoče po enem letu premora pridem do nove motivacije, ji pa bom na voljo, saj moja tekmovalna zvestoba do nje traja od leta 2002. Ne glede na to, kako se bo odločila, ji bom stal ob strani. Dogovorjeni smo že z našimi sponzorji, ki bodo z njo sodelovali tudi v tekmovalnem premoru. Tudi ekipa Team to aMaze je brend, že prvo leto njenega obstoja sem jo registriral kot blagovno znamko in to velja izkoristiti."

Partnerski odnos je včasih trpel

Massi in Mazejeva sta tudi življenjska partnerja. "Partnerski odnos je včasih trpel. To je bilo zelo težko usklajevati. Sva par in ženske so zelo čustvene, bolj kot moški. Sam pa sem moral kot trener priganjati. Tedaj sva tvegala najin odnos, saj je prihajalo do konfliktov. Kljub temu je najin odnos na visoki ravni, kar je bilo težko ohraniti pri priganjanju Tine 'mašine' na najvišje obrate. Jasno, da je bila reakcija kdaj slaba. Včasih sem si dejal, glej, izgubil boš tako tekmovalko kot dekle. Na koncu, ko pogledam pod črto, nama je uspelo. Toda največja žalitev zame je bila, ko je slovenski športni dnevnik zapisal, da grem v prvi sezoni z denarjem tedanjega ministra Milana Zvera na počitnice ali medene tedne. Takoj sem jih poklical in jim dejal, da brez denarja, ki ga je iz proračuna za ekipo namenil Zver, ne bi mogli začeti samostojne ekipe. Kot tudi ne brez Milana Jarca, s katerim smo začeli sodelovati in dobili prva vozila."

S Tino je vse možno, tudi dober nastop na ZOI 2018

Če dve leti bodo že zimske olimpijske igre v Južni Koreji. Massi je ocenil, da bi bila lahko Mazejeva za Pjeongčang dobro pripravljena. "S Tino je vse možno, fizično je sposobna vsaj v eni ali dveh disciplinah nastopiti na najvišji ravni. Jo bom pa podpiral pri vseh njenih odločitvah. Če bo kaj potrebovala, bo me bo imela na razpolago in je ne bom jo zapustil kot športnice, kot je nisem od leta 2002. Tedaj sem začel sodelovati z njo. V njej sem videl velik potencial in neverjeten talent. Nisem sicer mislil, da bo osvojila 13 medalj, ampak sem sodil, da bi bila lahko na ravni Alberta Tome, Mateje Svet in podobnih. Vedel sem, da je lahko vedno med prvi tremi v skupnem seštevku svetovnega pokala in da lahko osvoji kolajne na velikih tekmah. Vprašanje je bilo le ali zlato, srebrno ali bronasto, kar je bilo sprva psihološko zelo moteče za naš razvoj. Toda ko sem videl, da ovir ni bilo več, sem vedel, da bo šlo, ker v njeno smučarsko tehniko in v njeno športno inteligenco nisem nikoli dvomil."

team to aMaze | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Trinajst medalj Mazejeve na velikih tekmah, skupna zmaga ob koncu rekordne sezone 2012-2013, v pokalu 81 zmagovalnih stopničk, 26 zmag... "Vsaka medalja ima svojo zgodbo in tudi vsako leto posebej. Ni mogoče delati primerjav, kot tudi ni mogoče primerjati športnikov v različnih obdobjih. Tako vsak trener, ki denimo primerja Ingemarja Stenmarka ali Bodeja Millerja, dela napako. Vsako obdobje ima svoje športnike in zakonitosti. Evolucija materialov, tehnike, prehrane, fizičnih sposobnosti gre tako hitro naprej, da ni nič več primerljivo, vsako leto gre vse skupaj naprej. Toda olimpijsko zlato odličje je prva stvar, ki bi jo izpostavil. Tina Maze je poleg tega razen v slalomu postala svetovna prvakinja v vseh disciplinah, kar je nekaj izjemnega. Svetovni rekordi v svetovnem pokalu so prav tako prišli, in to spontano, kot vse drugo. Tina Maze ni nič 'forsirala', četudi mogoče sama misli nekoliko drugače," je ocenil Massi.

Tina Maze se trenutno posveča študiju. "Opravlja zadnji izpit in je s tem velik zgled za vse mlade tekmovalke. Zadnjič sem se pogovarjal z njenimi starši. Dejali so, da so jo v mladosti vozili na kondicijske treninge uro stran od doma in se je medtem v avtu učila. Vidim tekmovalke kot denimo v italijanski vrsti, ki so brez izobrazbe. Tina je dokaz in zgled za celotno državo, da je ob vrhunski športni poti mogoče priti tudi do visoke izobrazbe in obenem ostati zdrav," je izpostavil Massi.

Komentarjev 3
  • mrki 23:45 07.maj 2015.

    Massi - kapo dol !! Tile naši jajaraji ti ne sežejo niti do gležnjev in hitro privlečejo Vogrinca da se sonči.

  • jaki 18:10 07.maj 2015.

    Dokler ti ni nekdo predočil, da si bebo, si se podpisoval pod "patrijarh"...

  • patriarh 17:32 07.maj 2015.

    Massi, ne seri..