Šport
35 ogledov

Praznoval bi 103. rojstni dan

Frank Brimsek
1/5
Youtube
Legendarni ameriški hokejski vratar slovenskega rodu Frank Brimsek bi danes praznoval 103. rojstni dan.

Medtem ko Anže Kopitar blesti na svetovnem pokalu in med drugim tudi navdušuje največjega hokejista vseh časov Wayna Gretzkyja, bi danes visok osebni jubilej praznoval eden najvčjih hokejistov slovenskega rodu. Nekdanji vratar Boston Bruinsov in član hiše slavnih Frank Brimsek bi bil danes star 103 leta.

Brimsek se je rodil 26. septembra 1913 v kraju Eveleth v Minnesoti, umrl je 11. novembra 1998. V mladosti je igral baseball in hokej, vratar pa je postal šele, ko njegov brat John v srednji šoli ni več želel opravljati vloge čuvaja mreže in je izrazil željo, da bi zaigral kot branilec. Johnu so ugodili, Frank pa ga je zamenjal v golu.

Pravico zanj so na naboru dobila Rdeča krila iz Detroita, a so ga leta 1937 v menjavi poslale h Kosmatincem iz Bostona. Pred sezono 1938/39 se je takrat prvi vratar Bruinsov Tiny Thompson poškodoval na ekshibicijski tekmi, priložnost pa je nepričakovano dobil Brimsek. Ta je na svojih prvih sedmih tekmah v ligi NHL je zbral šest tekem brez prejetega zadetka in si prislužil nadimek "Mr. Zero" (gospod Ničla; op. p.).

Pri Bostonu je bil prvi vratar naslednjih devet sezon, poleg dveh Stanleyjevih pokalov (1939 in 1941) pa je osvojil tudi nagrado Calder Memorial Trophy (najboljši novinec), dvakrat pa tudi Vezina Trophy (najboljši vratar). Osemkrat je bil izbran v najbolši postavi lige NHL (dvakrat v prvo in šestkrat v drugo).

Med drugo svetovno vojno se je za dve leti pridružil obalni straži, v ligi NHL pa znova zaigral v sezoni 1945/46, ko so nekateri strokovnjaki ocenili, da ne igra več na enakem nivoju kot prej. Kljub vsemu je še vedno sodil med najboljše v ligi, med sezono 1948/49 pa je bil menjan k Chicago Blackhawksom. Odigral je še eno sezono in nato zaključil kariero.

Ob zaključku športne poti je bil takrat ameriški vratar z največ zmagami v ligi NHL, zbral pa je tudi največje število shutoutov (tekmami brez prejetega gola). Njegov rekord v zmagah je vztrajal kar 54 let, rekord v shutoutih pa še sedem let dlje. Leta 1966 so ga kot prvega ameriškega vratarja uvrstili v hišo slavnih, leta 1973 pa je bil vključen v prvi izbor ameriške hiše slavnih (United States Hockey Hall of Fame, op. p.). Leta 1998 je bil uvrščen na 67. mesto na lestvici stotih najboljših hokejistov vseh časov, bil je najvišje uvrščen vratar, ki se je rodil v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.