Šport
122 ogledov

Pred 20 leti smo izgubili Roka Petroviča

Rok Petrovič in Bojan Križaj sta zaznamovala 80. leta prejšnjega stoletja. Petro Žurnal24 main
Danes mineva 20 let od tragične smrti vrhunskega slovenskega alpskega smučarja Roka Petroviča, katerega življenjska pot se je pri le 27 letih veliko prezgodaj končala v nesreči med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli.

Rok Petrovič je bil član zlate generacije slovenskega smučanja in pionir sodobnega pristopa pri slalomskem vijuganju med količki.

V sezoni 1985/86 je zmagal na petih slalomskih tekmah za svetovni pokal (Sestriere, Kranjska Gora, Wengen, Hafjell, Heavenly Valley) ter še s po enim drugim (avstrijski St. Anton) in tretjim mestom (norveški Geilo) več kot prepričljivo osvojil mali kristalni globus v tej disciplini. V naslednji sezoni je slovensko smučanje veliki uspeh doživelo v Kranjski Gori, ko je v nepozabni tekmi z dvojnim slovenskim zmagoslavjem zasedel drugo mesto za Bojanom Križajem ter zadnjič stopil na zmagovalni oder.

Prvi z malim kristalnim globusom


Petrovič, rojen v Ljubljani – njegov oče Krešimir Petrović je bil športni psiholog hrvaškega rodu –, je prvi velik uspeh vpisal na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 1983 v Sestrieru, ko je osvojil naslov svetovnega slalomskega prvaka. Njegovemu zelo napadalnemu in inovativnemu pristopu ter brezhibnim nastopom – bil je eden od prvih, ki je izpostavil pomen psihološke priprave – je sledil strm vzpon v članski konkurenci, v kateri je med slalomskimi količki najbolj dominiral v sezoni 1985/86. Petrovič je postal sploh prvi Slovenec z osvojenim malim kristalnim globusom. Sedemindvajset let je bilo potrebnih, da je mejnike v zgodovini slovenskega smučanja z osvojenim velikim kristalnim globusom in osvojenima dvema malima kristalnima globusoma v minuli sezoni po Petroviču na novo postavljala Tina Maze.

V skupnem seštevku posamičnih disciplin so Slovenci osvojili šest malih kristalnih globusov. Po Petroviču sta v slalomu v skupnem seštevku zmagala Bojan Križaj v sezoni 1986/87 in Špela Pretnar v sezoni 1999/00, Mateja Svet v sezoni 1987/88 v veleslalomu ter Mazejeva v superveleslalomu in veleslalomu v sezoni 2012/13.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.