Šport > Zimski športi
14 ogledov

Neureuther z zmago po sledeh očeta

Mitja Valenčič pokal vitranc 2012 kranjska gora
1/13
Saša Despot
Nemec Felix Neureuther je zmagovalec slaloma v švicarskem Wengnu. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Marcel Hirscher (+0,21), ki je po treh zaporednih zmagah tokrat moral priznati premoč nemškemu specialistu. Tretji je bil ''gospod Wengen'' Hrvat Ivica Kostelić (+0,25), ki je na tem prizorišču zbral že šest zmag. Mitja Valenčič je odstopil na prvi progi, Klemen Kosi pa se ni uvrstil v finale.

Nemec Felix Neureuther je zmagovalec slaloma za svetovni pokal v Wengnu. Avstrijec Marcel Hirscher v Wengnu ni nadaljeval niza zmag v slalomu in je osvojil drugo mesto (+0,21), tretji je bil Hrvat Ivica Kostelić (+0,25). Slovencev ni bilo v finalu.

Neureuther je vpisal svojo četrto zmago v svetovnem pokalu in drugo letos po zmagi na paralelnem slalomu v Münchnu. Zmaga v Wengnu mu še toliko bolj pomeni, ker je prav na tej klasični postaji svetovnega pokala v letih 1973 in 1974 v slalomu slavil njegov oče Christian Neureuther. "To je neverjetno. Zmagati v Wengnu je res nekaj posebnega," je bil vesel Neureuther mlajši.

V Wengnu blestela Križaj in Petrovič

V Wengnu je Bojan Križaj natanko pred 33 leti v jugoslovanskem dresu pokoril vso takratno slalomsko svetovno konkurenco s švedskim asom Ingemarjem Stenmarkom na čelu ter osvojil prvo slovensko zmago na tekmah za svetovni pokal. Uspeh je v Wengnu ponovil še na slalomu leta 1981, leta 1986 pa je bil na tem prizorišču nepremagljiv še en Slovenec Rok Petrovič.

"Razočaranje na celi črti. Na samem ogledu na tekmi smo se pogovarjali o tem, da je bil Wengen včasih naš srečen kraj, zadnje čase pa se vse bolj zdi, da je naš nesrečen kraj, upam, da se bo to z današnjim dnem končalo. Mitji zaupam, da ve, kaj se je zgodilo, ter da je bila to klasična slalomska napaka, ki se lahko zgodi skoraj pri vsakih vratih. Mitja zaradi tega ni nič slabši in lahko normalno dirka še naprej. Vseeno je sorazmerno v dobri formi," je imel po novem ponesrečenem slovenskem slalomskem nastopu mešane občutke trener ekipe za tehnični disciplini Marko Jurjec.

Hirscher utrdil vodstvo pred Svindalom

Hirscher (935) je še povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev pred prvim zasledovalcem Norvežanom Akslom Lund Svindalom (747), ki na slalomu ni nastopil. Hirscher s 600 točkami prepričljivo vodi tudi v posebnem slalomskem seštevku, drugi je Neureuther (486), tretji pa Šved Andre Myhrer (330), ki je odstopil na prvi progi.

Na startu prve vožnje sta bila dva Slovenca. Mitja Valenčič je odstopil v zgornjem delu proge in že drugič zapored ostal brez finala na slalomih za svetovni pokal. Klemen Kosi, ki je v Wengnu s 14. mestom v superkombinaciji osvojil prve točke v svetovnem pokalu, pa je z zaostankom 6,10 sekunde na prvi progi izpadel iz najboljše trideseterice ter je zasedel končno 45. mesto.

Do konca sezone so še štirje slalomi, naslednji bo prihodnjo nedeljo v Kitzbühlu, nato sledi slalom na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, pred finalno tekmo v Lenzerheideju pa bo še tekma v Kranjski Gori, kjer je bil Valenčič lani osmi.

Alpsko smučanje, svetovni pokal, Wengen, slalom (M), rezultati:

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:24 21.januar 2013.

    Dober, sam men je tolk podoben Roku Petroviču , da je odslej moj favorit na vsaki tekmi !