Šport
32 ogledov

Predsednik je selektor, Benzema pa shujšan

benzema francija reprezentanca francoska EPA
Selektor Laurent Blanc, ki so ga za časa reprezentančnega udejstvovanja zaradi avtoritete klicali kar Predsednik, je po sramoti na svetovnem prvenstvu Franciji znova vrnil pravi jaz. Udarna napadalna ost bo Karim Benzema, ki je blestel po poletni shujševalni kuri.

Kvalifikacije:

Prevladujoči pozitivni energiji in rezultatom, ki jih opisujemo v naslednjem odstavku, navkljub kvalifikacije za Francoze niso bile tako brezskrbne, kot se zdi na prvi pogled. Galski petelini so sicer osvojili prvo mesto v skupini, a le točko pred Bosno in Hercegovino, proti kateri so igrali zadnjo tekmo lanskega oktobra. Gostje so vodili vse do 13 minut pred koncem in bi osvojili skupino, če ne bi Samir Nasri z 11-metrovke odrešil muk francoska navijaška srca. Kvalifikacije so se sicer začele šokantno, s porazom 0:1 proti Belorusiji – v skupini so bili še Luksemburg, Albanija in Romunija –, nato pa so sledile tri zaporedne zmage z 2:0.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Le dve leti po sramotnem fiasku na igrišču – dva poraza in remi – in zunaj njega zaradi škandala Anelka-Domenech na mundialu je Francija pod taktirko nekdanjega kultnega kapetana Laurenta Blanca znova največjega spoštovanja vredna ekipa. V Bremnu je februarja v prijateljskem obračunu premagala Nemčijo, kar je podaljšalo njen niz brez poraza na 18 tekem. Zdi se, da je Blanc našel ustrezno rešitev v osrednji obrambi, kar sta mu prinesla Philippe Mexes in Adil Rami. Po svetovnem prvenstvu sta desetkrat zaigrala skupaj, v teh desetih tekmah pa je Francija prejela vsega štiri gole, od tega dva na prvi Blancovi tekmi in porazu 1:2 z Norvežani. Precej zaslug za benteče nasprotnike ima tudi izvrstni vratar Hugo Lloris, ki so mu nadeli tako naziv reprezentančnega kot Lyonovega kapetana. Ena od Blancovih skrbi bi lahko bila, kako formo Francka Riberyja iz Bayerna preslikati v igro petelinov. Gotovo pa upa, da bo Karim Benzema zadržal napadalno ostrino iz Reala. Spredaj ima denimo na voljo tudi z 20 goli prvega strelca Ligue 1 Olivierja Giroulda iz Montpellierja in Loica Remyja iz Marseilla. Mrgoli pa tudi ostalih zvezdnikov, kot so Patrice Evra, Samir Nasri, Florent Malouda, Bacary Sagna

Zvezdnik: Karim Benzema

V rubriki bi se z lahkoto znašel tudi kdo drug, a odločili smo se za Karima Benzemaja, ki je s tremi zadetki prispeval zajeten delež v kvalifikacijah in je s 13 goli prvi strelec trenutne zasedbe. V minuli sezoni je v Realu našel svoj prostor pod soncem. Med drugim tudi zato, ker je poslušal nasvete Joseja Mourinha in Laurenta Blanca ter poleti shujšal za okrog sedem kilogramov. Razvil se je v vsestranskega napadalca, ki ne zanemarja kreiranja igre in obrambnih nalog.

Blanc Mexes | Avtor: Reuters Reuters

Kapetan: Hugo Lloris

Vzpon 25-letnikove kariere se je začel leta 2008, ko se je pridružil Lyonu in ustvaril tudi svoj prvi reprezentančni nastop proti Urugvaju. Svojemu klubu je pred dvema letoma pomagal do polfinala Lige prvakov. Velja za bolj tihega fanta, ki pa zna povzdigniti glas, če je treba. Med drugim je tudi zaradi tega kapetan ekipe, kjer je zvezdnikov na tone.

Vzhajajoča zvezda: Yann Mvila

Ekipa, ki ne brsti v cvetu mladosti, a po drugi strani tudi ne velja za veteransko, sta le dva nogometaša, rojena po letu 1988. Eden od njiju je obrambni vezist Rennesa Yann Mvila, ki se je pod Blancom dodobra uveljavil ter zbral za 21-letnika zelo spoštljivih 18 nastopov – nekaj tekem je izpustil zaradi poškodbe – ter jih požlahtil tudi z golom. Podaje so njegova odlika, njegovo ime pa se je povezovalo tudi z Arsenalom.

Selektor: Laurent Blanc

Enkrat svetovni (1998, čeprav je moral finale zaradi kazni gledati s tribune) in enkrat evropski prvak (2000), ki so ga v reprezentanci klicali Predsednik, je izbrano vrsto prevzel po sramoti na SP v Južnoafriški republiki. Dveletna pogodba se mu izteka poleti, njeno podaljšanje pa nikakor še ni gotova stvar. Poleg tega so se slišale tudi špekulacije, da si ga želi nekaj evropskih velikanov. Pravijo, da se Blanc svojega dela loteva s forenzično natančnostjo, do igralcev pa ohranja distanco. Brez dvoma ni postal bolj priljubljen z nerodno izjavo, da si želi manj visokih, močnih igralcev afriških korenin, ki je naletela na številne kritike, med drugim tudi njegovih bivših soigralcev Patricka Vieraja in Liliana Thurama. Ampak, Predsednik, ki se je trenersko dokazal v Bordeauxu, igral pa za Montpellier, Napoli, Nimes, St. Ettiene, Auxerre, Barcelona, Marseille Inter in Manchester United, je misijo Euro 2012 izpolnil. In kaj bi poleg novega naslova evropskih prvakov še v popolnosti zadovoljilo dvakratne šampione?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.