Šport
25 ogledov

Preizkus integritete uspel, štirje za vrh Fife

Ali bin al Husein Sepp Blatter Fifa EPA
Volilna komisija Mednarodne nogometne zveze je potrdila štiri kandidature za mesto predsednika krovne svetovne nogometne organizacije na volitvah, ki bodo 29. maja.

Ob večnem 78-letnem Švicarju Seppu Blatterju se bodo za funkcijo predsednika potegovali še Portugalec Luis Figo, Nizozemec Michael van Praag in jordanski princ Ali bin Al Hussein.

Oseminsedemdesetletni Švicar, ki mu do živega niso prišli številni škandali, povezani z njegovim predsednikovanjem, je predsednik Fife od leta 1998 ter želi vztrajati še vsaj en mandat. Blatter bo prvič soočen z zelo številčno opozicijo in izzivalci, ki imajo možnosti za uspeh. Protikandidati so 39-letni podpredsednik azijske nogometne zveze in podpredsednik Fife Jordanec Al Hussein, prvi mož nizozemske nogometne zveze 67-letni van Praag ter nekdanji portugalski zvezdnik in najboljši nogometaš sveta 42-letni Figo.

Fifina služba za odnose z javnostmi je v uradnem sporočilu potrdila, da so vse kandidature pravilne ter da je četverica prestala "preizkus integritete", kar pomeni, da se lahko tudi uradno spustijo v volilni boj za iskani stolček prvega med enakimi v svetu nogometa. Zmagovalec bitke bo postal tisti kandidat, ki bo prepričal večino od skupno 205 članic svetovne nogometne organizacije.

Doslej je štirikrat večino prepričal Blatter, ki bo tudi za peti zaporedni mandat najmočnejši kandidat z največjimi možnostmi za vnovično izvolitev. Blatter, ki bo ob volitvah dopolnil 79 let, pa se bo tokrat soočil z najmočnejšo opozicijo doslej, tvorijo jo zlasti evropske zveze, ki so prepričane, da je Švicar po korupcijskem škandalu, povezanem s kupovanjem glasov za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju, zapravil vse zaupanje ter ne bi smel več opravljati tako pomembne funkcije. Vendar pa ima tudi Švicar svoje adute v obliki zelo močne in zanesljive ter neomajne podpore afriških in azijskih zvez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.