Šport
1 ogledov

Fifa se pač ne moti

Mednarodna nogometna zveza je danes zavrnila pritožbo glavnega preiskovalca Michaela Garcie, ki se je pritožil na ravnanje z njegovim poročilom o domnevni korupciji pri dodeljevanju svetovnih prvenstev 2018 Rusiji in 2022 Katarju.

Michael Garcia je 18 mesecev raziskoval domnevno poneverjanje glasov pri dodeljevanju omenjenih prvenstev, nato pa izdal poročilo oziroma mnenje. Pred tedni se je pritožil, saj Nemec Hans-Joachim Eckert povzetka poročila ni pravilno predstavil javnosti. Dejal je, da je bilo poročilo sodnika "nepopolno in nepravilno", v njem pa je našel "številna nepopolna in napačno prikazana dejstva".

Mednarodna nogometna zveza je Rusijo in Katar, kljub nedvoumnim ugotovitvam iz poročila, oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja nogometnih svetovnih prvenstvih leta 2018 in 2022. Fifa zaradi pravnih razlogov poročila ni želela razkriti javnosti v celoti. Namesto celotnega poročila je Eckert predstavil povzetek najpomembnejših odkritij in zaključke.

V enoletni preiskavi sumov o večmilijonskih podkupninah so se člani preiskovalnega odbora pogovorili s 75 pričami in zbrali okrog 200.000 strani gradiva. Podali so mnenje, da ni bilo dokazov o korupciji in s tem tudi ni potrebno ponovno odločanje o organizatorju SP ali odpiranje nove preiskave. Garcia pa je že takrat napovedal, da se bo pritožil, kajti Eckert je po njegovem mnenju predstavil izkrivljen in nenatančen povzetek dejstev in zaključkov, predstavljenih v poročilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.